Boktips: ett eget rum & det är något som inte stämmer

det är något som inte stämmer-1
Jag läser böcker i en rasande takt. Det kan vi tacka fotbolls-EM för. Nu är ordningen återställd och jag har fastnat framför the real housewives of orange county och kanske läsningen får stryka lite på foten. Men å andra sidan, snart tre veckors semester. Då ska jag klämma några böcker minsann. På sistone har jag iallafall läst två fantastiska böcker som jag bara måste tipsa om.
det är något som inte stämmer-2
Nummer ett är Virginia Woolf – ett eget rum (eller som originalet på engelska heter, a room of one’s own). Att läsa den på engelska var superbt! Hennes språk kom verkligen till liv på ett sätt som ibland försvinner vid översättningen. Boken är sprungen ur de anteckningar Woolf gör inför att hon ska föreläsa om kvinnor och litteratur. Det blir en feministisk klassiker som landar i att kvinnor aldrig har kunnat skriva lika mycket, lika bra eller lika ofta som män. För att bli författare krävs nämligen egna pengar och ett eget rum. Något få kvinnor hade förr i tiden. Istället fastnade kvinnorna i familjens allrum där de spelades kort, piano och istället för studier fick hon lära sig att bli en god fru. Och egna pengar fanns sällan, för de hade mannen hand om. Så bra, så så bra! En klassiker i det feministiska biblioteket. Skarp, argsint och så otroligt modig med tanke på tiden den skrevs.
det är något som inte stämmer-3
Nummer två är Martina Haags ”det är något som inte stämmer”. Jag har alltid tyckt Haag är lite flamsig och hennes böcker likaså. Tokgulliga på ett sätt som inte alls funkar för mig. Men denna bok är så annorlunda. Så underbar och språket är fantastiskt. Det handlar om en kvinna (läs Martina) som inser att hennes man (läs Erik) är otrogen med en annan kvinna (läs Lotta). För att överleva åker hon ut till den mest öde vandringsstuga man kan komma till och där får vi följa hennes tankar, sorg och ångest. Det som drabbade mig allra mest var när hon konstaterade att det mest orättvisa i att någon bedrar en, och när familjen splittras, är att man blir bedragen av sin kärlek och sen får man bara leva med sina barn hälften av tiden för resten av tiden tills de flyttar hemifrån. Man blir bedragen och så måste den bedragna betala priset genom att förlora halva sina barns liv. Det stycket stannade kvar i mig och jag var tvungen att lägga boken mot bröstet och andas ut. En bok som känns. 

För övrigt går min 52 böcker på ett år-utmaning riktigt bra. Än så länge har jag läst 22 stycken. Och så spurtar jag lite på semestern så är jag right on track! Har du något härligt boktips till mig för min semester?

Författare: Frida Kummerfeldt

Här får du en livstilsblogg med fokus på female empowerment, mode, inredning och feminism. Min blogg ska du läsa om du vill må bra.

Prenumerera
Notis om
guest

2 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
View all comments
Anette
Anette
8 år sedan

Svärdet och spiran. Ken Follet
Hängmatteläsning

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Anette
8 år sedan

tack för tipset! =)

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x