5 smarta strategier för att hantera stress

smarta strategier för att hantera stress-1
Den som idag lever helt utan stress är unik tror jag, men det finns smarta strategier för att hantera stress. Det finns så otroligt mycket som stressar oss i vår vardag. Vi ska hinna och göra så otroligt mycket, vi ska vara så mycket, uppleva så mycket och allt ska göras till perfektion. Från färgmatchad julgran till strykta kalsonger. Det finns i vår tid alltid utrymme för förbättring och det är otroligt stressande. Jag hatar att vara stressad och har därför några smarta strategier som jag tar till när jag känner pulsen gå upp och stressen jaga mig.

1. Kom i tid
Jag är alltid en sådan som är fem till femton minuter för tidig. Visst är det sjukt trist att stå de där minuterna och vänta på vännen, men det är guld värt om det visade sig att jag inte hittade eller om bussen var sen osv. Jag sitter gärna en halvtimme i bilen och väntar, hellre än att stressa i trafiken för att en köbildning sinkat mig 15 minuter. En annan del av att komma i tid är att man slipper skynda sig och halvspringa, därmed kommer jag fram mindre svettig. Om jag skyndat mig och småsvettas vid ankomst så stressar det upp mig än mer. Sen sitter jag där och torkar överläppen istället för att koncentrera mig på vad den andre säger.

2. Var ärlig och avboka
Ibland kommer jag hem från jobbet och möts av diskberg, en halv garderobs innehåll på golvet, en ekande kyl och så tusen to do’s att ta hand om på kvällen. Ibland tar jag mig an det med iver, men ibland blir jag bara nedstämd. Då avbokar jag mina to do’s, tar en lång dusch och går och lägger mig tidigt. Det är få saker som inte går att avboka eller flytta fram en dag eller två. Självklart får man avboka sparsamt och med måtta, men ärlighet varar längst och hälsan kommer först.

3. Ta hand om kroppen
Jag säger bara ett ord, massage. Om du är riktigt stressad och det känns som att du aldrig får tillräckligt med tid att andas ska du boka in en massage. För den timmen du får där ger energi för en vecka, om inte mer. Det är så skönt att få gå ifrån hemmet, stänga av telefonen, och njuta av varma starka händer som knådar. Och den där lite fåniga plingplongmusiken gör verkligen under och jag njuter av vartenda pling och vartenda plong. Det ÄR en investering i både kropp och själ!

4. Stå upp för dig själv
Det är inte okej eller normalt att jobba övertid varje dag. Det är inte heller ok att hoppa lunchen eller kasta i sig den framför datorn. Det är ok att ta några pauser under dagen. Har du ett arbetsklimat som får de anställda att pusha sig för hårt måste du säga till. Du har till och med en lagstadgad rätt till lunch och diverse pauser. Bara du vet hur du mår och hur du vill att ditt arbetsklimat ska vara. Därför måste du stå upp för dig själv och prata med din chef. Våga lita på att du har rätt till lunch, semester, flex, vad det nu må vara.

5. Gör listor
När jag är riktigt stressad är det lite som att min hjärna bara stänger av och jag har svårt att sortera i vilken ordning jag ska göra saker och ting. Därför är listor guld värt. Plita ner allt du måste göra och så gör en sak i taget. Genom att sortera upp tankar och uppgifter sjunker stressen redan där.

De här fem strategierna försöker jag ha med mig i min vardag hela tiden och för mig funkar det toppen som en stressindikator såväl som en stressminskare. Är du en stressad småbarnsförälder hittar du mina tips om det här. Hur gör du när du är stressad?

Författare: Frida Kummerfeldt

Här får du en livstilsblogg med fokus på female empowerment, mode, inredning och feminism. Min blogg ska du läsa om du vill må bra.

Prenumerera
Notis om
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x