Fråga Frida: allt om veckoplanering, att göra-lista, målsättning och uppföljning.

Jag älskar denna fråga som jag fick här. Nämligen allt om organisering! För jag är en älskare av kalender, listor, to do-lists, att checka av, att sätta upp nya mål och belöning. Jag älskar det! Jag kan ha det ganska rörigt i mitt huvud och därför har jag genom åren lärt mig att utan organisering och tydliga listor blir ingenting gjort. Nu tänkte jag gå igenom alla mina tips för organisering. Vi börjar med veckoplanering.

Jag har en stor fysisk kalender som ligger på mitt skrivbord. På fredagseftermiddagen eller söndagkväll sätter jag mig med den och skriver upp allt för veckan som kommer. Allas aktiviteter, mina jobbgrejor, sådant som är akut och sådant som jag önskar få gjort i veckan som kommer. Det ger en skön känsla för mig att jag vet att jag har ordning på tankarna och att inget kommer att missas. Då kan jag slappna av. Sedan gör en to-do-lista för dagen. Den gör jag oftast på morgonen när min arbetsdag börjar. Då skriver jag upp allt som ska göras den dagen och sådant jag vill göra om tid finns. Sen jobbar jag mig igenom listan. Akut och tråkigast först, sedan akut och roligt, därefter inte akut och tråkigt och slutligen inte akut och roligt. Det som inte blir gjort denna dag flyttas över till nästa dags lista, när arbetsdagen är slut.

Målsättning är något annat jag älskar att syssla med. Jag har funderat länge på vad mitt word of the year ska vara. Nu har jag äntligen kommit på det! Ett ord som lika delar skrämmer som upphetsar mig. Jag kommer såklart skriva mer om det i ett annat inlägg. För att mitt ord ska vara ledande i allt jag gör skriver jag det högst upp i min kalender så jag ser det varje dag.

Målsättning är något som ska vara kul och inte pressande och en bekräftelse på att du misslyckas. Om målsättning är såhär för dig så tror jag svaret är att du dels har för många mål och dels för stora mål. Jag tycker om att ha årsmål, månadsmål och veckomål. Ibland är jag supertydlig och skriver ut dem och ibland inte. Men för att de verkligen ska uppfyllas så rekommenderar jag dig att skriva ner dem. Eftersom jag älskar att skämma bort mig själv och det är något som gör mig glad är det viktigt för mig att varje mål också följs av en belöning. Ibland något stort och ibland bara något litet. Det är också viktigt för mig att belöning inte är något som får ätas eller drickas. Belöning för mig är något som ska kännas, upplevas eller köpas.

Uppföljning av mål är något som inte är så bra på. Inte för att det inte är viktigt eller för att jag inte är intresserad. Men jag funkar som så att sekunden jag nått ett mål hastar jag GENAST vidare till nästa. Jag vill liksom checka av and keep on moving! Dock, när jag min självkänsla var dålig var uppföljning något som var SUPERVIKTIGT! För jag kunde ofta hamna i mantran av att jag inte gjorde något, åstadkom något, klarade något osv. Då är uppföljning otroligt viktigt för att visa dig själv att du klarar av något.

Uppföljning när något inte blev bra, eller som du tänkt dig, kan vara en svårare nöt att knäcka. För om självkänslan är dålig är det lätt att uppföljning byts ut till ett ”racka ner på en själv så man mår skit”-scenario. Men som vanligt, du styr dina tankar. Och uppföljning behöver inte vara så dramatiskt. Om du vill få ett annan resultat än det du brukar få så måste du göra uppföljning när något blev fel. Varför blev det som det blev? Kan jag göra annorlunda nästa gång? Vilken liten förändring kan jag göra för att sedan testa på nytt?

Jag älskar när ni ställer frågor till ”Fråga Frida”! Så fortsätt med det! Ha nu en riktigt härlig onsdag!

Författare: Frida Kummerfeldt

Här får du en livstilsblogg med fokus på female empowerment, mode, inredning och feminism. Min blogg ska du läsa om du vill må bra.

Prenumerera
Notis om
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x