Boktips: Norrtullsligan av Elin Wägner

norrtullsligan-1
När jag var i Stockholm under Advokatdagarna läste jag en fantastiskt fin bok, Norrtullsligan (här). Elin Wägner har skrivit en liten men ack så innehållsrik bok om fyra unga kvinnors liv i Stockholm runt sekelskiftet. Vi får följa kontoristerna Elisabeth, Baby, Eva och Emmys vänskap, yrkesliv och förälskelser och boken är så otroligt feministisk. Trots att den skrevs 1908 är den dessvärre på många sätt fortfarande så aktuell. Hos de fyra vännerna växer en känsla av systerskap och förändringslusta. De är trötta på att bli dåligt behandlade på arbetsplatser, att äktenskapet ska vara deras enda mål i livet och att de blir annorlunda behandlade enbart på grund av sitt kön. Boken handlar mycket om balansen mellan att ha ett oberoende men samtidigt vilja ha kärlek. Något som på den tiden var en svårlöst ekvation. Idag är det förvisso något enklare, men säg, är det ändå inte talande att oberoende kvinnor gifter sig, skaffar barn och sedan offrar karriär, framtida pension och helt obekymrat prioriterar sin respektives karriär och utveckling. Förstå mig rätt, jag anser att var person får göra sina val, men att påstå att vi kvinnor idag har ett helt okomplicerat förhållande mellan oberoende och friheten att älska på lika villkor det kan i vart fall inte jag göra.

Boken är så aktuell trots att den har mer än 100 år på nacken. Jag njöt av varje sekund jag läste den och jag kan verkligen rekommendera, nej jag vill nog insistera på att du också läser den.
norrtullsligan-2 norrtullsligan-3
On a sidenode måste jag visa det här fina ljuset som jag hittade hos Agnesamelia när jag hade dunderrabatt här i bloggen. Nu sprider den en doft av kanel och apelsin och jag har sådan otrolig julkänsla. I år ska jag baka egna pepparkakor med Estrid, dekorera apelsiner med nejlikor och fylla frysen med lussebullar. Förra julen var hon så liten, men i år, i år kan vi go all in. Och jag börjar med att fylla varenda rum med doftljus som sprider väldoft, mys och en känsla av hemma.

Författare: Frida Kummerfeldt

Här får du en livstilsblogg med fokus på female empowerment, mode, inredning och feminism. Min blogg ska du läsa om du vill må bra.

Prenumerera
Notis om
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x