Fridas bokguide – perfekt för alla!

Vad ska du läsa egentligen? Hyllorna svämmar över och du vet inte riktigt vad du ska satsa på. Misströsta ej för här kommer det enda boktips du behöver. Oavsett om du är olyckligt förälskad eller sugen på deckare, om du vill dyka ner i feminismen eller drömma dig bort i chiclit. Här hittar du rätt. Jag har scoutat Babel, Lundströms bokradio, min egna köp-dessa-böcker-lista och min egen bokhylla. Jag tror detta är the best och the best helt enkelt.

Den olyckligt förälskade
bokguide
Temat är olyckliga äktenskap och alternativ kärlek. Lite för att du ska känna att det kunde varit värre liksom!
David Nicholls bok ”vi” (här) är en bitterljuv kärlekshistoria om en man som vill leva lycklig med sin fru tills dödens skiljer dem åt. Det blir snopet, sorgligt och märkligt när hon berättar att hon vill flytta ut. Han bestämmer sig för att göra deras sista familjeresa till århundradets resa.

Unni Drougge – ”boven i mitt drama kallas kärlek” (här) handlar om hur Unni faller för den fantastiska mannen. Men hur hon sakta upptäcker att han kontrollerar hennes liv. Hon föreläser om mäns våld mot kvinnor men lever samtidigt själv i en relation präglad av middhandel och kontroll.

Bea Uusmas ”expeditionen” (här) är en besatthet på något sätt. En expedition tar riktning mot Nordpolen men de kommer aldrig fram. Deras öde har gäckat världen i åratal och Uusmas vilja att kartlägga blir denna bok. Vacker och annorlunda!

Johan Cullberg och Björn Sahlin skriver om Märta och Hjalmar Söderberg (här). En äktenskapskatastrof kallar författarna det och vi får följa ett smärtsamt kvinnoöde präglad av sjukdom, en makes otrohet och ett öde som fattighjon.

Happy happy är en samling texter från några av våra mest framstående författare (här). Den visar en annan, lycklig syn på skilsmässa. Måste man lida så förbannat bara för att man blivit skild? Feministiskt, spännande och en tro på att man minsann reder sig själv.

Per Wästberg skriver den starka kärleksskildringen Erik och Margot (här). En berättelse om hur hans far och moster i hemlighet älskade varandra ett helt liv. En trofasthet i otroheten.

Feministen
bokguide
Julie Bonnie har i ”sal 2” (här) skrivit en gripande berättelse om Beatrice som lämnar livet som nakendansös. Hon börjar arbeta på en förlossningsklinik och möter där kvinnors stora sorg och stora glädje. Men hon kan inte glömma sitt turnéliv och längtan efter sin älskare.

Tina Fey är världens bästa någonsin och har skrivit boken ”Bossypants” (här). Jag älskar den redan vid titeln. Det är en biografi om henne och hon är vass, feministisk och klockren. I love TF!

Simone de Beauvoirs ”det andra könet” (här) är en feministiskt tungviktare. Boken kom ut 1949 och handlar om kvinnlig frigörelse och likaberättigande och är på många sätt lika aktuell nu som då.

Fanna Ndow Norrby har skrivit en av de viktigaste böckerna – ”Svart kvinna” (här). En samling essäer visar upp den fula rasismen som vi har omkring oss idag. Det är riktiga berättelser, av riktiga kvinnor om riktig rasism. En oerhört viktig bok.

Maria Sveland synar hatet mot feminister (här) i en lika viktig bok som den ovan. Ett allt hårdare debattklimat har gjort det fritt fram att hata feminister på ett idag grovt sätt. Var kommer det här hatet ifrån? Och vad för konsekvenser har det?

Peppe Öhman – livet & patriarkatet (här). Peppe bloggar här och har skrivit en bok som verkar så bra. Allt om feminism och hur det egentligen funkar. Jag som läst Peppes blogg länge är eld och lågor. Ett definitivt måste i bokhyllan.

Den samhällsintresserade
bokguide
Caroline Engvall – virtuell våldtäkt (här). En smärtsam men mycket viktig bok om unga och vad de kan utsättas för på nätet. Vad händer när sexuella bilder ofrivilligt sprids på nätet?

Daniel Suhonen – partiledaren som klev in i kylan (här). Vad hände egentligen med Juholt? En berättelse om interna maktstrider inom socialdemokraterna, ett parti med stor splittring och ett nytt politiskt landskap.

