Tankar kring kroppsideal

I hela mitt liv har jag haft tankar kring min kropp som upptagit enorma mängder tid, för att inte tala om den energi som gått åt. En del av alla dessa tankar kom från de umgängen jag hade. Tjejer som alltid pratade om mat, vikt, utseende, egna kroppen och andras kroppar. Kompisar som alltid recenserade varandras och andras utseende. Fin, ful, snygg, äcklig, för smal eller för tjock. Det kritiks bedömandet gjorde mig osäker. Vad sades om mig när jag inte var där? Någonstans i denna röra började kroppsidealet kopplas till självvärdet. Tjock var inte bara tjock, det var värdelöst, en äcklig latmask som lika gärna bara kan försvinna. Smal var inte bara smal, det var lyckat, en A-människa som förtjänade bara det bästa. Och så fanns det inget där emellan.

Jag har varit smal, tjock, smal och tjock och så mitt emellan. Aldrig har jag varit nöjd. Aldrig har jag haft en bekymmersfri syn på min kropp. Förrän nu. Jag insåg det häromdagen. Jag tänker inte på det längre. Jag är så nöjd med mig. Tankar om en sund kropp såväl som sunt sinne har börjat väckas till liv, och det har inget med vikt, mått eller dieter att göra. Det har heller inte med självvärde att göra. Det har helt enkelt med hälsa att göra. Jag har fått ro i mitt huvud. Alla extrakilon är värda den underbara känslan. Om jag fick välja mellan att gå ner i vikt men må som jag gjorde innan på insidan, eller se ut som jag gör nu och må så härligt på insidan som jag gör nu, då är svaret givet. Jag är så tillfreds med mitt nya lugn. Alla kroppsideal kan dra åt skogen. Jag är lycklig! Min kropp har äntligen fått lite lugn och ro. För att inte prata om all energi jag nu har över. Energi som förr gick åt att grubbla, tänka, planera dieter eller bara hata mig själv och min kropp. Nu har jag energi över som kan läggas på roligare saker. Vila, serier, böcker, familj, vänner, ja egentligen vad som helst.

Nu, i tider av nyårslöften, tycker jag vi ber alla kroppsideal dra åt skogen. Livet blir så ofantligt mycket härligare då!

dagens outfit 151226-5

Författare: Frida Kummerfeldt

Här får du en livstilsblogg med fokus på female empowerment, mode, inredning och feminism. Min blogg ska du läsa om du vill må bra.

Prenumerera
Notis om
guest

10 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
View all comments
Linda
8 år sedan

Ja allt tjat om vikt är riktigt energi slukande. Det roliga är att det är andra som tycker och tänker om andra, man kanske ska tänka på att just den personen kanske är nöjd precis som den är smal, tjock eller mittemellan och så länge man mår bra själv och trivs så ska man försöka undvika att lyssna på alla negativa ord som sägs.
På tal om något helt annat. Jag var inne på h&m idag och köpte på mig lite smink av deras nya serie, det jag har provat är läppstiftet som du hade hört inte var så bra, jag kan säga att det var jätte läckra färger men det sitter dåligt och försvinner nästan direkt.
Ha en fin kväll
Kram Linda

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Linda
8 år sedan

jag förstår vad du menar, men måste ändå säga att jag oftare tycker människor tror att andra har åsikter om dem, men som ingen faktiskt har. För vi är alla så upptagna med oss själva så vi har inte tid att bry oss om andra! =) Vad skoj att du testade lite H&Msmink. Vad trist att läppstiftet inte höll måttet. Tack för att du berättar det för mig. Nu tror jag att jag ska hoppa att test det helt och hållet, lägga mina slantar på läppstift jag vet håller måttet. Ha en fin kväll och trevlig helg kära du! Kram!

Caroline
Caroline
8 år sedan

Så härligt att kunna känna sig nöjd!
Du e så himla snygg på den bilden 🙂

Ha en skön helg! Kram

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Caroline
8 år sedan

tack gumman! man känner kanske inte så varje dag, men det är viktigt att försöka. För våra barns skull, så att de kan älska sig för den person de är. trevlig helg! kram!

sanaz
sanaz
8 år sedan

Hejja dig. Låter klokt det du skriver och vad roligt att du har funnit ro och är nöjd över din kropp så det ska vara 🙂

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  sanaz
8 år sedan

tack! ja, jag känner mig faktiskt riktigt lätt till sinnet! kram på dig!

Jessica Meijer
8 år sedan

God fortsättning på det nya året, hoppas det har varit underbart hittills 🙂
Kroppsideal ja…. sjuka ideal som media målar upp och skapar oro hos unga tjejer först och främst…
Jag skiter i idealen 🙂
Stor kram
Jessica

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Jessica Meijer
8 år sedan

det låter bra det! you go girl!

Rund är också en form!
8 år sedan

Så himla härlig läsning!
Det är synd att man måste bli lite äldre och klokare för att tycka om sig själv och vara nöjd. Man önskar att man hade kunnat inse det i en tidig ålder.
Men ändå skönt när man hittar insikten att lycka inte sitter i antalet kg. 🙂

Kram M

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Rund är också en form!
8 år sedan

tack! vad glad jag blir att du gillade inlägget. Jag håller helt med dig! tänk att det tog sådan tid att bli vän med sig själv. 🙁

10
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x