Why having it all is a deathtrap

why having it all is a deathtrap-3
Why having it all is deathtrap. Vad menar jag egentligen med det? Jo, tanken på att en kvinna  can have it all, ha allt, göra allt, vara allt, är absolut förödande. To have it all myntades för att visa att kvinnor både kunde vara mödrar och ha ett arbete. Men det här begreppet har visat sig bli det mest antifeministiska budskap någonsin. Kvinnor idag tror att de ska ha allt, att det är det som gör oss kapabla. Tvärtom är det detta budskap som sliter oss itu. För idag krävs det enormt mycket för att vara en kvinna som har, är och gör allt.

Vi ska inte bara vara mamma, vi ska vara MAMMAN. Den som nattar och gosar, som går ner i arbetstid och lagar god och näringsrik mat, som aldrig låter barnet gå till förskolan med rinnande näsa och som hämtar och lämnar till sjuttioelva aktiviteter. Vi ska också ha en karriär, inte bara ett jobb. Vi ska ta plats, ta oss fram och krossa glastak. Utöver detta ska vi vara glada och harmoniska, ha ett regelbundet intag av en välavvägd kostcirkel och vi ska röra på oss. Vara smala. Vi ska vara en perfekt partner. Inga urtvättade trosor, alltid rakade ben och mensen, den är som Voldemort. Den finns inte utan är lite mer you-know-what.

Vi ska ha ett vackert hem. Det räcker inte att det har fyra väggar, ett tak och fungerande värme. Det ska vara stylat, genomtänkt, personligt och i ständig uppdatering. Så även vår garderob. Vi ska vara värdinnor. Glada, perfekta och minnesvärda. Det går icke för sig att bjuda på en snabb köttfärsås. Om den serveras ska den vara gjord på uruguayansk oxfärs, kokad långsamt i 8 timmar och serveras med hemmagjord pasta. Middagen ska företrädesvis ackompanjeras med en outstanding dukning där blommorna matchar, men inte på det där uppenbara sättet. Det ska skickas inbjudningar på posten, och göras egna julkort, pepparkaksdegen gör vi själva och tvättmedlet vi använder är både ekologiskt och välanpassat för kashmirtvätt.

Vi ska helt enkelt have it all. Vi ska kunna have it all, för det gör oss kapabla. Hemligheten, som ingen berättar, är att det är omöjligt att lyckas göra allt detta på en och samma gång. Många har försökt, men ingen har lyckats. Det har varit tårar, väggar som systrar gått in i och skilsmässor. Det går helt enkelt inte. Lyssnar du? Det går inte! Du mår så himla dåligt och känner dig så himla dålig för att någon har lurat dig att du kan have it all. Det kan du inte. Ingen kan det! Och de som påstår sig kunna, de ljuger. Eller går in i väggen. Eller bara gråter väldigt mycket. Gör du din egen pepparkaksdeg och din egen pasta, men då hinner du inte träna på kvällen. Eller träna, om du vill det, men då hinner du inte göra egna julkort. Och raka du benen varje kväll, men då hinner du inte baka kanelbullar. Ha en karriär, men du kan inte samtidigt vara en bullmamma. För tiden går inte ihop. Det gör den inte för någon. Vi alla har bara 24 timmar om dygnet.

Det enda man kan göra, om man nu vill göra allt, är att göra lite av det, sänka kraven och prioritera bort. Bjud in på SMS, köp blommorna på Ica. Hey, köp platsblommor om det är enklare. Skit i gymmet och ta en promenad på lunchen istället. Du behöver inte stryka duken innan middagen för ingen middag i världen är trevlig om värdinnan är spänd som en fiolsträng och oroar sig över skrynklor eller servetter som är i fel rosa nyans jämfört med blommorna. Förenkla ditt liv min kära vän. Köp färdigt, catera, bjud på lösgodis till dessert, bjud in till fest på SMS, lämna din unge hela dagar på förskolan och ta det lite mer chill. Den som sa att kvinnor could have it all, den vill jag ta mig ett allvarligt snack med för inget uttalande har någonsin varit så förgörande för kvinnors mående och hälsa.
why having it all is a deathtrap-2 why having it all is a deathtrap-1

Författare: Frida Kummerfeldt

Här får du en livstilsblogg med fokus på female empowerment, mode, inredning och feminism. Min blogg ska du läsa om du vill må bra.

Prenumerera
Notis om
guest

11 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
View all comments
Caroline
Caroline
7 år sedan

Åh, TACK! Det här var precis vad jag behövde läsa just nu! 😍

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Caroline
7 år sedan

du är bra! glöm aldrig det!

Ida
Ida
7 år sedan

Word! har läst din blogg ett tag men aldrig kommenterat du skriver så många kloka inlägg heja dig Frida

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Ida
7 år sedan

Tack! Vilken fin kommentar! Jag blir alltid så otroligt glad när jag får en kommentar! Ha nu en riktigt trevlig kväll! Kram

Annika
7 år sedan

Herregud Frida, vilket bra inlägg!! Så sant, en sådan människa finns inte som orkar vara allt detta hela tiden. Så klok du är! Ha en skön fredag. Kram Annika

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Annika
7 år sedan

tack! ingen orkar allt och man kan bara göra så gott man kan! Ha en trevlig kväll! Kram på dig

Angelica
Angelica
7 år sedan

Detta borde tryckas och delas ut på BVC! Som jag behövde dina ord efter denna veckan:-)…

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Angelica
7 år sedan

Men gulle du! Wow att du tyckte det var så bra! Verkligen jättefint!

Åsa
Åsa
7 år sedan

Bra inlägg! Min yngste är 22 och jag blir lite ledsen över att inget förändras – jag är 20 år före dig i livet och inget händer på förväntandet över vad en kvinna skall kunna åstadkomma. Skillnaden ligger i träningsformerna, vad du skall baka eller pyssla. Veklämd är känslan. En tröst kanske kan vara att med ålder tillåter en sig att göra som en vill, ni yngre, gör det nu – det är ni värda!

Susanna
6 år sedan

Så bra skrevet Frida! Og jeg er så enig i din filosofi. Tenker det er viktig å gå sin egen vei og prioritere det man ønsker mest av og nedprioritere annet. En ting til er også at man som kvinne ikke trenger å unnskylde seg eller forklare seg for at man ikke har ryddet, laget mat fra bunnen av eller at man henter på førskolen 16.45. Takk for at du skriver om disse tingene!

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Susanna
6 år sedan

well spoken! jag håller med i vartenda ord!<3

11
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x