Min medverkan i paneldebatten på Fadimedagen.

fadimedagen
(Bild lånad från kära Marianne)

I söndags högtidlighölls Fadimedagen i Malmö, och faktiskt över hela landet. Nu är det 15 år sedan Fadime brutalt hedersmördares av sin pappa och runt om i landet är hedersförtryck alltjämt närvarande. Jag var inbjuden till en paneldebatt i egenskap av ordförande för Liberala kvinnor Skåne och då jag arbetar mot hedersrelaterat våld och förtryck. Både inom mitt juridiska arbete såväl som i mitt politiska arbete.

Heder är rätt komplext. Det är inte kopplat till religion och något som enbart sker hos muslimer. Istället är heder en fråga om kultur och återfinns i olika etniska grupper och inom olika religioner. Det som heder har gemensamt i alla kulturer är att det handlar om att kontrollera en flicka, och ibland en pojkes, sexualitet. Om flickan agerar mot släktens regler drar hon vanära över släkten. Den vanärade hedern måste hanteras genom att flickan straffas, vilket kan leda till en dödlig utgång. I Sverige lever över 130 barn i äktenskap och vi har 15 fall av balkongflickor som inte utredda som hedersbrott. I ett hedersförtryck är behandlingen av ungdomen sanktionerat av släkten/klanen och förövarna kan vara fler än enbart dem som utdelar slag eller hot.

Jag tycker att Malmö måste göra en kartläggning för att få en uppfattning om hur många ungdomar som lever i hedersförtryck i vår stad. Äntligen ska detta nu bli av. För i Malmö, även i Sverige, lever ungdomar som inte får klä sig som de vill, som påtvingas slöja och som inte får välja sin partner. Ungdomar som gifts bort eller könsstympas. Barn och ungdomar får inte vara med på simundervisning och sexualundervisning, de får inte gå på skoldisco eller skolresor med övernattning. De får inte umgås med det motsatta könet och får inte ha sex innan äktenskapet. Deras livsrum snörs åt mer och mer för varje födelsedag.

Jag tycker att frågan om hedersförtryck är en av de största jämställdhetsutmaningarna vi har i Sverige idag. Vi kan inte tolerera att barn och ungdomar lever i detta fängelse och med tanke på att vi tydligen ska ha en ”feministisk regering” ifrågasätter jag varför inget görs för att hantera hedersförtrycket. Liberalerna driver den här frågan starkt och jag var hedrad över att jag blev inbjuden till paneldebatten för att berätta om mina tankar och visioner för hur vi ska hantera hedersrelaterat våld och förtryck i Sverige.

6 Responses

 1. Paula skriver:

  You rock!!!:D

 2. Anette skriver:

  Stolt över dig! ❤

 3. Sara skriver:

  Riktigt bra att sådant här belyses! För ökad integration o jämställdhet är det viktigt.

  • Frida G Svensson skriver:

   jag håller helt med dig! jag är feminist för alla flickor och kvinnor, inte bara de som har samma bakgrund som mig själv!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *