Tips till en stressad småbarnsförälder

stressad småbarnsförälder-1
Jag skulle vilja prata lite om det här med ”julledighet” när man är ledig hemma med barn. Haha, herregud, man är stundtals mer utmattad när man är ledig än när man är på jobbet. Och ibland tar energin bara slut och jag tänker att nej, nu orkar jag inte en endast minut till. Trött, stressad och alltid två steg bakom istället för ett steg framför. Och eftersom jag är all about the harmony i livet försöker jag ändå vara uppmärksam på detta så att man inte blir helt slutkörd.

Dela lika
Ni delar väl upp hushållssysslorna jämnt där hemma? Det handlar inte om milimeterrättvisa, men det handlar om att hemarbetet är väldigt betungande och därmed måste fördelas jämnt.

Skit i andra
Om något funkar för precis just er familj så kör den grejen. När det kommer till nätter delar vi inte alls särskilt likt faktiskt. David kan vakna, lyfta upp Estrid i sängen och sen somna om direkt. Om jag vaknar på natten ligger jag sen vaken i timmar. Och är dödens död på morgonen. Så därför brukar han per automatik ta Estrid. (jag vaknar typ inte ens längre #badmom).

Planera hela veckan
Sätt er ner och planera veckan som kommer. Vem hämtar och lämnar vilken dag, vem har kvällsaktiviteter och vad måste göras och vem ska göra det. Ha en gemensam kalender på telefonen där ni skriver in ALLT. Veckohandla för hela veckan så allt är hemma på måndagen.

Var snäll mot din partner
Är inte detta självklart frågar du? Då frågar jag dig, har du barn? Nej men skämt å sido, med barn får man så himla mycket mindre tålamod, man har lätt att fokusera på barnet, sen sig själv och så glöms partnern bort. Jag är själv guilty as charged. Och nu när jag skriver detta inser jag att jag nog är lite på minuskontot så den närmsta tiden ska jag vara extra snäll. Visa uppskattning, ge närhet, skämma bort lite och kanske göra något romantiskt. Dagarna går i ett och det är så lätt att trött och grinig fastna i ett mönster där man är tvära mot varandra. Så lite extra snällhet gör massor för en stressad småbarnsförälder.

Sänk kraven
Ja, jag fortsätter att tjata om detta, men folk tycks ju inte fatta. Att sänka kraven och inse att good enough verkligen är good enough gör så stor skillnad när man är stressad. Typ allt är tillåtet. Det går att missa en tandborstning, det är ok att få äta pepparkakor till mellis någon gång, ingen dör om du skjuter upp ungens hårtvätt en dag till osv. Du är inte en dålig förälder för att du inte fick allt gjort idag. För ingen får allt gjort. Man gör liksom prio och så får resten vänta.

Lämna famijen hemma
Och när allt är som värst så gör du som min lokala coopkassörska sa till mig. ”Då lämnar jag ungen hemma med mannen och så dricker jag ett stort glas vin”. Vin eller inte, men man måste ta sig ut ur hemmet ibland. Göra sig fin, gå ut med vänner, äta gott och bara va lite vuxen.

Författare: Frida Kummerfeldt

Här får du en livstilsblogg med fokus på female empowerment, mode, inredning och feminism. Min blogg ska du läsa om du vill må bra.

Prenumerera
Notis om
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x