Kvinnans 10 budord

kvinnans 10 budord-1
I bröllopstider har jag surfat in på svenska kyrkans hemsida vid några tillfällen. En ny upplevelse för mig. Jag fastnade vid de 10 budorden och jag får faktiskt säga att de handlar rätt mycket om vett och etikett, men är också en aning moraliserande. Lite som jag! =) Jag vill ju genom denna blogg inspirera och vara en god förebild, och kanske någon gång då och då sätta ned foten och markera när något inte är ok. Som feminist vill jag alltid alla kvinnors bästa. Tanken började gro i mig att vi kvinnor skulle fanken ha 10 egna budord att leva efter. Sagt och gjort, här kommer dessa.

1. Du skall inga andra gudinnor hava vid sidan av dig själv
Du ska vara din egen bästa vän! Du ska varje morgon vakna upp och vara gudinnan i ditt liv. Och låt ingen annan person vara huvudrollen i din film. Det är mina budords viktigaste punkt, nämligen den att du äger rätten att vara gudinnan i ditt egna liv and don’t let any bitch outshine you.

2. Du skall inte missbruka ditt namn, och du skall inte låta den bli ostraffad som missbrukar ditt namn.
Du ska inte snacka skit om dig själv. Inte hacka på dig själv, klanka ner på dig själv eller fokusera på dina komplex. Och när någon missbrukar ditt namn så ska det aldrig passera obemärkt förbi. Du ska aldrig ta skit, från dig själv eller någon annan.

3. Tänk på vilodagen och unna dig den.
Jag tror att det blir svårare och svårare, för vart år som går, att vara kvinna. För bilden odlas om att kvinnor nu ska ”have it all”. En riktig kvinnofälla är det där! Nej, mitt tredje budord, som är lika bindande som alla budord, är att du ska aktivt vila på din vilodag. Ingen människa orkar dagens press utan rejäl återhämtning. Så högakta din vilodag och enligt mig är det en synd att prioritera bort den.

4. Hedra dina nära för att det må gå dig väl.
Med nära menar jag dem i din omgivning som du tycker om, och med hedra menar jag att du ska behandla dem väl. Kvinnor är i desperat behov av starka nätverk och systerskap runt sig för att orka kämpa igenom livet som stundtals kan vara rätt hårt för en kvinna. Var rädd om ditt nätverk oavsett om det består av familj, släkt, systerskap, broderskap, mixat-skap(?). Våga luta dig mot ditt nätverk och ta hand om dem.

5. You shall slay
Jag var kanske bara 12 år när en kvinna i en film sa ”sometimes, being a bitch, is the only way a woman can survive in this world”. PREACH sa jag då och jag säger det nu. Ibland måste man som kvinna slay, slakta, övervinna, erövra. Kort och gott ta fram det tunga artilleriet. Därför ska en kvinna se till att hon har en utbildning i ryggen, ett fuck off-kapital och ett rejält tjockt skin på näsan. För ibland måste man bara äga sin plats här på jorden. Oavsett om det kostar på. And women who slay together stay together, så är det bara.

6. Du skall inte begå kroppsliga brott mot dig själv.
Viktångest, bantning, självskadebeteende, fula ord, dömande blickar, nedsättande tankar är absolut förbjudet enligt detta sjätte budord. Att begå brott mot sig själv är något väldigt allvarligt. Det kan följa med en som spår i själen som aldrig går bort. Det kan föras vidare till nästa generation, och nästa, och nästa. Din kropp må vara ett tempel men hela du är fantamej ett underverk, och vem sargar ett underverk? Det är ju rent av galenskap.

7. Du skall inte låta någon stjäla från dig.
Nu menar jag inte stjäla saker, i den juridiska bemärkelsen. Jag menar stjäla energi, livsluft, självkänsla, självförtroende och mod. Låt ingen stjäla det från dig. Det är en synd enligt det sjunde budordet att låta någon annan ha den negativa påverkan på ens liv. Bara du kan säga stopp, sätta ner foten och gå därifrån. Fysiskt eller mentalt. När någon gör något som skaver så är det allt du behöver veta för att vidta de åtgärder som krävs för att stölden av dig ska upphöra.

