Female empowerment, vad kan du göra?

empowering women-1
Jag skriver mycket om female empowerment och systerskap och en stor del av det hela handlar om feminism. Men female empowerment och systerskap är även ett mindset, ett sätt att vara. Och då i synnerhet mot och med andra kvinnor. Min dröm med den här bloggen är att skapa ett forum på nätet som bara går ut på att peppa varandra, ha högt i tak vid diskussioner och att alltid försöka se det bästa i varandra. Om alla levde så hade vi haft ett mycket trevligare klimat.

Först vill jag dock slå hål på myten om att kvinnor är de som går hårdast åt andra kvinnor. Jag håller inte alls med. Det är så många som påstår detta men väldigt sällan jag ser hur det händer i verkligheten. Istället tycker jag faktiskt att vi kvinnor är riktigt schyssta mot varandra. Men det kan alltid blir bättre. Därför tänkte jag lista allt som jag tycker att vi kvinnor ska tänka på i vårt dagliga liv. För då kommer vi möte för möte, kvinna för kvinna, skapa en riktigt rörelse av female empowerment.

1. Var bjussig på framgång
Idag konkurrerar vi kvinnor om makten. Det finns ett fåtal platser till övers för kvinnor och det är klart att vi då har färre möjligheter och därmed blir konkurrensen högre. Men jag tror stenhårt på att verkligen genuint unna din medkvinna hennes framgång. Och jag tror inte heller att de fåtal platserna är konstanta, istället tror jag att en kvinnas framgång kommer bana väg för nästa kvinna. Jag tror alltså inte på att det finns 10 bestämda platser och att det sen är slut. Med mindsetet att en kvinnas framgång ger ringar på vattnet till en annan kvinna blir det kul och härligt att vara bjussig med sin egen framgång och unna andra deras framgång.

2. Var bjussig på motgång
Jag tror att vi kvinnor hade mått så otroligt mycket bättre om vi vågade släppa på vår fasad framför varandra. Bryta ihop, gråta, erkänna att saker och ting är lite svårt nu. Vara mänskliga mot varandra. Female empowerment handlar om att varje kvinna känner sig lyft av sig själv, och när jaget vacklar, av sitt starka systerskap. ´Våga sänka garden och att visa sig sårbar gör dig inte svag, det gör dig till en inspiration. Jag är inte intresserad av om en framgångsrik kvinnlig VD använder si eller så strategi, jag är intresserad av att veta om hon gråter ibland, äter ett paket Ben & Jerrys för att hennes barn varit förjävla skrikiga under dagen eller om hon ibland inte får ihop sitt livspussel. Och när andra kvinnor bjussar på sina motgångar känner jag en connection. Även denna bjussighet skapar positiva ringar på vattnet där kvinnor vågar vara sig själva och mår kanske även lite bättre för att de inte måste vara så otroligt perfekta hela tiden.

3. Snacka aldrig skit
Nog för att lite hederligt och harmlöst skvaller kan vara roligt med sina väninnor, men faktum är att skvaller lätt går över i skitsnack och det är ett mörker. Om jag råkat skvallra för mycket, och det snuddat vid gränsen skitsnack, känner jag mig sjukt smutsig efteråt. För i ett systerskap pratar man aldrig, alltså ALDRIG, skit om en medkvinna, För det förakt du känner som leder dig till att skitsnacka bottnar enbart i din egen osäkerhet. Baktala aldrig en kvinnas utseende eller egenskaper, förringa inte hennes arbetsinsats (finns det något vidrigare än uttrycket ”hon låg sig till jobbet”?) och nedvärdera inte hennes hem, föräldraegenskaper eller barn. Fatta att varje kvinna bara försöker göra sitt bästa, på alla plan, och samtidigt behålla sitt förstånd. Och återigen, snacka aldrig skit om en kvinnas utseende. Tjock, smal, vit, mörk, lång, kort, si eller så. Att förringa en kvinnas existens till hennes utseende är rena rama döden för female empowerment.

4. Va en straight shooter
Om du inte har något snällt att säga så håll klaffen, och om du har något du stör dig på så bara ut med dig. Raka rör. Straight shooter. Snacka inte skit med andra om det du stör dig hos en person. Gå inte runt och sura. No one likes moping Myrtle. Bara ut med det! När du gör si så känner jag så. Jag har funderat på X vilket för mig att känna Y, hur kan vi hantera detta. Det är verkligen inte svårare. Och för guds skull, välj dina strider. Det är förbannat tröttsamt med dem som alltid ska prata ut. Ibland får man bara agree och disagree.

5. Rensa luften och gå sen vidare
När luften väl är rensad så bara måste du gå vidare. Female empowerment handlar inte om att man ska älska varenda kvinna bara för att hon är kvinna. Det handlar om att vi vill ha ett klimat där det är enkelt att existera. Där vi inte utsätts för samhällets slitage i form av misstänkliggörande, skitsnack och dålig stämning. Det fullkomligen suger energi ur en. Istället så rensar man luften och sen går man vidare. När man tagit i hand kan man inte sen gå tillbaka en tid senare och dra upp det på nytt. Det är larvigt, barnsligt och hemskt omoget. Female empowerment, åter igen, handlar om att få leva ett berikande liv där vi lyfter varandra, som minst är neutrala mot varandra, men aldrig sänker varandra.

