Mat

Recept på saftiga semlor

recept på saftiga semlor-2
Just prick nu sitter jag på tåget påväg till Stockholm för en helg med Liberala kvinnors centralstyrelse. Eftersom jag ska vara borta helga helgen valde jag att spendera hela gårdagen med Estrid. Vi hade en riktigt fin dag med badhus och Burger King. Jag kan säga såhär att timmarna man fryser på badhuset och äcklas av duschrummen vägs upp av den lilla stund när en färdigbadad liten tös sitter i ens knä och blir burrad i en torr varm handduk. När jag har henne inpackad i min famn och vi är nära nära så känner jag att jag kan vara på badhus hela tiden om detta är belöningen. Men det var ju inte alls detta jag skulle prata om. Jag skulle prata om semlor! Och om saftiga semlor!
recept på saftiga semlor-1
På tisdag är det fettisdagen och då är det lag på att äta semlor. Eftersom jag inte hinner baka mitt i veckorna så gjorde vi semlor igår. De var SÅ goda! Jag tänkte dela med mig av receptet till er idag.

Ingredienser

  • 1 msk kardemummakärnor
  • 3dl mjölk
  • 50 färsk jäst
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 1/2 tsk salt
  • 150 g mjukt smör
  • 1 ägg
  • 11-12 dl vetemjöl

Fyllning

  • 400 g mandelmassa
  • 1 skvätt mjölk
  • vispgrädde
  • Ägg till pensling
  • Florsocker

Gör såhär

  1. Stör kardemummakärnorna fint i en mortel, eller använd 1 msk färdigmald kardemumma, och värm med mjölken tills den är fingerljummen, 37 grader.
  2. Smula ner jästen i en bunke och lös den med mjölken, strösocker, salt, smör och ägg.
  3. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg.
  4. Jäs degen i en bunke under bakduk till dubbel storlek i 60 minuter.
  5. Stjälp upp degen på ett mjölat bord och baka ut till önskade bullar.

Semlor

  1. Dela degen i 18 bitar och forma dem till runda bullar.
  2. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper med skarven nedår.
  3. Sätt ugnen på 200 grader.
  4. Jäs under bakduk i 60 minuter.
  5. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda dem i mitten av ugnen i 6-7 minuter. Låt svalna.
  6. Skär av topparna på bullarna och gröp ur innanmätet.
  7. Rör innanmätet krämigt med riven mandelmassa och en skvätt mjölk.
  8. Fyll semlorna med mandelmassa, klicka på grädde och lägg på locket. Pudra med florsocker.

NJUT!

recept på saftiga semlor-3

Författare: Frida Kummerfeldt

Här får du en livstilsblogg med fokus på female empowerment, mode, inredning och feminism. Min blogg ska du läsa om du vill må bra.

Prenumerera
Notis om
guest

1 Comment
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
View all comments
♥ 𝑀𝒶𝓇𝒾𝓁𝓎𝓃𝑒𝓉𝓉𝑒 - Me, Myself & Marilyn Monroe
6 år sedan

Mmmm… Jag har fuskat lite redan, haha. Har ätit tre semlor det här året men kan proppa i mig några till utan problem 😉

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x