Den stora listan om dahliashoppingen

Efter nogrann planering och idoga bildgooglande har jag landat i vilka dahlior som ska få den stora äran att göra entré i min nya dahliaodling i år. Jag har ingen aning om jag köpt för mycket eller för lite. Av de flesta sorter har jag bara köpt en knöl av för jag vill testa massa olika. Nu funderar jag fortfarande på om dessa ska planteras i en rabatt eller i flera odlingslådor. Vad tycker du? Jag tänkte iallafall att vi kunde gå igenom dem allihop? Under varje bild hittar du länk på var jag hittade knölen.
gitt's perfection
”Gitt’s perfection” köpte jag en knöl av från Flora Linnea.
my_love_1_
”My love” klickade jag också hem en knöl av. Den är från Klostra.se.
creme de cassis
Från den UNDERBARA hemsidan Lökar & knölar klickade jag hem massor med knölar. En knöl av ”creme de cassis”.
david howard
och en knöl av ”David Howard”.
otto's thrill
och en knöl av ”Otto’s thrill”.
hillcrest suffusion
Jag fortsatte från samma webshop med en knöl av ”hillcrest suffusion”.
preference
och en knöl av ”preference”.
wizard of oz
och den här ”wizard of oz” var så ljuvlig att där fick det bli två lökar!
café au lait
Även den MAGISKA ”café au lait” fick klickas hem med två knölar.
cornel brons
det blev en knöl av ”cornel brons
offshore dream
och en knöl av ”offshore dream”. Alla dessa vackra knölar hittade jag som sagt hos Lökar & Knölar.  Nästa webshop på tur för lite fler knölar var Bulbs.se. Från Bulbs går det inte att länka så bra så det enklaste är att klicka dig dit och skriva in blommans namn så kommer den upp. Där köpte jag:
arabian nights
Tre lökar av ”arabian nights”. Jag kände att det behövdes lite mörker att bryta av alla ljusa färger.
rebeccas world
En knöl av ”Rebecca’s world”.
sneeuwstorm
och en vintervit dröm som heter ”Sneeuwstorm”.
1151
En knöl av ”islander”
café au lait royal
och två knölar av nyheten ”café au lait royal” som ser heeeeelt MAAAAAAGISK ut!
henrieette
en knöl ”henriette” fick också följa med. Börjar du lik som jag få en känsla av att jag overdid it lite med dessa knölar? Hur ska de få plats?! För det är inte slut än! Nej nej, jag köpte fyra knölar till från odla.nu.
pompom mixed
Två stycken knölar med ”pompom mixed
redskin
och två knölar av sorten ”sommar redskins”.

Nu återstår som sagt planteringsbekymret! Hur ska dessa planteras? Och det måste bli på baksidan, för på framsidan kan de sabla hjortarna äta upp blomomrna. Tydligen är de hemskt förtjusta i just dahlior.

Författare: Frida Kummerfeldt

Här får du en livstilsblogg med fokus på female empowerment, mode, inredning och feminism. Min blogg ska du läsa om du vill må bra.

Prenumerera
Notis om
guest

10 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
View all comments
Pia Widlund
5 år sedan

Va kul med plantering. Jag längtar efter att få köpa lite frön och sätta igång!

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Pia Widlund
5 år sedan

snart kommer mina knölar levereras och jag längtar så!

Paulina Gunnardo
5 år sedan

Va härligt att få börja planera för trädgården! Vi flyttade till hus i höstas och det ska bli så roligt att få börja planera och fixa i trädgården. Dahlia står även på min lista 🙂

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Paulina Gunnardo
5 år sedan

Du ska få samma bra tips av mig som jag fick av bloggläsare här när vi flyttade till vårt hus. Gör inte för stora ingrepp i trädgården utan ge det ett år för att se hur trädgården ser ut, sköter sig och vad som faktiskt finns och TUR att jag följde det rådet. Annars hade jag grävt upp en ful buske (som var en pion) för att jag ville plantera pioner där! =)

Sigrid Karlsson
Sigrid Karlsson
5 år sedan

Generellt sett är dahlior känsliga för kyla/frost. Här uppe i norr (Umeå) sätter vi dahliaknölarna i krukor och ser till att de får växa på sig inomhus. Först när det är garanterat frostfritt planeras de ut i rabatter eller utomhusplanteringar. Hur förhållandena är i sydligaste delen av vårt avlånga land och när det är riskfritt att plantera utomhus har jag ingen aning om. Dahlian är en fantastisk blomma och underbar som snittblomma. Istället för att köpa färdiga knölar kan man dra upp sommardahlior genom att så frön inomhus tidigt på våren och plantera ur blommorna när fe vuxit till sig. De blommar senare men du får massor av dahlior till låg kostnad.
Vad man också ska tänka på med dahlior är att knipsa bort utblommade blommor så att de orkar gå fram med nya blommor. Lycka till, du kommer att få stor glädje av dina fina dahlior.

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Sigrid Karlsson
5 år sedan

Vi har ju typ frostfritt nu. Men jag kommer vänta ett litet tag till. Eftersom jag är nybörjare på detta är min tanke att förså några knölar inomhus i krukor och några direkt ner i rabatten. Jag tror man förlänger blomningen då också. Jag har köpt några sommardahlior som jag nu har sått som frön. Men du, vad händer med dem? Kommer de bli knölar som man sen ska gräva upp på hösten? Bra tips om att knipsa bort de utblommade! tack!

Sigrid Karlsson
Sigrid Karlsson
Reply to  Frida G Svensson
5 år sedan

Ja, det blir knölar och går att spara till nästa år. Uppe i Norrland hinner de inte riktigt växa på sig men nere i Skåne borde det inte vara något problem. Trots vår korta säsong lyckades jag övervintra några knölar sommardalior ett år. Men har man många knölar att övervintra krävs utrymme. Lycka till!

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Sigrid Karlsson
5 år sedan

Kommer fröna ge blommor i år eller måste man vänta tills de blivit knölar och att de då först nästa år ger blommor?

Flisan
Flisan
5 år sedan

Sätt dom inte för nära varandra för dom blir ganska stora. Inte säker på om dom funkar i odlings lådor. Sen på hösten tar jag upp mina knölar och då har det blivit flera så man kan dela med sig till familj och grannar :-).

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Flisan
5 år sedan

Bra tips! Det ska jag verkligen tänka på. Vet du ungefär hur brett det ska vara mellan knölarna?

10
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x