På den lyckligaste dagen dog hon

på den lyckligaste dagen dog hon-1
Härom dagen födde en kvinna i Kristianstad tvillingar. Äntligen var dagen kommen då hon skulle få träffa sina älskade och efterlängtade barn. Men på denna lyckligaste av dagar dog hon. Vid avlägsnandet av moderkakan uppstod kraftiga blödningar och modern dog. Hon hade tidigare fött tvillingar genom kejsarsnitt, men denna gång fick hon inte ett kejsarsnitt.

Det är som om det talas om en annan tid eller ett annat land. Det kan väl inte ske i Sverige, år 2017, att mödrar dör när de föder barn? Hur har det blivit att så att kvinnor är rädda för att föda barn, rädda för att skadas eller dö? Kvinnor är rädda för att inte få plats på BB och skickas vidare, och vidare och vidare. Och nu gör sig vissa kvinnor redo för att föda barn i bilen. Jag har läst om kvinnor i Afrika som fick vandra till ett sjukhus, föda, och sen vandra hem igen. Kommer jag också behöva ut och vandra? Meningen är väl att kvinnan i Afrika ska leva i ett samhälle som strävar efter att bli mer som Sverige och inte tvärt om?

Personligen tar jag mycket illa vid mig av den här tragedin. Min moderkaka kom inte heller ut och det var extremt på alla sätt och vis. Blodigt, smärtsamt och sen akut iväg till operation. När jag vaknade var jag avtvättad, men inte tillräckligt väl och jag kände mig som ett slaktdjur när David fick tvätta av mig noggrannare. Och jag var rädd att jag skulle dö. Och länge tänkte jag på detta att jag hade maximal otur just vid min förlossning och att alla inte har det så här. Men så läser jag regelbundet om denna undermåliga förlossningsvård. Sjukhus stänger ner, kvinnor skadas, kvinnor felbehandlas, kvinnor tas inte på allvar. Och mitt hjärta fryser till is när jag ens närmar mig tanken om jag kunde ha dött? Jag har ingen erfarenhet av att föda barn, jag vet inte om jag var ett normalfall, akutfall eller något mitt emellan. Men vad ska jag egentligen tro när jag gång på gång ser hur den svenska förlossningsvården totalt havererar?

Vid ett tillfälle sa David till mig att det skulle ingen börja ta på allvar förrän en kvinna dog vid förlossningen. Och nu hände det. Men det tycks fortfarande inte tas på allvar. Varför måste vi dö? Varför måste vi skadas? Varför måste vi felbehandlas? Och varför nekas vi planerat kejsarsnitt? Varför måste vi dö?

På den lyckligaste dagen dog hon.

7 Responses

 1. Sandra skriver:

  Så vidrigt tragiskt. Ibland tänker jag att inget kommer att bli bättre förrän en man dör under förlossningen… För det verkar som att man helt enkelt skiter i oss kvinnor. Jag blir så jäkla arg, ledsen och frustrerad.

  • Frida G Svensson skriver:

   ja, jag håller med dig! Kvinnovården nedprioriteras steg för steg och det får fortsätta utan att någon politiker tar tag i det! Hallå, sossarna har en feministisk regering, hur kan då detta ske liksom!?

 2. Linda skriver:

  Fy så hemskt
  Jag ville bli snittad vid min förlossning men de sa nej du kan föda på vanligt vis, men vad blev det i slutet ändå jo ett akut snitt så varför i hela friden gjorde de inte det från början. Jag tycker det är sååååå fel att kvinnan inte ska få bestämma över sin kropp vid detta tillfälle vill man bli snittad så låt man få välja det, det handlar säkert mycket om pengar för hur det än är så kostar ett snitt mera än en ” vanlig ” förlossning, men hallå 2017 i Sverige så borde man väl ha kommit längre.
  Alltså fy så hemskt för familjen att hon avled vid sin förlossning det borde bara inte få ske 2017
  Kram Linda

  • Frida G Svensson skriver:

   Ja det är hemskt att man inte får bestämma själv. Särskilt med tanke på hur förlossningsvården svikit kvinnors förtroende. Det är alldeles förfärligt.

 3. Caroline skriver:

  För att kejsarsnitt kostar. Så säger läkarna också att det är större risk. Men det är det inte alls. Det blir större risk när det blir akut kejsarsnitt. Men allting blir större risk när läget blir akut. Det är helt vansinnigt att man inte får välja!! När jag väntade Céasar gick jag till specialist mödravården i MÖ, iom min ryggskada var jag osäker på om jag kunde föda vaginalt. Han hade inte ens läst min journal. Men tittade på mig och frågade om jag varit förstoppad någon gång. För hade jag det så kunde jag nog föda barn också, det gick till på samma sätt. Jo men absolut, jag köper lite mikrolax och hoppas på det bästa i stället för att planera in ett kejsarsnitt. Jag födde till slut med planerat snitt i Lund och hade en underbar förlossningsläkare.

 4. Helena skriver:

  Hej! Jag hittade ditt blogginlägg eftersom jag googlade blödning vid förlossning. Jag blödde mycket vid min tredje förlossning nu i maj men blev väldigt väl omhändertagen och hade en massa personal hos mig hela tiden. Jag skulle vilja ha ett barn till men såklart kan det (stor blödning) hända mig igen med ökad ålder och ökat antal graviditeter. Det jag ville säga var egentligen bara att kejsarsnitt som du skriver om faktiskt ökar risken för stor blödning hos kvinnan. Så för min del så hoppas jag verkligen inte på ett framtida kejsarsnitt. Risken för stor blödning är ungefär 6,7 procent vid vaginal, normal förlossning men 8,9 procent vid kejsarsnitt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *