Boktips: Som om vi hade glömt av Daniel Poohl

som om vi hade glömt-1

Det är helg och kanske finns det tid att lägga upp fötterna en stund och slå dig ner med en kopp kaffe och en god bok? Då vill jag gärna komma med ett litet boktips. Jag har precis läst ut boken Som om vi hade glömt, skriven av Daniel Poohl. Jag tyckte så himla mycket om den här boken. Den handlar om Daniels barndom i en liten bruksort och om hur allt förändras när flyktingar börjar komma dit. För eller emot blattarna blir vad allt börjar handla om. Boken känns så otroligt aktuell med tanke på den flyktingsituation vi har i Sverige och inte minst då flyktingförläggningar brinner och debattklimatet är allt annat än sansat.

Daniels beskrivning av sitt liv är varsamt, ömt och vackert. Han målar upp en bild av en fundersam pojk, med skrubbsår på knäna och hur fint det känns i hela magen att ha den lojalitet som bara finns mellan bästisar. Han berättar ömt om sin mamma, sin frånvarande pappa och sin stökiga brorsa. Konflikten mellan svenskar och invandrare, och mellan invandrare från olika grupper beskrivs på ett ärligt men mycket nyanserat sätt. Flyktingarnas inre kval, ångest och mardrömmar går att läsa sig till mellan raderna och åter igen, det är inte svårt att dra paralleller till vår nutid.

Daniel Poohl är idag chefsredaktör för tidningen Expo som arbetar för att belysa rasism och främlingsfientlighet. Poohls rättspatos finns kvar även idag men går att söka bakåt ända till tiden då han bara var 10 år och aldrig var den som sa blatte. Underbar bok!

Författare: Frida Kummerfeldt

Här får du en livstilsblogg med fokus på female empowerment, mode, inredning och feminism. Min blogg ska du läsa om du vill må bra.

Prenumerera
Notis om
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x