Boktips: Bonjour Tristesse av Francoise Sagan

bonjour tristesse-1
Nu ska jag tipsa er om en alldeles fantastisk liten bok som jag lusläste på några timmar när jag ynklig låg på sängen och återhämtade mig från min ögonoperation. Bonjour tristesse, boken som slog ned som en dekadent och skandalös bomb på det fromma 50-talet. Skrivet av den blott arton år gamla Francoise Sagan.

Boken handlar om 17-åriga Cecile som åker till en enorm och lyxig villa på den franska kusten. Tillsammans med sin pappa och hans älskarinna ska hon njuta av den franska kustens perfekta sommardagar. Molnen tornar upp sig på hennes himmel när pappan lämnar älskarinnan för en ny kvinna, som han nu till på köpet vill gifta sig med. Ceciles plats som nummer ett är nu hotat och den nya kvinnan ska bort. Intriger tar form och planer utarbetas. Cecile skrider till verket…

Det är helt makalöst att denna bok har kunnat skrivas av en artonåring. Främst med tanke på det fantastiska språk författaren hade men även med tanke på den mognad och insikt författaren måste ha haft för att kunna gestalta dessa karaktärer. Det är inte alls svårt att förstå varför detta blev en skandal och en klassiker på en och samma gång. Högsta betyg får denna bok och jag rekommenderar er alla att läsa den i sommar.

Författare: Frida Kummerfeldt

Här får du en livstilsblogg med fokus på female empowerment, mode, inredning och feminism. Min blogg ska du läsa om du vill må bra.

Prenumerera
Notis om
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x