Vilken bok förändrade ditt liv?

vilken bok förändrade ditt liv-1
Ibland läser man en bok som känner verkligen förändrar ens liv. För min del var det den här boken av Deborah Spungen. ”Inte som andra döttrar” handlar om hennes schizofrena dotter Nancy Spungen, som blev tillsammans med punkstjärnan Sid Vicious från punkbandet Sex Pistols. Nancy hittas sedan död i ett badrum och Sid misstänks för mordet på henne, men han blev aldrig fälld.

Den här boken läste jag som väldigt ung och blev helt fascinerad av den psykiska sjukdomen,   rock n’ roll världen, sönderblekt hår, tragiska kvinnor och feminismen. För mig blev den här boken en ögonöppnare för en värld så otroligt större än min. Samtidigt som jag var förfärad över Nancys sjukdom och hennes öde, och kände sorg för hennes familj lönlösa kamp mot hennes sjukdom, var jag otroligt fascinerad över livet, kläderna och dekadensen i deras liv. Här startade mitt intresse för kvinnor på glid kan man väl uttrycka det. Efter den här boken, och än idag, är det som intresserar mig just kvinnor. Hur de utnyttjas eller hur deras kompetens strå i skymundan av en man. Hur kvinnor skadar sin egen kropp när de mår dåligt men också hur kompetenta kvinnor kallas galna. Den här boken läste jag säkert 10 gånger i min tonår och jag kunde sitta i timmar och tänka på hur det skulle ha blivit för Nancy om hon inte mördades. Jag funderade mycket på varför ingen kunde hjälpa henne. Och det är det som blivit mitt driv i mitt arbete idag när jag jobbar med kvinnor. Jag har en övertygelse om att det måste finnas ett sätt att stoppa tragedi.
vilken bok förändrade ditt liv
Har du läst någon bok som förändrat ditt liv? Jag hade väldigt gärna velat veta!
vilken bok förändrade ditt liv-4
Ska vi inte prata lite om min t-shirt också! För här snackar vi girlpower i kubik! Jag såg en kvinna på en instagram som bar denna t-shirt. Efter lite hederlig nätsnokande såg jag att skaparna bakom t-shirten är två gymnasietjejer! Hanna-Kajsa och Jolin driver ett UF-företag som heter Maana UF. Namnet är baserat på deras mammors namn och är en uppmaning att mana fram och driva kvinnokamp. Alltså jag vill bara gråta av stolthet över unga kvinnor som dessa. Jag frågade tjejerna om deras t-shirt och tanken bakom dem. De berättade att de vill göra feminism hela vägen, vilket innebär budskap men även att den är producerad under bra villkor och av ekologisk bomull.

Som tjejerna själv sa till mig: ”eftersom det är många textilarbetare som är kvinnor skulle det kännas som hyckleri att sälja en tröja med feministiskt budskap om vi inte kunde garantera att kvinnorna som sytt den har haft bra arbetsförhållanden. Det är anledning till att den kostar lite mer än en t-shirt från till exempel H&M och trots att vi vill att så många människor som möjligt ska ha råd med den känns det bra att priset är dyrare för att dom som tillverkat den har haft det bra.” *insert tusen emojis med hjärtögon”. Åh vad man blir hoppfull inför framtiden när det finns så här otroligt smarta unga kvinnor.

I sann feministisk anda omfamnar företaget människor i alla storlekar och t-shirten säljs i S-XXXL. Tjejernas vision är att vi ska erbjuda Sveriges mest aktuella t-shirt med hänsyn till miljön och kvinnokampen. Om det finns ett företag man ska stötta så är det sannerligen detta. Föreställ dig själv vad dessa tjejer kan fortsätta skapa om de driver vidare sitt företag! Ren och skär magi. Jag lovar! Dessa tjejer kommer bli så stora! Köp din t-shirt här! Åh, vad jag vill att vi stöttar dessa tjejer. 

Författare: Frida Kummerfeldt

Här får du en livstilsblogg med fokus på female empowerment, mode, inredning och feminism. Min blogg ska du läsa om du vill må bra.

Prenumerera
Notis om
guest

4 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
View all comments
Lena
Lena
6 år sedan

Läste just den boken för många år sedan när min tonårsdotter (född 78) också läste den. Kommer ihåg att hon var tagen av boken på många sätt. Nancys öde, hennes koppling till Sex Pistols och även att hon dog samma år som min dotter föddes. När jag själv var ung läste jag en bok som hette Barn 312, herregud vilken bok och vilket öde. Kommer fortfarande ihåg hur tagen jag var.

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Lena
6 år sedan

tack för ditt fina tips! skriver upp det direkt!

Anna Hanski
Anna Hanski
6 år sedan

En bok som verkligen fångade mig som jag läste flera flera gånger under min uppväxt är ”Hon går genom tavlan ut ur bilden” av Johanna Nilsson. Den fångade mig verkligen direkt första gången jag läste den och den grep tag i mig så starkt. Dels av igenkänning till vissa delar men kanske främst för hur snabbt man kan hamna utanför och hur människor kan behandla varandra.

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Anna Hanski
6 år sedan

tack för fint boktips! skriver upp det direkt! <3

4
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x