Mina bästa städtips och rutiner för att få till städningen.

Å ena sidan är jag den sämsta på att ge tips om städning eftersom jag är otroligt stökig. Men å andra sidan så har jag utvecklat en massa härliga tips och bra rutiner för att få till städningen. Lite bakgrundsinformation. Egentligen är jag inte stökig, jag är impulsiv och gör bara det jag tycker är kul. Det innebär att jag får otroligt mycket gjort men lämnar ett kaos bakom mig. När David lagar en middag hinner jag laga middag, efterrätt, baka och göra en egen sylt. På samma tid. Men med ett större kaos. När jag gjort klart ett projekt är det också mentalt klart. Det ingår aldrig i min planering att man bör städa upp efter sig. Slutligen sätter jag igång projekt med en väldans entusiasm och riv men segnar på vägen och har svårt att slutföra. Allt detta tillsammans med ett kreativt sinne som tycker om när det är vackert gör att jag är en pedant i huvudet och en kaosmaja i verkligheten. Låter det komplicerat? Tro mig! Det är det. Det är ack så svårt att vara i mitt huvud ibland. För att bemästra det här någorlunda har jag med åren utvecklat tekniker, rutiner, tips och tricks som ändå hjälper mig mycket. Idag ska jag dela med mig.

Plockning & veckostädning

Jag är sämst på att plocka och bäst på att veckostäda. Så tips nummer ett är att skaffa en partner som plockar. Det har jag gjort och det skapar viss irritation i honom att det alltid är mina saker han måste plocka upp. Å andra sidan så försöker jag väga upp det på andra sätt. Jag är sämst på att plocka. Alltså SÄMST! Jag kliver över högarna. Och det är det jag försöker jobba mest med. Att viga 30 min varje dag åt att plocka. På 30 min hinner man så himla mycket. Och på torsdagar har vi vår veckostädning. Då städas hela huset och eftersom jag är otroligt snabb gör jag typ 80% på samma tid som David gör 20%. Känns det orättvist? JA! Men då påminner jag mig om hur mycket han plockar. (Jag påminner även honom om detta med stor iver!). När vi veckostädar så är det plockning, dammtorkning, dammsugning, städa badrum, städa kök och bädda om som gäller. En hiskelig uppgift som ibland går som en dans och ibland känns som ett straff. Men när det är klart infinner sig samma otroliga känsla av lugn och harmoni. Jag mår helt enkelt mycket bättre när det är rent och fint omkring mig.

Något som underlättat otroligt mycket är att vi har en robotdammsugare och jag ÄLSKAR vår ”Gustav”. Genom att ha en robotdammsugare kan jag flera gånger i veckan sätta igång honom i olika delar av huset samtidigt som jag gör annat. Och det behövs! Vi har ett stort hus på 200kvm och det tar en väldans tid att städa hela huset. Så allt som kan effektivisera städningen får plus i kanten av mig. Vi har Roborock Q7 Max+ (adlink) och jag är in love. Kan inte nog understryka hur nöjda vi är! Den här både dammsuger och moppar golv vilket gör att vi alltid kan ha en fräsch och städad känsla på golvet. I LOOOOOOVE!!!! Vi har såklart också en vanlig dammsugare som vi använder i typ trappan och i lilla toaletten.

Sen har jag den här fiffiga skurhinken från IKEA. Den heter ”Pepprig”. Här har jag alla städprodukter så jag enkelt kan få med mig allt oavsett var i huset jag är. Så litet tips! Den här fyller jag sedan med underbara städmedel! För ja, städningen blir roligare för mig om man har lyxiga, mysiga och härliga städprodukter. Här kommer favoriter.

Jag använder såpa till mycket och blandar den med vatten i en sån här vacker glassprayburk från Granit (adlink).

Jag använder disktrasor i bomull för jag hatar vanliga disktrasor. Dels så får jag panik när det luktar och dels så måste man slänga dem. Dessa i tyg slänger jag bara in i maskinen och så har jag alltid tillgång till nya fräscha disktrasor. Jag har disktrasor i tyg från olika ställen och just dessa finns här (adlink).

Jag älskar sådana här set med mikrofiberdukar för dessa är de jag använder när jag städar. Har sjuttioelva stycken. Just dessa är billiga och bra och finns hos clas ohlson.

Mina absoluta favoriter när det kommer till städmedel är just nu five oceans. SÅÅÅÅ lyxiga! Älskar dessa rengöringsmedel som doftar lyxigt, har vackra förpackningar och gör städningen roligare. Jag har även deras linnespray som jag sprayar på de nybäddade sängarna, när jag manglar och stryker och för att fräscha upp textilier.

Hoppas du blev inspirerad att skapa en veckovis städningsrutin för det gör så otroligt mycket för välbefinnandet att ha det fint runt omkring sig.

Författare: Frida Kummerfeldt

Här får du en livstilsblogg med fokus på female empowerment, mode, inredning och feminism. Min blogg ska du läsa om du vill må bra.

Prenumerera
Notis om
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x