Min dag med Gulan Avci och Jan Björklund

gulan avci-1
I måndags kom Jan Björklund (Liberalernas partiledare) och Gulan Avci (ordförande för Liberala kvinnor riks) ner till Malmö. Jag följde med dem på studiebesök med fokus på hedersrelaterat hot och våld. På kvällen hade vi bjudit in massa människor till en AW på Rosen och jag var så lycklig över uppslutningen.

Jan och Gulan höll korta tal och därefter minglade vi. Temat var som sagt hedersvåld och jag tycker själv att det är en av de största jämställdhetsutmaningarna vi har idag. För 9 år sedan uppskattades det att 70.000 barn och ungdomar lever ofria liv. Berövade från sina mänskliga rättigheter får de inte bestämma över sin klädsel, sitt val av livspartner, sin sexualitet och sin framtid. Det var ändå 9 år sedan och den invandrade befolkningen har ökat. Sannolikt rör det sig om många fler än 70.000 idag. Jag är feminist och kämpar för alla flickor, inte bara svenska flickor. Lika mycket som jag förfäras när den franska kvinnan tvingades klä av sin burkini, lika förfärad blir jag när flickor och unga kvinnor tvingas klä sig i slöja eller heltäckande kläder.

Jag tycker det är viktigt att våga reagera på orättvisor i samhället, oavsett var orättvisan kommer ifrån. Det är inte ok med barnäktenskap eller arrangerade äktenskap. Att flickor flygs till hemlandet för att giftas bort eller omskäras är fel. Att unga kvinnor och män vaktas av släktingar, spioneras på utanför skolan och blir berövade ett socialt liv är verkligheten för många unga i Sverige idag. Som Gulan ska klokt sa en persons religionsfrihet kan inte innebära en annan människas ofrihet.

Jag är redo att ta den feministiska kampen för alla flickor och kvinnor. Dessa individer ska ha en absolut rätt att välja sina egna öden och livsval. Det är viktigt att ta den här fighten både mot dem som osynliggör hedersrelaterat förtryck och hävdar att det inte finns, men även mot dem som utövar förtrycket.
gulan avci-2

Författare: Frida Kummerfeldt

Här får du en livstilsblogg med fokus på female empowerment, mode, inredning och feminism. Min blogg ska du läsa om du vill må bra.

Prenumerera
Notis om
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x