Feministisk litteratur (ett låååångt inlägg)

feministisk litteratur-1

Det känns som att ni, fina läsare, är både bokälskare (wohoo) och feminister (dubbelWOHOO). Därför tänkte jag slå två flugor i en smäll och tipsa om mina bästa feministiska böcker. Ta fram en kopp te, luta dig tillbaka i soffan och förbered dig på ett låååångt inlägg. feministisk litteratur-2
Caitlin Moran – Konsten att vara kvinna
Ett feministiskt manifest där författaren konstaterar att vi nu får rösta, inte bränns på bål och det finns p-piller men ändå kvarstår lite. Varför är BH:ar så obekväma, varför måste vi ta bort allt hår på kroppen och varför frågar alla när vi ska skaffa barn? En humoristisk bok om feminism och perfekt för den som vill förkovra sig om feminism med lite lättare litteratur.

Hanna Olsson – Catrine och rättvisan
1984 hittas en styckad kvinnokropp och det är den prostituerade Catrine da Costa. Jag har i säkert 10 år varit besatt av denna historia och den juridiska cirkus som sen följde. Olsson följde rättegången och skrev många artiklar om den, såväl som denna bok. Denna bok belyser mäns sexualiserade våld i samhället och kvinnans utsatta situation. Det är en redogörelse av mordet med feministiska glasögon. Boken fick jag ärva av min mamma.

Cecilia Hagen – mamma bit för bit
Även denna bok har jag ärvt från min kära mamma. Det är en humoristisk skildring av moderskapet och tar upp frågor kring könsroller, kvinnorollen och om moderskapets vara och icke-vara. Den är rolig och feministisk därför att den är rak och ärlig. Den förskönar inte moderskapet utan visar istället vardagskaoset bland blöjor, vardagspussel, passionstorka, katastrofsnuva och blöta vantar.

Jessica Lindvert – Feminism som politk
I denna bok granskas politikens behandling av barnomsorg och arbetsmarknadsutbildning, som båda är områden där Sverige anses vara ett föregångsland. Men även andra frågor granskas, som till exempel våld mot kvinnor och könsdiskriminering. Den svenska jämställdhetspolitiken jämförs med de kvinnopolitiska ambitionerna i Australien – ett land inom en helt annan välfärdstatstradition där hundratals feministiska byråkrater varit verksamma i policyprocessen. Det här en lite tyngre bok men åh så bra! Här får du verkligen fakta och kött på benen och är du politiskt intresserad rekommenderar jag denna varmt eftersom den gör jämförelser med Australien vars feministiska kamp löpte jämsides med Sveriges för att sedan stanna av, när vi i Sverige fortsatte röra oss framåt.

Jennie Sjögren – Vardagsfeminism
ALLA borde läsa denna! Framförallt alla duktiga tjejer! Den här boken ger konkreta tips på hur din vardag kan bli mer jämställd. När jag och David (som är en mycket engagerad feminism) gick igenom bokens punkter insåg vi att inte ens vi var helt jämställda. Även vi var färgade av könsroller, traditioner och vana. Jag vill rekommendera denna till verkligen alla. Och ni som precis fått barn borde VERKLIGEN läsa den för aldrig blir vardagsfeminismen så lidande som då. Delar ni på nätter? Är du tråkig morsa och han roliga farsan? Köper ni båda gåbort-present och minns ni båda födelsedagar. OSAR ni båda till fest och håller båda koll på att toapappret, mjölken och blöjorna är slut?feministisk litteratur-3
Slutplädering av Nadezja Tolokonnikova i Pussy Riot
Den här boken köpte min mamma till mig. Om man både är feminist och jurist är ju den här slutpläderingen det ultimata nörderiet. I en rysk domstol har man som åtalad rätten att tala ostört innan domen faller. En av medlemmarna, den 22-åriga Nadezjda Tolokonnikova, tog då tillfället i akt och höll en slutplädering som har alla möjligheter att bli klassisk. Pussy riots rättegångar handlade ju mycket om yttrandefrihet men de är ju även ett feministiskt kollektiv  och därför tycker jag att denna lilla bok platsar i min samling.

Märta Tikkanen – män kan inte våldtas
Den här boken har jag ärvt från mamma (my god hon har bra smak). 1975 skriver Tikkanen den här mycket kontroversiella boken som går ut på att män kan inte våldtas, de kan bara straffas. När en kvinna våldtas bestämmer hon sig för att inte gå till polisen, utan hon ska våldta mannen som våldtog henne. På denna tid talades det inte om våldtäkt och boken var ett ramaskri när den kom. En riktig klassiker som alla borde läsa.