Eunsun Kim – Nordkorea, nio år på flykt från helvetet (här). En gripande skildring om ett familjeöde. Men också en spännande inblick i det annars så stängda Nordkorea.

Hanna Gadban – min jihad (här). Såhär beskrivs denna spännande bok på Adlibris. ”Här skildrar Gadban hur hon i sitt sökande efter en förklaring fick upp ögonen för den djupt reaktionära islamismens utbredning i Sverige och dess oheliga allians med vänsterideologier. Som troende och liberal muslimsk kvinna möter hon kritik från många håll: alltifrån islamofober till islamister, och även från vänster- och kulturdebattörer. Hennes egen jihad, kamp, handlar om rätten att vara liberal muslim i Sverige i dag och kämpa mot den ökade radikaliseringen bland hennes trosfränder.”

Carina Bergfeldt – sju dagar kvar att leva (här). Carina träffar en amerikansk fånge dömd till dödsstraff. Under sju dagar får vi följa deras samtal och hans tankar om vad han gjort och det han står inför. En viktig bok för att förstå det djupt obegripliga att det i ett demokratiskt land som USA fortfarande finns dödsstraff.

David Baas – Bevara sverige svenskt, ett reportage om sverigedemokraterna (här). David Baas, Expressens-journalisten som avslöjade järnrörsskandalen, tar dig med bakom Sverigedemokraternas fasad och in i partikansliets korridorer.Nu får du veta vem Sverigedemokraterna är när de tror att ingen hör. En mycket viktig bok för att vi konstant ska minnas var Sverigedemokraterna kommer ifrån. De kan inte tvätta bort sitt bruna förflutna.

Spänningssökaren
bokguide
Katarina Wennstam – smuts (här). Jag ÄLSKAR ju Wennstam. Hon skriver så stark samhällsskildrande deckare. Smuts handlar om advokaten Jonas som solar sig i medias glans. Men han spelar ett högt spel. Boken handlar om sexköp och är brännande aktuell.

Mats Ahlstedt – när inget annat återstår (här). Ella Werner är ny profilerade vid Göteborgspolisen och utreder mordet på en ung man. Detta är en psykologisk thriller om hur girighet och maktbegär kan förvandlas till ren ondska och vilka konsekvenser våra livsval kan få.

Denise Rudberg – när klockan slår fem (här). Det här är bok nummer fem i serien om åklagarassistenten Marianne Jidhoff. Jag ÄLSKAR denna serie. Mysig deckare, placerad i en glamorös östermalmsmiljö. Så så så bra!

Mats Strandberg – färjan (här). En ruggig rysare. 1200 passagerare beger sig iväg, förväntansfulla och glada. Men på färjan följer även ondskan med. Ute på havet finns ingen stans att fly….

Christoffer Carlsson – den osynliga mannen från Salem (här). CC var min lärare när jag läste kriminologi. Så jag är lite partisk här men jag är ju så stolt. Fatta, han är lika gammal som mig! Det är slutet på sommaren och en ung kvinna hittas skjuten till döds i ett härbärge för Stockholms hemlösa. Tre våningar upp vaknar polisen Leo Junker i sin lägenhet av sirenerna. Ju mer de letar desto större blir labyrinten.

 

Klassikertörstaren
bokguide

Vladimir Nabokov – Lolita (här). Lolita är historien om hur den medelålders pedofilen Humbert Humbert dyrkar, exploaterar och utnyttjar den tolvåriga flickan Dolores Haze. Adlibris sammanfattade det såhär bra. ”Vladimir Nabokovs Lolita är en monstruös roman, totalitär i sin sexism, men också en vild satir och fars, flödande av lekar med genrer som bekännelseroman, romantisk skräckberättelse med dubbelgångarmotiv, dektivroman med flera.”

Sylvia Plath – glaskupan (här). En kultbok om en kvinnas identitetssökande. Krossade drömmar, självmordsförsök och en tur till mentalsjukhus. En lång kamp mellan hennes framgångsrika dagsljusjag och hennes ångestfyllda nattjag har börjat.

Karin Boye – kris (här). Genom sina känslor för skolkamraten Siv tvingas den unga Malin Forst att omvärdera sitt liv. Karin Boye använder sin egen ungdomskris när hon i denna bok lyfter fram kärlek, gränsöverskridande och att hitta sig själv.

