Hur blir man en föreläsare?

hur blir man en föreläsare
Nu känner jag att jag med råge kan checka av mitt mål att vara en föreläsare. Hur blir man en föreläsare? Mitt enkla svar är att man gör sig till en föreläsare. Jag drömde alltid om att få föreläsa. Du kanske minns att det var på mina lista med #hundramålattnå? Efter flertalet föreläsningar vågar jag nu påstå att jo, jag får lov att kalla mig föreläsare.

Det var så enkelt att bli det och om jag hade vetat det tidigare hade jag blivit det mycket tidigare. Det som gjorde att det lossnade för mig var att jag äntligen visste vad jag ville föreläsa om. Vi spolar tillbaka bandet lite. Jag blev medlem i Liberalerna några månader innan valet 2014. Jag kampanjade i våran valstuga och stoltserade med att vi gick till val med vår slogan ”feminism utan socialism”. Men det blev, för mig, en platt politik som mest lät bra men utan konkret innehåll. När människor frågade vad vi menade hade jag, och andra partikamrater, svårt att förklara vad feminism utan socialism innebar. Det var ingen som kunde sätta fingret på vad det var som skilde den liberala feminismen från annan feminism.

Under min föräldraledighet spenderade jag mycket tid på stadsbiblioteket. Jag gick gärna runt bland hyllorna med politiska böcker och fann massor om feminism och jämställdhet. Men inte någon som uttryckligen handlade om liberal feminism eller borgerlig feminism. Det fanns en bok, Liberal feminism av Lars Leijonborg mfl., men för mig kändes den något daterad. Både i utseende samt att den var ända sedan 2001. Tanken som började gro i mig var att jag ville kunna formulera vad liberal feminism egentligen är. Våran styrka och hur vi skiljer oss från vänsterfeminism. Jag funderade på detta under en längre tid, säkert ett år. Tillslut hade jag samlat på mig så pass mycket kunskap och politiskt förtroendekapital att jag kände mig redo att svara på frågan om vad liberal feminism är. Nu ville jag berätta detta för alla.

Et voilá! Min feministiska föreläsningsserie var född. Jag hörde av mig till Liberala lokalföreningar i Skåne, erbjöd mig att få berätta mer och föreläsa för dem om liberal feminism. Och de nappade. Ryktet spred sig och fler föreningar bokade mig. Jag hör fortfarande själv av mig till andra och forsätter ”sälja in” föreläsningen. Min dröm nu är att ta den här föreläsningen utanför Skånes gränser, och med bokning i Kalmar och en på G i Halmstad, kan jag snart checka av den drömmen. Steg två är att ta föreläsningen även utanför Liberala lokalföreningar, kanske företag, intresseorganisationer, Rotary, Ladies circle osv. Så det är det jag jobbar på nu.

På frågan ”hur blir man en föreläsare” är mitt svar att hitta det du vill prata om, läs på om det ordentligt, gör en powerpointpresentation och så börja maila runt. När någon väl nappat är bollen i rullning och det är förhoppningsvis bara att fortsätta köra på. Och med allt nytt så är det learning by doing som gäller. Jag gör det inte perfekt och för varje föreläsning tar jag med det som gick bra och det som gick mindre bra och försöker slipa mig ytterligare lite till nästa gång.

Och det viktigaste av allt, det är fantastiskt roligt och spännande. Jag känner mig som den liberala feminismens Jesus som missionerar ut vårt budskap (jaja åtminstone känner jag mig som en engagerad feminist ivrig att berätta om vad jag tycker. Jesus låter festligare!). Jag har två spikade bokningar inom kort, jag besöker Lund och sedan Kalmar. Du som läsare är såklart ALLTID välkommen även om du inte är medlem i Liberalerna och även om du inte vill bli medlem. Och antagligen ska jag även upp till Halmstad inom kort och då får du som bor nära där också komma såklart! Två flugor i en smäll liksom! Du får lära dig om den liberala feminismen och jag får träffa dig!

Författare: Frida Kummerfeldt

Här får du en livstilsblogg med fokus på female empowerment, mode, inredning och feminism. Min blogg ska du läsa om du vill må bra.

Prenumerera
Notis om
guest

4 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
View all comments
ISA
ISA
7 år sedan

men wow vad inspirerande!! jag skulle också vilja föreläsa men har fått för mig att man måste skaffa typ licens, tillstånd, någon utbildning. haha! Vad härligt med mål-listan förresten, du är grym ju!

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  ISA
7 år sedan

haha nä, det är bara att tuta och köra!

Ulrika
Ulrika
7 år sedan

Jag skulle gärna lyssna på din föreläsning i Lund. När är det?

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Ulrika
7 år sedan

Du får mail inom kort! <3

4
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x