Katarina Wennstam – Flickan och skulden
Jag tror jag gett bort denna bok säkert tio gånger. Alla jag känner prackar jag på den här boken. När jag som ung tonåring köpte den här boken läste jag den med flammande kinder och ett brinnande bröst. Ja JÄVLAR vad feminismen exploderade i mig. Och mitt kall som kvinnorättskämpe blev fullkomligt. Där och då bestämde jag mig för att viga mitt liv åt att kämpa för kvinnor som utsatts för våld och sexualbrott. Wennstam redogör för hur kvinnor behandlats av samhället och rättssystemet efter att de blivit våldtagna. Hur deras klädsel och uppförande blev avgörande vid bedömningen av brottet de utsatts för. Boken startade hela ”kort-kjol debatten” och idag är det förbjudet att i domstol ställa frågor om klädsel, antal sexpartners och så vidare om ända syftet med frågorna är att smutskasta offret.
KÖP! LÄS! NU!

Katrine Kielos – Det enda könet
Smarta Kielos skriver en bok om ekonomisk teori. Oj, det låter tungt va? Men det är det inte. Katrine Kielos ifrågasätter på ett lärt och lekfullt sätt de ekonomiska principer och förklaringsmodeller som styr vår tid och våra liv. Allt tar avstamp i teorin om den ekonomiske mannen och hur det synsätt på många sätt styr hur världen ser på ekonomi.

Isa Edholm – kvinnohistorier
En underbar bok som jag fick av mammas barndomsvän (som ofcourse har varit riksdagsledamot för liberalerna). 90 korta berättelser om kvinnor i olika tider. En berättelse om kända kvinnor, bortglömda kvinnor, fallna kvinnor, äventyrare, kämpar, föregångare och ja allt där emellan. En jättefin bok som jag varmt rekommenderar!

Eva F Dahlgren – fallna kvinnor
Dahlgren hittar en låda med foton på nakna kvinnor, inspärrade på Statens tvångsarbetsanstalt i Landskrona. Där spärras fallna kvinnor in. Ofta lever då på samhällets botten och har enbart kunnat försörja sig som prostituerade. Detta är en del av den svenska historien som glömts bort och sopats under mattan. Här ingick kvinnor i de rasbiologiska undersökningarna och de fallna kvinnorna delades in i olika kategorier, så som hysterikor, och detta skulle då förklara varför de betedde sig som de gjorde. vissa blev tvångssteriliserade och många blev unyttjade. En mycket nödvändig bok!feministisk litteratur-4Virginia Woolf – ett eget rumDen här boken är skriven av en kvinna till kvinnor. En kvinna behöver två saker för att bli en bra författare. Ett eget rum och tillräckligt med pengar för att försörja sig själv. Den här boken anses vara en av de främsta feministiska böckerna då Woolf visar att en kvinna har sämre förutsättningar att lyckas än en man. Det går inte att skriv bra böcker om man samtidigt behöver sköta barn och hem. Det är kontentan av denna vassa bok.

Katarina Wennstam – en riktig våldtäktsman
Uppföljaren till Flickan och skulden. I denna bok fortsätter Wennstam granska sexualbrotten i Sverige och vänder blicken mot förövarna själva. Det här är en GRYM bok som belyser sexualbrott, könsroller och hur män själva ser på sitt kön, sexualitet och sexualbrott. LÄS!

Kajsa Ekis Ekman – varat och varan
Boken går igenom sexhandeln och surrogatmödraskap. Debatten centrerar kring uppdelning mellan det kvinnliga varat – hennes jag – som fritt och självständigt, och den kvinnliga varan – hennes kropp – som ett redskap, en slags naturresurs. Vi slutar att se män och kvinnor som människor och betraktar varandra som utbytbara produkter. Väcker många tänkvärda frågeställningar om individens rätt att bestämma över sig själv och den filosofiska frågan ”vad är egentligen fri vilja”.

Maria Sveland – Hatet: en bok om antifeminism
Boken handlar om det fruktansvärda debattklimat som nu råder där hatet mot feminismen och feminister tagit vidriga proportioner. Kvinnor får hat brev i vilka det står att de ska straffknullas, dödas och skändas på alla möjliga sätt. Det här är en otroligt viktig bok! Boken visar att det verkligen är allvarligt att detta hat, framförallt på nätet, fått en sådan styrka. Det är ett hot mot de mänskliga rättigheterna. LÄS!

Linda Skugge/Belinda Olsson – Fittstim
Stoppa pressarna om du inte hört talas om denna bok. 1999 slog denna bok ner som en bomb och gissa om min kärlek till David var fulländad när han flyttade in hos mig och den här låg i en av hans kartonger. Detta är en svensk antologi med feministiska texter som tar upp ämnen som sexualundervisning i skolan, anorexi, ensamstående mödrar, kvinnliga förebilder, humor, våldtäkt, tjejfotboll, invandrarföräldrar med mera. Alla borde ge denna till sina tonårsbarn. Jag hittade den inte online, men kanske man kan hitta den i bokhandeln?