Jane Austen – stolthet och fördom (här). Behöver jag ens berätta? Darcy, som för alltid gjort mig dödligt förälskad i Colin Firth, träffar Emma Bennet. Om henne säger han: ”she’s tolerable I suppose. But not handsome enough to tempted me”. Men det blir kärlek! Och i Emma Bennet finns en stark kvinna med rejält med skinn på näsan.

Harry Martinsson – nässlorna blomma (här). berättelsen om sockenpojken Martin Tomasson och hans öden på de olika gårdar dit han ackorderas ut. Han förlorar i stort sett alla människor som betyder någonting för honom och hans ensamhet ter sig avgrundsdjup. Men pojken har en oerhörd inre styrka och en förmåga att överleva.

Gun-Britt Sundström – maken (här). En kultbok om äktenskap. Vad innebär det? Hur gör man? Vad kan man kräva av varandra? Detta diskuterar huvudpersonerna med varandra om och om igen. Allt för att få äktenskapet att funka. Men gör det det?

Chitlitlovern
bokguide
Simona Ahrnstedt – överenskommelsen (här). Överenskommelser är en svensk, historisk romantisk roman. Det är år 1880 och de möts för första gången på operan. Efter den kvällen tycks de ständigt korsa varandras vägar i Stockholms societet. Seth fascineras av Beatrices intelligens, frispråkighet och hon liknar ingen annan kvinna han tidigare mött. Det dröjer inte länge förrän Beatrice och Seth inser att de är involverade i en mycket komplicerad men passionerad romans.

Monika Fagerholm – Arielles första kärlek (här). En mycket fin novell det här! ”Men det blir såhär. Att hon tänker på honom hela tiden. Värmebölja: han på stenen. Tiden som stannar upp i några dagar. Figurerna i hopptornet i röda, gröna baddräkter. Hettan ökar. Tystnad. Fördömelsen. Pojken som säger: ”Du kommer att förlora allt du har. Allt som dig ges ska tas ifrån dig.”

Frida Skybäck – norrsken (här). Romantiskt drama i svensk herrgårdsmiljö. Vi kommer att få följa systrarna i herrskapsfamiljen Stiernfors på Rosenlunds herrgård i Skåne. Likt en modern Jane Austen skildrar Frida Skybäck de tre systrarna och deras kärlekar, glädjeämnen och problem under 1800-talets mitt.

Tamara McKinley – gryningstimmen (här). Okej okej, jag är lite partisk här men jag ÄLSKAR McKinleys böcker. De utspelar sig alltid i Australien och jag som bott där får en så speciell känsla. Gryningstimmenär en spännande, romantisk och storslagen familjeroman om passionerad kärlek, smärtsam sorg och väl bevarade hemligheter. Handlingen utspelar sig i olika tidsplan som skickligt sammanvävs till en avslöjande bild av det förflutna. När trådarna knyts ihop vaknar också hoppet för den äkta kärleken som envist vägrat att dö.

Anna Fredriksson – tisdagsklubben (här). En berättelse om att befinna sig i övre medelåldern, när man hamnat i invanda relationer som inte så lätt låter sig förändras eller brytas upp. Men det är också en roman om svåra livsval och om att bli galet härligt förälskad – oavsett hur gammal man är.

Författare: Frida Kummerfeldt

Här får du en livstilsblogg med fokus på female empowerment, mode, inredning och feminism. Min blogg ska du läsa om du vill må bra.

Prenumerera
Notis om
guest

4 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
View all comments
Åsa
7 år sedan

Hej och tack för besöket på min blogg. Jag hann tyvärr inte vara med på bloggminglet men hoppas få träffa dig nästa gång 🙂 Och tack för alla fantastiska lästips som du delade med dig av. Älskar att läsa och nu har jag fått en massa bra tips.

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Åsa
7 år sedan

tack själv! om du läser några av böckerna får du gärna säga till om vad du tyckte! Kram på dig

Bess
Bess
7 år sedan

Takk for mange bra tips! Kan anbefale ”Den lukkede bok” av Jette A. Kaarsbøl. Den hører hjemme i kategorien ”ulykkelig forelskelse”og er fantastisk godt skrevet 🙂

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Bess
7 år sedan

åh tack för ett fint boktips! jag skriver genast upp det. Ha en fortsatt fin dag! Kram Frida

4
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x