Boktips: Du ska dö av Ulf Broberg och Leif Ericsson

du ska dö-1
Jag har lärt känna en kvinna som heter Stina. Världens coolaste människa. Hon är med i nationella kompetensteamet som jobbat mot hedersförtryck och jag är så tacksam över att ha fått lära känna henne. Hennes mod, kompetens och ork att fortsätta med de här ärendena inspirerar mig så. Jag hade den stora glädjen att få två böcker av henne. Den ena var den här, Du ska dö av Ulf Broberg och Leif Ericsson.

Det är är en dokumentär berättelse om mordet på Fadime Sahindal. Hon mördades av sin pappa, han sköt henne i huvudet. Detta för att hon inte fogade sig efter släktens regler och därmed drog vanära och skam över familjen. Det enda sättet för familjen att återupprätta sin heder blev att ta hennes liv. Hennes ”försvenskade” leverne, den svenska pojkvännen och öppenheten kring hedersförtrycket hon levde i blev ett allt för stort hot mot släkten. Mordet på Fadime är en fruktansvärd historia. Och boken är så viktig. Leif Ericsson var under en lång tid Fadimes advokat och målsägandebiträde och han ger en inblick i deras samtal och Fadimes fruktan. Boken är som sagt dokumentär och redovisar utdrag ur polisförhör, larmsamtal, förundersökningsprotokoll och domar från rättegångar.

Jag kan verkligen rekommendera dig att läsa den här boken. Kanske du är som jag, intresserad och kunnig i området, och då är all kompetensutveckling bra och viktig. Men kanske du å andra sidan inte alls är så insatt i frågan om heder. Det är ju framförallt du som bör läsa den här boken för att verkligen förstå vad det här med heder egentligen handlar om. Om du jobbar inom skola, vården eller rättsväsendet borde det vara obligatoriskt att läsa den här boken. Vad händer med dina elever på helgerna och loven? Varför agerade din patient som hen gjorde?

Du hittar boken här och återigen, årets viktigaste läsning!

Nu blir det lite tvära kast men det är ju även tid för mina rekommendationer från Skincitys julkalender. I dagens lucka hägrar 40 % på Bliss. Detta märke gör mig tudelad. Produkterna är roliga och lite annorlunda. Men en del av produkterna heter saker som ”fab girl slim” och det är ju bullshit. Jag hatar produkter som påstår att de kan göra någon smal, eller forma om storleken på låren osv. Rätt så antifeministiskt om du frågar mig.

Men det finns guldkorn också och de är följande. ”That’s incredi-peel” är peeling pads som kommer singelförpackade och du får 30 stycken i asken. I LOVE peeling pads. Mer exfoliering åt svenska folket säger jag! Mask-a-peel är en peel off-mask du lägger på ansiktet. När den fått verka drar du av masken och nu ska du glow glow glow! Jag älskar förpackningen! So clever! Slutligen vill jag slå ett slag för oxygen instant energizing eye mask. Detta är små ögonmasker som ska ge ett piggare öga och yngre look. Med fördel kan dessa ligga i kylen för att verkligen ge en kylande effekt på svullna ögon. Så sugen på att testa dessa!

Författare: Frida Kummerfeldt

Här får du en livstilsblogg med fokus på female empowerment, mode, inredning och feminism. Min blogg ska du läsa om du vill må bra.

Prenumerera
Notis om
guest

4 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
View all comments
Caroline
7 år sedan

Den här boken ska jag genast köpa! Tack för tipset!

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Caroline
7 år sedan

do it! mycket viktig!

Anette
Anette
7 år sedan

Tror jag måste läsa den! Pst har skaffat ny hobby: dockskåp! Inreder ett Estridhus…Kommer att dyka upp på mitt insta.
Kraaaaam

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Anette
7 år sedan

ja det måste du! åh mysig hobby! men berätta, vad är egentligen ett estridhus?

4
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x