Mina bästa feministiska böcker

mina bästa feministiska böcker-1
Att jag är en superfeminist och att jag älskar böcker kan inte komma som någon nyhet för dig. För rätt länge sedan gjorde jag ett megainlägg om mina feministiska böcker. Några har tillkommit på vägen och jag tänkte det vore dags att än en gång titta på vilka som är mina bästa feministiska böcker just nu. Vissa är nyare och vissa är riktigt gamla. Men god feministiskt litteratur står sig genom tiderna.
mina bästa feministiska böcker-2
Vi tar oss en titt på vilka jag valt idag. Om boken redan finns recenserad här på bloggen så länkar jag dit så du kan läsa mer om du blir intresserad av boken.

Eva F Dahlgren – fallna kvinnor (finns här)
Dahlgren hittar en låda med foton på nakna kvinnor, inspärrade på Statens tvångsarbetsanstalt i Landskrona. Där spärras fallna kvinnor in. Ofta lever då på samhällets botten och har enbart kunnat försörja sig som prostituerade. Detta är en del av den svenska historien som glömts bort och sopats under mattan. Här ingick kvinnor i de rasbiologiska undersökningarna och de fallna kvinnorna delades in i olika kategorier, så som hysterikor, och detta skulle då förklara varför de betedde sig som de gjorde. vissa blev tvångssteriliserade och många blev unyttjade. En mycket nödvändig bok! Nu har Dahlgren kommit ut med en ny bok som handlar om barnen till dessa kvinnor. Gissa om jag bara måste läsa den omgående!

Isa Edholm – kvinnohistorier (den finns på bokbörsen)
En underbar bok som jag fick av mammas barndomsvän (som ofcourse har varit riksdagsledamot för liberalerna). 90 korta berättelser om kvinnor i olika tider. En berättelse om kända kvinnor, bortglömda kvinnor, fallna kvinnor, äventyrare, kämpar, föregångare och ja allt där emellan. En jättefin bok som jag varmt rekommenderar!

Jennie Sjögren – vardagsfeminism (finns här)
ALLA borde läsa denna! Framförallt alla duktiga tjejer! Den här boken ger konkreta tips på hur din vardag kan bli mer jämställd. När jag och David (som är en mycket engagerad feminism) gick igenom bokens punkter insåg vi att inte ens vi var helt jämställda. Även vi var färgade av könsroller, traditioner och vana. Jag vill rekommendera denna till verkligen alla. Och ni som precis fått barn borde VERKLIGEN läsa den för aldrig blir vardagsfeminismen så lidande som då. Delar ni på nätter? Är du tråkig morsa och han roliga farsan? Köper ni båda gåbort-present och minns ni båda födelsedagar. OSAR ni båda till fest och håller båda koll på att toapappret, mjölken och blöjorna är slut?

Nima Sanandaji – the nordic gender equality paradox (finns här)
Boken handlar om den paradox som har uppstått i Norden, där vi lever i otroligt jämställda samhällen men trots detta visar upp en skamligt liten del kvinnliga chefer och företagare. Sanandaji visar hur Nordens länder har skapat en politik, som man trodde främjade kvinnor, men som i verkligheten har hållt kvinnorna tillbaka. Boken är recenserad av mig här.

Roxane Gay – bad feminist (finns här)
Detta är en samling av Gays essäer som alla går ut på hur viktigt feminism är, men hur svårt det är att leva upp till de krav som vissa ställer på en feminist. Roxane varken vill eller orkar utan deklarerar i denna bok att hon är en stolt dålig feminist, en bad feminist. Boken var heeeelt underbar och jag har recenserat den i bloggen här.

Birgitta Ohlsson – duktiga flickors revansch (finns här)
Nu när min partikollega Birgitta Ohlsson beslutat att lämna politiken är det än viktigare att budkapet i hennes bok, om liberal feminism, fortsätter att spridas. Jag har recenserat boken här i bloggen och är väldigt stolt och glad över att den bok har blivit skriven. Den är väldigt bra!

Linda Skugge, Belinda Ohlson mfl. – Fittstim (finns här)
Boken som gjorde horder av 80-talister till feminister. Än idag en av de viktigaste böckerna som skrivits om feminism. Och gulle David som hade mig sig typ 5 böcker när han flyttade hem till mig och detta var en av dem! <3 Och så hade han kalsonger som det stod feminist på. Ni fattar att jag valde honom va? Men tillbaka till boken, det är en analogi med texter från olika författare. Alla handlar om feminism och den var groundbreaking när den kom ut 1999. Bokens medverkande författare tar upp ämnen som sexualundervisning i skolan, anorexi, ensamstående mödrar, kvinnliga förebilder, humor, våldtäkt, tjejfotboll, invandrarföräldrar med mera. Vissa saker i boken är fortfarande smärtsamt aktuella och jag tycker att alla med barn i tidig tonår skulle be dem läsa denna!
mina bästa feministiska böcker-3

Författare: Frida Kummerfeldt

Här får du en livstilsblogg med fokus på female empowerment, mode, inredning och feminism. Min blogg ska du läsa om du vill må bra.

Prenumerera
Notis om
guest

14 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
View all comments
Susanna
6 år sedan

Så bra med feministiske boktips! Anser meg også som en superfeminist så passer meg perfekt. Jeg kan også varmt anbefale Lean In av Sheryl Sandberg.

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Susanna
6 år sedan

ja den har jag också läst. SÅ bra! Även om man som svensk kvinna är lite längre fram än en amerikansk kvinna. Hon talar om pappaledighet som något revolutionerande. =)

Felicia
6 år sedan

Tack för grymt tips

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Felicia
6 år sedan

tack själv! läs nu! Himla viktiga böcker.

Bella
6 år sedan

Bra tips!

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Bella
6 år sedan

ja alla borde läsa dessa!

Louise
6 år sedan

Tack så mycket för tipsen fina du! Uppskattas! 🙂

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Louise
6 år sedan

tack själv! du borde verkligen läsa dem! så himla viktiga!

Johanna
6 år sedan

Japp Fittstim är fortfarande en toppenbok! Och tack för andra bra tips!☺️🙏

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Johanna
6 år sedan

visst är den! crazy att den på många sätt fortfarande är aktuell. Kram på dig

Lev Livet Lett Lokki
6 år sedan

Titlene er notert – tusen takk for at du deler!
Jeg ønsker deg en fin dag, Frida <3

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Lev Livet Lett Lokki
6 år sedan

älskar att du skrev upp dem! himla bra! alla borde läsa dessa! Ha en riktigt fin dag! Kram!

Susan
6 år sedan

Tack för tipsen! Jag började uppifrån och klickade iväg beställning på de två översta.

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Susan
6 år sedan

men ja! bra val!! säg till om du vill ha fler feministböcker! jag har massa tips! <3

14
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x