Hur funkar Natural cycles?

hur funkar natural cycles-1
Hur funkar Natural cycles? Vad är det ens? Idag ska vi prata allt om preventivmedel.

Jag älskar preventivmedel. Jag älskar vad det gjort för hela kvinnosläktet. Det frigör oss, låter oss ta kontroll över våran kropp och det gör så att människan slipper våndan över oönskade graviditeter och oönskade barn. Men av någon outgrundlig anledning funkar inget för mig.
P-piller gjorde mig sjuk. Sköra slemhinnor, ont och oavbrutet kli. För nästan 15 år sedan fick jag kämpa mig till en kopparspiral. Det funkade ok. Det var det bästa av två onda ting. Inget mer kli men sådan sjuk mensvärk och mycket mer blödning. Men det funkade. Jag hade spiralen i fem år för att sedan byta till en ny. Det är ju mycket praktiskt det där att den kan vara där så länge. Man behöver liksom inte komma ihåg ett piller varje dag och jag slapp gulkroppshormon vilket är det jag tror jag var överkänslig mot.

Jag tog bort min andra spiral för att vi ville bli gravida. Fast forward lite mer än 1,5 år och det var dags för mig att återvända till ett preventivmedel. Jag satte in en spiral igen. Det gjorde noll ont att sätta in den postbaby till skillnad från prebaby. