Jag fick en så härlig fråga av en av er och det var om jag inte kunde visa min 15 bästa böcker. Med tanke på att jag har ett helt bibliotek i vårt hus och verkligen försöker läsa mycket så var det en väldigt härlig fråga att få. De här böckerna är en blandning av böcker i olika genrer och det är verkligen så jag vill ha det med min läsning. Här har du mina favvisar.
- Therese Bohman – aftonland. Boken handlar om Karolina som är professor vid Stockholms universitet. Hon är singel efter uppbrottet av en lång relation och navigerar mellan den akademiska världens stelhet och sitt passionerade intresse för den snygga doktoranden hon ska handleda. Det är en roman om kärlek, konst och ensamhet och krocken när den något stela och intellektuella Karolina möter det sexuella, pulserande och farliga i intresset av sin doktorand.
- Svetlana Aleksijevitj – Kriget har inget kvinnligt ansikte. Svetlana vann nobelpriset i litteratur 2015 och då läste jag den här boken. Den handlar om kvinnorna som stred sida vid sida med männen. De var piloter, stridsvagnsförare, spanare och prickskyttar. De var också sjukvårdarna som bar de sårade ut ur stridszonen. Men till skillnad från männen betraktades de efter kriget inte som hjältar, utan bemöttes med misstänksamhet och inte sällan med förakt. Så de teg. Tills journalisten och författaren Svetlana Aleksijevitj fyrtio år senare började söka upp dem på fabrikerna och i hemmen och bad dem berätta sin historia. Boken bygger på hundratals djupintervjuer och är helt fantastisk.
- Majgull Axelsson – Jag heter inte Miriam. Det här är den bästa bok jag läst i HELA MITT LIV! Den är magnifik! Vi får möta Miriam som vid sin dödsbädd avslöjar att hon egentligen inte alls heter Miriam. Berättelsen låter oss följa en romsk kvinna som antar namnet Miriam och identiteten av en judinna för att överleva i kvinnolägret Ravensbrück där romer stod allra längst ner i rangordningen bland fångarna. Miriam kommer till Sverige med de vita bussarna och gör allt för att dölja sitt romska förflutna eftersom rasismen mot romer på denna tid var mycket stor i Sverige. Det är en berättelse om självbedrägeri, skam och utanförskap, om Europas smärtsamma historia, om romers situation och Sverige under efterkrigstiden.
4. Therese Bohman – den andra kvinnan. Ännu en bok av Bohman som jag tycker mycket om. Den här boken handlar om en kvinna som arbetar på Norrköpings sjukhus och står längst ner i hierarkin, efter läkarna, sjuksköterskorna och undersköterskorna. Hon återfinns i bespisningen. Men hon drömmer om att en dag bli författare, att flytta någon annanstans och leva ett helt annat liv. Hon möter den gifta läkaren Carl Malmberg och de inleder en passionerad kärlekshistoria. Under tiden är kvinnan en älskarinna som bara längtar bort.
5. Dilsa Demirbag-Sten – stamtavlor. Den här boken får du söka upp på biblioteket eller bokbörsen. Och gör det, för den är fantastisk! Jag är väldigt intresserad av hederskultur och det har varit ett kvinnoförtryck som jag både politiskt och juridiskt arbetat för att bekämpa. Denna bok handlar om Dilsa Demirbag-Stens kurdiska arv och hur det är att ha sina rötter i två kulturer, utan att vara rotad i någon av dem. Hon berättar om starka kvinnor och kärleken till bergen där hon är född. Men hon redogör också för traditioner som hon idag tar avstånd från, som kvinnans underordnade ställning, tvångsgiftermål och hedersmord. Otroligt gripande berättelse.
6. Lucy Diamond – Snöfall över strandcaféet. Denna författare gör några av mina bästa chiclits och att läsa denna bok över jultiden är en och skär magi. Det handlar om Evie som driver det mysiga caféet. Äntligen är det jul och hon ska få en perfekt jul med sin nya pojkvän Ed. Allt är upplagt för romantik, öppen brasa och strandpromenader tills Eds exfru hör av sig. Sen kommer fler oväntade gäster, snöstorm av familjedraman. En feel-good bok som är underbar att dyka ner i med en kopp te och en mysig filt.