Caroline Engvall – skuggbarn
Det här är en SJUKT VIKTIG bok och tar upp när ungdomar säljer sig själva som ett självskadebeteende. Det handlar om en flicka som, av en äldre man, blir såld till olika män under tre års tid. En annan tjej började efter en våldtäkt hata sin kropp, och skadar sig själv genom att sälja denna vidriga kropp hon nu bär. Den inhemska människohandeln här i Sverige är för många obekant men den finns och det är inte alls ovanligt att ungdomar, i likhet med att skära sig själva, säljer sig för att skada sig själv. Som sagt, otroligt viktig bok!

Kerstin Thorvall – det mest förbjudna
En banbrytande bok om kvinnlig sexualitet och tillhör definitivt en av de feministiska klassikerna. Såhär står det på adibris (en mycket bra sammanfattning) En dotter och en mamma och en pappa som dör när flickan är elva. En stark rigid martyrmor med en rädd och lydig dotter, snäll och snäll och snäll, tills hon sent i livet exploderar i ett tonårstrots som hon skjutit upp i tjugofem år. Effekten blir våldsam. I en blandning av ångest och triumf kastar sig den vuxna dottern handlöst i famnen på det mest förbjudna. Galen av kättja och revolt gör hon det, medan modern ser på och nästan dör av förfäran. Vilket också är meningen.

Nina Björk – under det rosa täcket
Även detta en feministisk klassiker. Den utkom 1996 och blev en kultbok väldigt snabbt. Den anses idag vara en av de viktigaste feministiska böcker som utkommit i Sverige under de senaste åren.Boken centrerar kring temat ”vad är kvinnlighet” och boken för fram budskapet om att kvinnan ska frigöras från de fasta könsrollerna. Mycket mycket bra! LÄS!

Författare: Frida Kummerfeldt

Här får du en livstilsblogg med fokus på female empowerment, mode, inredning och feminism. Min blogg ska du läsa om du vill må bra.

Prenumerera
Notis om
guest

14 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
View all comments
Anette
Anette
8 år sedan

Bra boktips! Äntligen har jag hittat något vi inte har gemensamt…Började känna mig som en blek kopia…😂😂😂 Har lite svårt för Katarina Wennstams sätt att skriva men ämnena är viktiga! Kramis

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Anette
8 år sedan

Jag är inte så glad för hennes skönlitterära böcker, men är hemskt förtjust i hennes mer granskande böcker.

Anette
Anette
Reply to  Frida G Svensson
8 år sedan

Får ge det en chans till…. 😀

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Anette
8 år sedan

gör så!

S
S
8 år sedan

Wow, vilket välgjort inlägg 🙂 jag skall absolut klicka hem några av dessa böcker!

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  S
8 år sedan

Tack för din kommentar! kul att du gillade det! berätta gärna vilka du köpte! kram på dig

Patrik
Patrik
8 år sedan

Hanna Olsson ägnade många år åt fallet. Hon tröttnade först på 2000-talet. Då kunde teknisk bevisning användas. Fingeravtryck testades på säckarna som kroppen hittades i och dna-test genomfördes mot hårstråna på en av fyndplatserna. Jag tolkar hennes tystnad som att hon visste att den tekniska bevisningen skulle fria läkarna vilket också blev fallet.

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Patrik
8 år sedan

Jag intresserade mig mycket för genusaspekten i debatten. Mäns sexualiserade våld blev viktigt belyst av Olsson tycker jag.

Anette
Anette
Reply to  Frida G Svensson
8 år sedan

Har du lyssnat på dokumentären Catrin på P3?

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Anette
8 år sedan

ofcourse! mycket mycket spännande! sorglig och läskig också! de där barnförhören är man ju ambivalent inför!

Anette
Anette
Reply to  Frida G Svensson
8 år sedan

Mycket tveksamt utfört tycker jag!

Anette
Anette
8 år sedan

glömde ”om”…..

Rita
Rita
8 år sedan

Det är tydligen flera kvinnor som intresserat sig för Cathrine da Costa. Kim Larsson och Amanda Ekberg har också skrivit böcker om mordet.
http://www.nyhetsverket.se/nyhet/25938/Ny-bok-om-styckmordsm%C3%A5let
Larsson riktar kritik mot obducentens kollegor Jovan Rajs och Kari Ormstad. Både Rajs och Ormstad var drivande i processen mot läkarna och spädde på mytbilden kring fallet. I polisförhör försökte de framställa sin kollega som en avvikande personlighet vilket fick betydelse för utredningen trots att inga bevis fanns mot läkarna. Rajs erkände för några år sedan att han inte längre hade någon uppfattning i skuldfrågan

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Rita
8 år sedan

intressant! Jag skriver upp boken i min läslista! tack för tipset!

14
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x