Min intervju med BBC gick som en dans

bbc-1
Min intervju med BBC gick verkligen bra! Jag är flytande i engelska, men det är såklart ändå lite av en utmaning eftersom svenska trots allt är mitt modersmål och det jag använder mig av på en daglig basis. Ni var många som ville veta mer om vad jag egentligen blev intervjuad om så jag tänkte berätta lite mer nu.

Utomlands målas Sverige upp antingen som ett paradis där alla har det hur bra som helst, eller landet som håller på att gå under av naivitet, invandring och att den höga våldtäktsstatistiken gör ”Sweden to the rape capitol of Europe”. BBC ville ha en nyanserad röst i denna debatt. Et voila, in kommer jag!

Statistiken på anmälda våldtäkter har gått upp. Det stämmer. Men det säger oss egentligen ingenting. Antingen betyder det att fler kvinnor blir våldtagna, eller så är det ingen reell ökning av våldtäkter utan att kvinnor har en högre anmälningsbenägenhet. Paradoxalt nog tror jag ökningen i våldtäktsstatistiken har att göra med att vi trots allt är ett feministiskt land. Många kvinnor känner trygghet och tilltro till polisen och rättsväsendet. Med tanke på det enorma mörkertal som finns av våldtäkter som aldrig anmäls till polisen säger ökningen i anmälning egentligen ingenting. Men kritiker använder statistiken för att visa att Sverige håller på att tappa greppet. Främlingsfientliga och högerextrema använder denna statistik och kopplar den till den ökade invandringen till Sverige.

Vi ser en ökning av anmälda våldtäker. Vi ser en ökning av invandrare. Alltså är det invandrarna som våldtar. Men är det verkligen så?

I Sverige för vi inte register där vi kopplar begagna brott till förövarens etniska eller nationella tillhörighet. Därför är det omöjligt att dra en sådan slutsats. De som gör det försöker bara plocka billiga poäng. Innebär det att den ökade invandringen inte har haft någon negativ effekt på jämställdhetsarbetet då som vänstermänniskor tycker om att framhålla. Nej, givetvis inte. Många som flyr till Sverige kommer från länder med patriarkala, kvinnofientliga och förnedrande strukturer. I dessa länder finns seder och regler gällande kvinnor som är direkt olämpliga här och ibland även kriminella. Vissa flyr till Sverige just på grund av detta förtryck. De delar våra värderingar, vår jämställdhet och syn på mänskliga rättigheter. Men inte alla som kommer hit delar våra värderingar. Bara för att man kommer till svenska gränsen lämnar man inte dåliga värderingar där och omfamnar våra. Vad händer då när människor med kvinnoförtryckande seder bosätter sig i vårt land, kanske många i samma område och där bildar en ny kvinnoförtryckande kultur i Sverige? Det blir utanförskap, småpåvar som går runt i förorterna och agerar moralpoliser för unga kvinnor. Om detta pratas det inte om i Sverige.

BBC undrade på vilket sätt integrationen hjälper till i dessa problem. Mitt svar är att det gör den inte alls. I Sverige har vi misslyckats med integrationen. Och det största problemet är kulturrelativister, alltså människor som bortförklarar, urskuldar eller accepterar andras beteende med hänvisning till kulturen den personen kommer ifrån. Du ser kulturrelativister i dem som accepterar att vi ska ha könsuppdelade simvisning, de som förnekar hederskultur och de som inte vågar tala om islamsk extremism. Den styrande regeringen för istället en politik som enbart är feministisk om du är en vit kvinna. Samtidigt för dem en politik som förtrycker kvinnor av annan etnisk härkomst.

Om detta talade jag länge med reportern om. Det var ett modigt samtal tycker jag. Ett samtal där jag såg att säga tar bladet från munnen och verkligen talar min mening. Programmet sänds om 1-2 veckor och jag kommer givetvis lägga upp den här, där och everywhere som man säger. Och du får lova att dela filmen! <3

Författare: Frida Kummerfeldt

Här får du en livstilsblogg med fokus på female empowerment, mode, inredning och feminism. Min blogg ska du läsa om du vill må bra.

Prenumerera
Notis om
guest

8 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
View all comments
Madde
Madde
5 år sedan

Ska bli jättespännande att se din intervju. Du slår verkligen huvudet på spiken här!

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Madde
5 år sedan

längtar efter att visa den för dig! <3

Anna
Anna
5 år sedan

Som jag saknar detta i politiken. Modigt och förhoppningsvis en början på att inkludera ALLA kvinnor i det feministiska arbetet!

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Anna
5 år sedan

det vore verkligen på tiden!

Finurliga fröken
5 år sedan

Jag hoppas du vet hur jäkla stark och cool du är!

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Finurliga fröken
5 år sedan

så himla fint sagt! tack! <3 <3 <3

Anniesson
Anniesson
5 år sedan

Fan vad bra och modigt skrivit! Ser fram emot att få se intervjun. Grymt imponerad av dig.

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Anniesson
5 år sedan

jag längtar SÅ efter att få visa er den!

8
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x