7. Roxane Gay – Bad feminist. OMG! Jag ÄLSKAR denna bok! Detta är en essäsamling som avhandlar allt från Alfapet, fat camps, våldtäkter, Bill Cosby, Hungerspelen och Fifty shades of grey, till varför man gillar hiphop fast man vet att texterna är sexistiska. Det handlar kort och gott om att vilja vara feminist, men att det tycks krävas perfektion för att få kalla sig det. Denna bok gör upp med kravet på perfektion och visar vägen för att det är ok att vara en bad feminist.
8. Torbjörn Flygt – underdog. Denna bok läste vi på gymnasiet och den blev så viktigt för mig. Den handlar om en alldeles vanlig familj i sjuttiotalets Malmö. Det gav mig en inblick i hur mina föräldrars tjugoårstid var. Den är så varmt och fint skrivet om den ensamstående mamman Bodil, sonen Johan som är berättaren och den begåvade men mycket mobbade systern Monika. Jag kände så igen mig i denna Monika och minns att jag blev otroligt rörd av denna bok. Den vann Augustpriset 2001.
9. Geir Gulliksen – Berättelse om ett äktenskap. Denna bok handlar om ett äktenskap när det tar slut. Den är så vanlig på ett sätt. En sårbar, sörjande och stundtals patetisk man som försöker reda ut sig själv när han inte längre är i ett äktenskap. Trots detta simpla tema och att det är en väldigt kort bok är den så innehållsrik. Vartenda ord är magi och jag älskar älskar älskar den!
10. Denise Rudberg – serien om Marianne Jidhoff. Detta är en serie, nu uppe i 10 delar, som är mina favoritdeckare! De handlar om den före detta åklagarsekreteraren Marianne som börjar leda en liten hemlig grupp inom polisen, som jobbar med mediauppmärksammade brott. Det är elegant crime och lika delar lyx och flärd som spänning och mord. Dessa böcker är världens mysigaste att sluka och jag är avundsjuk på dig som har hela serien framför dig.
11. Nora Roberts alla chiclits. Åh, denna ljuvliga författare! Hon skriver chiclits som ingen annan! Jag är besatt och köper alla sekunden de kommer ut. Hon skriver dem ofta i en serie om tre och det är alltid snygga män, kvinnor med stora personligheter och ljuv romantik. De är roliga, lättlästa och VÄRLDENS mysigaste!
12. Anna Jörgensdotter – Pappa pralin. Detta var den VIKTIGASTE boken för mig som tonåring. Huvudrollen är ätstörd, med ett självskadebeteende och sådär svår som man själv var (ville vara) som tonåring. Det var total ungdomssvärta när den är som bäst och jag läste den om och om igen! Den är söndertummad, understruken och överstruken och betyder väldigt mycket om mig. Den är precis en sådan bok man behöver som tonåring.
13. Alexander Solsjenitsyn – En dag i Ivan Denisovitjs liv. Även denna bok läste jag på gymnasiet och jag älskade den! Det verkar som att jag generellt har en tjusning för ryska och sovjetiska författare! Anna Karenina liksom! Berättelsen utspelar sig i ett sibiriskt specialläger för politiska fångar och skildrar en typisk dag i fången Ivan Denisovitjs liv i januari 1951. Trots det tunga temat så segrar hoppet, värdigheten och medmänskligheten. Det låter så simpelt. En bok om en dag? Men den är totalt genialisk och helt fantastisk!
14. Åsne Seierstad – två systrar. Jag är så intresserad av integrationsfrågor och vad som kan gro i utanförskapets mörkaste vrår. Den här boken handlar om två systrar som lämnar Norge och ansluter sig till IS. En skrämmande och otroligt verklig beskrivning av hur denna extremism kan ta över två tjejer. Den är förfärlig, skrämmande och djupt hjärtskärande och helt fantastisk.
15. Elin Wägner – norrtullsligan. Åh en helt fantastisk bok i mitt feministiska bibliotek. Den handlar om fyra unga tjejer som på det tidigare nittonhundratalet arbetar i Stockholm. De utsätts för sexuella trakasserier, diskriminering och lever utan anställningstrygghet och med en minimal lön. Flickorna blir en underbar vänskapsgrupp som trots svårigheterna de möter håller ihop och hjälper varandra genom svårigheter, krossade hjärtan och förstörda drömmar. Det är mer än hundra år sedan denna bok skrevs och ändå är den väldigt aktuell. En liten lättläst bok som ger så mycket.
Detta var mina 15 favoritböcker. Vilka är dina?