8. Du skall inte bära falsk vittnesbörd mot sig själv.
Sluta ljug för dig själv. Om du inte är stlk 38, sluta köp kläder i den storleken. Om du dricker för mycket, har trassliga relationer eller vantrivs på ditt jobb så sluta ljug för dig själv. Våga se dig i spegeln och acceptera, för då kan du förändra. Ingen kan leva fullt ut, ett liv i alla regnbågens färger med extra glitter på, om den personen inte är ärlig mot sig själv. Och de anonyma beroendepersonerna har ofantligt rätt när de säger ”acceptera det du inte kan förändra, mod att förändra det du kan och förstånd att inse skillnaden”. Störigt att man inte kom på detta geniala själv.

9. Du ska inte ha begärelse till din nästes whatever.
Sluta upp med avundsjukan och trängtan efter vad din näste har som du inte har. Missunnsamhet sprider sig som ett gift i kroppen och gör varenda cell på insidan svart. Att inspireras av din nästa är något underbart vackert och livsbejakande. Men att i negativ bemärkelse ha begär efter vad någon annan har är inte bra för relationen till dig själv eller till andra. Begäret blir negativt när du inte kan njuta av ditt eget liv för att du inte ser ut som A, bor som B, äger samma som C eller lever samma liv som D. När du surfar genom nätet och för varje instabild känner dig mer och mer misslyckad, då är det ett negativt begär. En förfärlig synd i min bok.

10. Du skall vårda dagen ömt (ja den här freestylade jag fram)
Det må vara en klyscha men livet kan slockna på en sekund. Därför är det ett absolut måste att leva ett liv där du ser allt du har istället för allt du inte har. Allt du är istället för allt du inte är. Och allt du gör istället för, ja du fattar. Med denna inställning blir man så ofantligt rik. Helt plötsligt är ens liv fyllt med minnen, drömmar, människor, saker och kärlekar som sipprar in i varenda cell och motar bort den svärta som avundsjukan ger upphov till.

A men…nej, inga men, bara gör!

Författare: Frida Kummerfeldt

Här får du en livstilsblogg med fokus på female empowerment, mode, inredning och feminism. Min blogg ska du läsa om du vill må bra.

Prenumerera
Notis om
guest

20 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
View all comments
Lena
Lena
6 år sedan

Det absolut bästa jag läst på länge. Älskar din blogg och ditt sätt att skriva.

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Lena
6 år sedan

men åh TACK! Så himla härlig och peppig kommentar! Uppkattar dig så mycket.

Amanda
6 år sedan

Sånt himla grymt inlägg!! Bäst är du!!

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Amanda
6 år sedan

tack! Det är så himla coolt att det kommer från dig för du är också så jäkla grym!

Anna
Anna
6 år sedan

Jaha, så blev du precis ubergrymdelux 💖

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Anna
6 år sedan

äsch då… 😉

Johanna
6 år sedan

Haha, toppenlista!💪 Vill också lägga till i dessa tider: Om någon tar på dig när du inte vill skall Du inte vara tyst utan anmäla!

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Johanna
6 år sedan

eh ja! preach sister!

Sara Gunnarsson
Sara Gunnarsson
6 år sedan

Preach!! Så jäkla bra 😀 du äger!

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Sara Gunnarsson
6 år sedan

right back at you superstar! <3

Finurliga fröken
6 år sedan

Alltså det här ska jag skriva ut och sätta upp någonstans. Fantastiskt bra!

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Finurliga fröken
6 år sedan

ja do it! dela ut det som flygblad! Låt oss starta en egen movement med detta!

Irene
6 år sedan

Alltså Frida, ibland är du helt genialisk! Så himla bra läsning – jag ska spara den och visa den för barnbarnet när hon är något större. 20 månader känns som lite för tidigt för att få någon förståelse, men sen!

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Irene
6 år sedan

tackar fina du! Och ja, detta manifest är din gåva till barnbarnet! 😉

Biggeros
6 år sedan

Bra budord!!!

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Biggeros
6 år sedan

visst är dem!? =)

Nisha Pather Olofsson
Nisha Pather Olofsson
6 år sedan

Men Frida, detta inlägg alltså, mitt absolut favorit någonsin. Will live by them! Du skriver så himla bra, – roliga, vettiga sanningar. Fortsätt inspirera som du gör och som du är. Kram.

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Nisha Pather Olofsson
6 år sedan

men åh wow vilken kommentar! tack! Jag blir så himla glad! <3 Ditt stöd och engagemang betyder verkligen mycket! <3

Saga Mariah Sandberg
6 år sedan

Så himla bra inlägg! POWER!

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Saga Mariah Sandberg
6 år sedan

tack! och visst är alla vi kvinnor bara så himla mycket power!

20
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x