Fråga Frida: Kan man bry sig om utseende och stil och ändå vara feminist?

Alltså detta är en så bra fråga! Svaret är givetvis ett rungande SJÄLVKLART! Att frågan ens ställs är ett bevis på varför feminism behövs och att vi ännu inte är ett helt jämställt samhälle. En man som bryr sig om sitt utseende, som tränar regelbundet, ser efter vad han äter, har en sharp frisyr och ett välansat skägg, anses vara självsäker, framgångsrik och att han har en dyr aura kring sig. ”Här är en man som vet vad han vill, tar vad han vill ha och alltid är en succé”.

När en kvinna lever på samma sätt så är hon ytlig, tramsig, ja en bimbo. När en man spänner musklerna och tar instagramvänliga bilder på en segelbåt fnissar man lite men tänker ändå att han har ett så härligt liv. Att han utstrålar en lekfullhet och att han är avslappnad. När en kvinna poserar med dagens outfit på gatan så himlas det med ögonen och suckas över att ”guuuuuuud vad hon håller på”. Men låt oss hålla på för fan!

Samtidigt är det givetvis inte okomplicerat att ställa feminism mot utseende. För var går gränsen mellan rent intresse och samhälleliga krav på hur en kvinna ska se ut? Nya tuttar, botox, regelbunden vaxning, färgade ögonbryn, ögonfransförlängning, noggrann kost och träning, högklackade skor som gör ont, underkläder som en annan anser är sexiga, fillers, plastikoperationer. Listan är väldigt lång. Och som feminist anser jag, på en större strukturell nivå, att det är svårt att få våra barn att älska sig för den den är om inte mamman gör det. Men å andra sidan, som feminist, sett till en individ nivå, våte det djupt ofeministiskt av mig att ha en åsikt om vad en annan kvinna gör med sin egen kropp.

Därför landar jag i följande. Enbart du kan avgöra varför du gör något. Gör du det för att det är kul eller gör du det för att du annars inte vågar vara den du är. Sminkar du dig, som jag, varje morgon för att det är så himla roligt och härligt. Eller gör du det för att våga gå ut genom dörren. Rakar du benen för att du gillar den lena känslan eller gör du det för att du annars tror att du är äcklig? Fixar du ditt utseende med botox och fillers för att du vill eller är det någon slags lösning på att du har så dålig självkänsla att du inte kan älska dig själv genom livets åldrande. Dessa frågor är otroligt viktiga att ställa. Men de har inte med feminism att göra. De har med självkänsla att göra.

Som feminist kommer jag stå upp för varje kvinnas rätt att göra precis vad hon vill med sitt utseende, sin garderob och sitt sätt att leva. Som medmänniska kan jag däremot önska att man vågar rannsaka sig själv varför man göra de livsval man gör.

Men det är inte rättvist att smink, mode och utseende hos en kvinna alltid ska kopplas samman med ett samhällsansvar. Att en kvinna alltid ska vara DEN FÖREBLDEN! För mannen som spänner musklerna på segelbåten får inte höra att han ger unga pojkar kroppskomplex eller pengahets!

Detta är mitt, och kanske ditt, intresse! Och det får det vara hur mycket som helst. Det gör mig inte mindre smart, snäll, framgångsrik, insiktsfull eller vad det nu må vara. Och om någon tror det och med himlande ögon hånler åt mitt poserande på gatan så säger jag bara ”himla på”. Du vet ingenting om mig. Och till dig, om någon himlar med ögonen åt dig, kom då ihåg att kanske just du inspirerar mig något otroligt. Ditt ”påhållande” (nytt ord för att hålla på) skänker just mig glädje, inspiration och systerskap. Och det min vän, det är en otroligt viktig del av feminismen!

Författare: Frida Kummerfeldt

Här får du en livstilsblogg med fokus på female empowerment, mode, inredning och feminism. Min blogg ska du läsa om du vill må bra.

Prenumerera
Notis om
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x