6. Se upp till de över dig
Det kommer alltid finnas någon som gör något bättre än dig. Antingen i verkligheten eller som du får för dig. Det kommer alltid finnas någon som är roligare, smartare, smalare eller snyggare. Rikare, med ett vackrare hem, en mer romantisk partner och större hus. Att någon är rikare än dig gör dig inte fattig, det gör dig bara mindre rik än just den personen. Att någon är smalare än dig gör dig inte tjock, det gör bara att just den personen är smalare än dig. Så sluta upp med avundsjuka och att vara småsint. Se upp till dem som kommit längre än dig. Be om deras hjälp och expertis, låt dig inspireras och se dem som mentorer. Sitt inte och baktala dem för att du bara är avundsjuk.

7. För fram de under dig
Och om det finns någon som ser upp till dig så omfamna möjligheten att vara mentor och vägleda. Sluta se henne som ett potentiellt hot. Se henne som just den positiva ringen på vattnet som du var med och skapade genom att du kom så långt som du kom. För fram de som kommer under/efter dig. Det skapar förhoppningsvis även lojalitet. Om du hjälper någon som ser upp till dig så ska det mycket till för att den ska hugga dig i ryggen. Och det kommer sannolikt finnas någon sådan skitstövel, men det innebär inte att du ska misstro alla kvinnor som kommer efter dig. Omfamna deras iver, entusiasm och hunger och bjud på kontakter, hjälp, råd och coachning.

8. Var snäll
Alla dessa punkter kan således kokas ihop till något väldigt simpelt. Var snäll! Tro gott om din medkvinna, förakta inte hennes brister och var inte missunnsam hennes framgång. Heija, peppa, gläds med framgångar och bistå vid motgångar. Varje framgångsrik kvinna banar väg för nästa kvinna. Varje snäll gest banar väg för mer snällhet. Och ett starkt systerskap är som en ostoppbar enorm kraft. När kvinnor går i enad front, axel mot axel, kräver sin rätt och står upp för varandra, då kan patriarkatet ta sig i brasan. För tillsammans, och då menar jag att vi med genuin värme och omtanke om varandra står tillsammans, då kommer våra steg bli lättare, våra hjärtan varmare och vår ork längre.
female empowerment-1

Författare: Frida Kummerfeldt

Här får du en livstilsblogg med fokus på female empowerment, mode, inredning och feminism. Min blogg ska du läsa om du vill må bra.

Prenumerera
Notis om
guest

18 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
View all comments
Linda Olsson Asp
6 år sedan

Men åh härligt peptalk man fick sig här!!
Svar: Åh vad gullig du är, fotade inte så mkt men en del finns ju på mitt instagram samt även nu i bloggen;)

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Linda Olsson Asp
6 år sedan

japp I’m all about female empowerment. Älskar att vara en liten del i att stärka vårt systerskap!

Sara
Sara
6 år sedan

Jävligt bra! O så fina bilder 😊

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Sara
6 år sedan

tack och tack! <3 <3 <3 Du är så fin som så ofta kommenterar! Jag uppskattar det så!

Louise
6 år sedan

Grym du är! 😊 Och superfin också!!!

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Louise
6 år sedan

men åh tack! så himla himla glad jag blir! <3

Veronica Pettersson
6 år sedan

Underbar bild!

Sv: Där ser man, spännande :3

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Veronica Pettersson
6 år sedan

tack!

Marie
6 år sedan

Va bra skrivet!

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Marie
6 år sedan

<3 <3 <3

Irene
6 år sedan

Tummen upp, Frida!
Att vara snäll känner jag är en av de mest underskattade egenskaperna. Vilket ju är mycket märkligt när man tänker efter.

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Irene
6 år sedan

jag håller helt med. Det har blivit coolt att vara typ snäsig och bitchig. Snäll är det coola!

Angelica
Angelica
6 år sedan

Så bra du är Frida!! Jag känner verkligen hopp framåt, upplever att fler o fler kvinnor lever eft detta (förutom i vissa hemska kommentatorsfält men där vet man ju inte vem d är…). MEN den äldre generationen (för att generalisera på grövsta vis) ligger verkligen eft. Så typiskt att min svärmor är värsta moping Myrtle, bitter, elak o missunnsam mot både sina vänner o familj o tyvärr läser hon inte din blogg o kan utvecklas-utv har liksom stannat p x-talet. Såååå frustrerande o otidsenligt!

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Angelica
6 år sedan

tack fina du! jag tror tyvärr att Moping myrtles kommer i alla åldrar och vi andra får försöka stävja det. Men visst är det både frustrerande och mycket otidsenligt!

Mathilda
Mathilda
6 år sedan

Word, sister!

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Mathilda
6 år sedan

tack! <3

Webbtanten
6 år sedan

Grymt bra att du lyfter detta! Ser stora förändringar åt rätt riktning, men det är lång väg kvar. Go girls!

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Webbtanten
6 år sedan

tack fina du! <3 ja jag ser också hur vi rör oss i rätt riktning!

18
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x