Till dig som vill boosta självkänslan

boosta självkänslan
Jag blev ombedd att skriva mer om hur man kan boosta självkänslan. Jag har skrivit om det förut men ville denna gång att det skulle bli ärligt och inte så där hurtigt klämkäckt. Därför väntade jag ett tillfälle när min egen självkänsla kändes svajig. Steg ett för att förbättra självkänslan är att identifiera vad det är som triggar dig. I mitt fall handlar det alltid om utseende. På alla andra plan i mitt liv är min självkänsla bra och jag känner mig på topp och kompetent, jag ser mig som en bra människa och värdefull. Det enda som får mig ur mina kängor är tankar om utseende, vikt och det då kopplat till värde och karaktär.

När det negativa hjulet börjar snurra och jag jämför min kropp med dem runt mig så sätter jag stopp direkt. Då går jag inte in på bloggar eller instagramkonton som visar kroppar som får mig att må dåligt över min egen. Då undviker jag tidningar och tv-program med ett innehåll som bara drar ner mig.

Därför måste du identifiera vad som får dig att ha dålig självkänsla. Är det när du ser andras arbete eller hem, hur deras relationer eller familjer verkar vara, är det om ditt utseende eller ditt sociala liv. När du sen identifierat vad det är som gör sig hängig är du redo att börja boosta. Det kan vara svårt att komma fram till vad det är som får en att känna sig olustig och nedstämd, så sätt dig isåfall med penna och papper, eller datorn. Skriv ner och leta dig fram till kärnan av problemet. Men detta ska man bara göra en gång, för det finns ingen anledning att tjata om det som får dig att må dåligt.

1. Se allt det du har och inte allt det du inte har
Det som göder dålig självkänsla är det här eviga mantrat om att man inget har, inget kan, har ett fulare hem, sämre garderob, är singel osv. Om du fokuserar på allt det du faktiskt har kommer du börja känna dig rik. Du har den där fantastiska vännen och i garderoben har du de perfekta svarta byxorna som allt känns rätt. Du har ett hem till skillnad från många andra. Din kropp är perfekt av den anledningen att den fungerar, den kunde ha varit trasig, halv eller skadad. Och är din kropp trasig så är du i vart fall vid liv.

2. Människor gör fel men är inte fel.
Det här är ett så fint mantra att minnas när man behöver vara snäll mot sig själv. Man gör fel. Alla människor gör fel, men det innebär inte att vi är fel. Det är en stor skillnad, men viktig att komma ihåg.

3. Var snäll mot dig själv
Om man inte mår bra så behöver man faktiskt bara göra några få saker. Räkningar ska betalas, mat ska inhandlas, vissa sysslor måste göras, men resten är kanske inte så viktigt. Ge dig själv några månader där du bara gör sådant som är snällt mot dig själv. Promenader, biobesök, lugna hemmakvällar, vin ute med vänner, massage och ansiktsbehandling, en liten shoppingtur på stan, en ny bok och en god choklad eller bara en riktigt lång sovmorgon.

4. Rensa bort
Ta bort allt som är negativt i ditt liv. De som bara tar energi, ickelojala vänner, skitsnackare, dåliga partners och sårande släktingar. Men även för små kläder.

5. Ta ansvar för ditt liv
Nu till lite tough love. Ditt liv är ditt ansvar. Om du alltid har ångest för att du dricker för mycket så sluta. Om du har pengaångest men likt förbaskat tröstshoppar var och varannan dag så sluta. Eller som för min del, jag kan inte båda vilja gå ner i vikt och äta onyttigheter samtidigt. Man måste välja och ta ansvar för sitt eget mående. Vill du ha ett annat jobb, sök då det och sitt inte månad in och månad ut och tjata om att du inte gillar ditt jobb. Eller börja plugga om du drömmer om något annat. Bara du kan ta ansvar för att ditt liv och verkligen ta tag i det.

6. Var tacksam
Det som gjort den största skillnaden för mig är att fokusera på tacksamhet. För då visar det sig att man har så otroligt mycket att vara tacksam för. Då känner man sig, i brist på bättre ord, blessed.

Hur är det med din självkänsla? vad gör du för att boosta den? Behöver du mer tips så har jag skrivit om detta förut i detta inlägg.  

Författare: Frida Kummerfeldt

Här får du en livstilsblogg med fokus på female empowerment, mode, inredning och feminism. Min blogg ska du läsa om du vill må bra.

Prenumerera
Notis om
guest

4 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
View all comments
Sara
Sara
6 år sedan

Vilket bra inlägg! Du är duktig på att spalta upp och göra allt överskådligt. du hjälper mig att hjälpa mig 🙂 PS jag älskar listor!;)

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Sara
6 år sedan

jag älskar att jag hjälper dig att hjälpa dig!! det är så det skapas positiva ringar på vattnet!

Åsa
Åsa
6 år sedan

Du är klok Frida ❤️

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Åsa
6 år sedan

tack Åsa! <3

4
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x