En feministisk analys av Eurovisionfinalen

feministisk analys av eurovision
Bildkälla: här

Som så många andra tittade jag på Eurovision igår. Jag kan inte hålla mig. Jag måste göra en feministisk analys av Eurovision. För det finns så mycket att säga. För vad vi såg var en feministisk skräll av rang. Mot varandra, i den sista striden, stod Cypern och Israel. Cyperns bidrag framfördes av av väldigt vacker, sexig, smal och sensuell kvinna. Israels bidrag framfördes av en kroppspositiv, tjock, crazy, me too-uppmärksammande kvinna.

Under tävlingens gång frågade David om jag inte tyckte om Cyperns bidrag. Och jo, det gör jag. Det är ett superproffsigt nummer med grym sång och dans och sångerskan är verkligen crazy beautiful. Men för mig var det något som skavde. Jag känner mig så trött och mätt på det här sexiga. När Israels bidrag kom in kände jag bara yes, äntligen. Ge mig något annat. Ge mig olikheter. Ge mig girlpower.

Israels sångerska är också väldigt bra på att sjunga. Hon hade också ett grymt nummer. Men hon hade ett budskap som verkligen landade i mig. Hon var modig nog att hålla igång me-too debatten när hon sjunger ”I’m not your toy, you stupid boy”. Så modigt och så viktigt.

Det är verkligen uppfriskande att den stereotypt vackra kvinnan inte vann. Att vi kanske rör oss mot ett kulturliv där en kvinnas framgång inte bara hänger på hennes sexighet. Jag tror minsann att Eurovision en gång för alla visade att feminismen är här för att stanna och att stereotyper inte är något att framhålla längre.

Go kroppspositivism! Go diversity!

Författare: Frida Kummerfeldt

Här får du en livstilsblogg med fokus på female empowerment, mode, inredning och feminism. Min blogg ska du läsa om du vill må bra.

Prenumerera
Notis om
guest

2 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
View all comments
Angelica
Angelica
6 år sedan

Så intressant att vi ser olika saker. Jag tyckte Cypern var ett riktigt power nummer a la Beyonce.
Jag tror att feminismen kommit långt när även kvinnor tillåter andra kvinnor att vara sexiga.
Du klädde själv upp dig i smashing klänning o sexy heels på date night m David. Säkert för din egen skull men kanske lite för att göra dig fin för David också?

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Angelica
6 år sedan

Kvinnor får givetvis klä sig exakt som de vill. Och om man vill vara sexig så ska man vara det. Men det går inte att sticka under stol med att kvinnor i populärkulturen använder sig av mer sex än vad män gör. Och det tror jag ibland beror på att vi lärt oss förvänta oss att kvinnor ska vara sexiga. Men jag skulle heller aldrig säga att en sexig kvinna är ofeministisk för givetvis äger varje kvinna sin klädstil och dit tillhörande känslor. Och det är inte ofeministiskt att göra sig fin för andra. Det är ofeministiskt om man gör sig fin på ett sätt som man tror ska behaga andra och att man samtidigt själv inte innerst inne vill göra det. Typ raka benen, om man gör det för någon annans skull.

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x