Boktips: catrine och rättvisan av Hanna Olsson

catrine och rättvisan-1
Här kommer ett litet boktips denna tisdag. Journalisten Hanna Olsson följde och rapporterade om styckmordet på Catrine da Costa. Jag kan inte påstå att boken berättar sanningen för därom tvistar de lärda. Klart är dock att två män, en allmänläkare och en obducent, var misstänkta för att ha mordat henne och sedan styckat henne. De friades slutligen från mordet då det inte gick att bevisa. I domens skäl, alltså texten där domstolen redovisar till resonemang, skrev de att det var bevisat att männen i vart fall styckat kroppen, begått brott mot griftefriden. Men eftersom åklagaren inte hade åtalat dem för den gärningen kunde domstolen inte döma dem för detta. I domslutet, vilket är punkterna i domen i vilka själva brottet och straffet redovisas, friades dem.

Vad som sedan skedde var att Socialstyrelsen använde sig av domskälen om styckningen och fråntog läkarna sina läkarlicenser. Läkarna försökte överklaga men det gick inte eftersom det inte går att överklaga domskäl, utan enbart själva domslutet. Om bland annat dessa turer redovisar Olsson noggrant. Dessa turer har gjort att många anser detta rättsfall vara ett justitiemord, att männen behandlades orättvist. Därför har böcker skrivits som visar på deras oskuld. Olsson å andra sidan för, i denna bok, tesen att de var skyldiga.

Hon för även fram en feministisk vinkel som jag tyckte mycket om. Nämligen den att allt för stort fokus låg på att männen var moraliskt vita (läkare, gott rykte och vita) medan Catrine var moraliskt svart (utsatt, narkoman och prostituerad). Frågan väcks om rättsväsendet hade hanterat ärendet annorlunda om Catrine var en ”vanlig” medborgare med jobb och ordnande levnadsförhållanden.

Den här boken är för dig som är juridiknördig, feminist eller bara allmänt intresserad av dokumentära skildringar av brott och straff. Jag, som är alla de tre, läste boken med stort intresse. Den finns som e-bok här, annars kanske du hittar den på bokbörsen eller biblioteket.
catrine och rättvisan-3
Och för dig som la märke till min nya grymt snygg topp, älskar draperade toppar, kan jag bara berätta att jag hittade den här. Önskar mig nu en i varje färg tack!
catrine och rättvisan-2

——————————————————————————————————-

Nu till dagens tips från Skincitys adentskalender! Tjohoo 30% på Babor, ett lyxigt och spa:igt märke. Jag är så sugen på att testa ampoule concentrate – triple booster fluid, för det har jag aldrig gjort men jag har hört så mycket gott. En riktig fuktbomb som gör under för ansiktet. I en av mina julklappstips tipsade jag om den här aslappnande sprayen, relaxing lavender mint calming sleep well spray (något långt namn men ok). Idag är dagen att garantera dig en god natts sömn. Slutligen, ah vad mina fötter är vintertrötta. En härlig fotkräm är precis vad jag hade behövt just nu, daily feet vitalizer will do the trick. Du hittar hela Babors sortiment här och det finns lyx både för kroppen och ansiktet.

Författare: Frida Kummerfeldt

Här får du en livstilsblogg med fokus på female empowerment, mode, inredning och feminism. Min blogg ska du läsa om du vill må bra.

Prenumerera
Notis om
guest

2 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
View all comments
L
L
7 år sedan

Artikeln De tror på läkarnas skuld tar upp dem som fortfarande tror att läkarna var skyldiga.

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  L
7 år sedan

Jag har ingen riktig åsikt i frågan.

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x