Den feministiska hemmafesten

 I onsdags kväll upplevde jag vad som måste ha varit en av de mest underbara och mest magiska kvällarna i mitt liv. Jag och min syster var hembjudna till en väns vän för att där joina feministisk homeparty med F! (alltså Fi, partiet). I timmar satt en företrädare från F! och berättade om feminism och om deras parti. Vi var ungefär 15 stycken tjejer som alla tyckte, tänkte och diskussionerna studsade mellan oss. Så oerhört befriande att i timmar prata om feminism, jämställdhet och dit tillhörande frågor. Det blir ett unikt samtal när alla i rummet har samma grundståndpunkt, men där vi förvisso spretar åt olika håll i detaljfrågor.

 Jag har varit feminist sen jag var 10 år gammal, det var då jag för första gången lade märke till att fröken behandlade mig och killarna annorlunda fast att vi hade gjort samma sak. Sen dess har mina feministiska värderingar växt sig starkare och idag är jämställdhet och feminism allt för mig. Jag hade t. ex. inte kunnat göra mitt arbete om jag inte var en övertygad feminist. 

 Det var tre tjejer som anordnade hemmafesten och jag och syrran gav bort vars en liten gå-bort-present, nämligen de bästa feministiska böckerna. Det finns självfallet många fler, men dessa tre har alla haft en stor betydelse för mig. De tre böckerna var Maria Sveland – Hatet (en bok om antifeminism), Katarina Wennstam – Flickan och skulden och Gustave Flaubert – Madame Bovary. Här får ni bra boktips!

 För er som undrar så är papper och band inköpta på Akademibokhandeln.

Jag var som frälst efter denna kvällen. Hög på livet och på den enorma kärlek som finns mellan kvinnor. Oftast talar man bara jämställdhet och feminism med träskallar som kallar feminister för håriga manshatare. Ofta är samtal om feminism aldrig härliga och roliga, utan de kommer oftast när man behöver förklara något för någon. Och ofta känns det som att man stångar huvudet blodigt för att förklara för någon att feminism bara är jämlikhet mellan könen, det är inte manshat det är frågan om. Men inte häromkvällan. Här var alla öppna, nyfikna och ställde frågor. 

Vi tjejer har redan bestämt att vi ska träffas snart igen. Att vi ska göra detta som den feministiska motsvarigheten till en bokklubb. Vi ska ses hemma hos varandra, bjuda på lite mat och ha olika teman. Någon gång kanske vi läst en bok, sett en film eller gått på en utställning. Någon gång kanske någon behöver prata ut om hur berättar man för sina barn om barnets kroppsliga integritet och hur gör man om dagispersonalen påstår att ens son inte bör bära balettkjol på dagis. Helt enkelt hoppas jag vi kan bli en enda stor axel att luta sig mot när det blåser hårt. 

Feministisk hemmafest! Vilken grej! Det enda problemet är att jag nu är så sugen på att bli politisk aktiv, vettetusan om jag riktigt har tid med det just nu. Fast å andra sidan, jag har ju alltid velat bli jämställdhetsminister och kanske en sväng statsminister, so why not!? 😉

Författare: Frida Kummerfeldt

Här får du en livstilsblogg med fokus på female empowerment, mode, inredning och feminism. Min blogg ska du läsa om du vill må bra.

Prenumerera
Notis om
guest

8 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
View all comments
Frida Svensson
9 år sedan

absolut! jag kan skicka en inbjudan på facebook. finns du där? hur hittar jag dig på fejjan? namn? mail?

littlemissconsumer.com
9 år sedan

Får man bjuda in sig själv?

Frida Svensson
9 år sedan

Du dumförklarar dig inte alls! jag förstår precis vad du menar. jag tycker det är beklagligt att någon har gjort dig avtänd på feminism och jämställdhetsfrågor bara för att de ansåg sig "för fina eller för bra" för att diskutera med någon "mindre insatt". Allt intresse välkomnar jag! Så härmed vill jag sträcka ut en systerlig olivkvist till dig och ge dig en öppen inbjudan till att alltid vara välkommen och fika med mig och så pratar vi om jämställdhet på ett öppet, förutsättningslöst och ledigt sätt. Ingen rödvinskuckilurad kvinna får lov att förstöra något så viktigt! Så länge du har ett öppet sinne lovar jag att du kommer få så mycket behållning av dessa frågor. kram på dig!

Desirée
9 år sedan

Nu ska jag försöka svara utan att dumförklara mig själv …jag umgås helt enkelt för lite med människor som diskuterar ämnet. När det väl har hänt och jag varit genuint intresserad så har där alltid, ja varje gång, varit någon rödvinskuckilurad kvinna som tyckt att jag varit för ung och opåläst i ämnet ….så istället för att frälsa mig har de lyckats provocera mig under samtalen. Hänger du med!? :-/

Frida Svensson
9 år sedan

inte något du skulle gå igång på? 😉

Desirée
9 år sedan

Jösses, det där skulle min grannfru gå ingång på direkt!! 🙂

Frida Svensson
9 år sedan

vad fin du är! tack!

Anonym
Anonym
9 år sedan

Du kommer att bli både jämställdhetsminister och kanske statsminister om Du verkligen vill det. Du kan allt Du vill. =)

8
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x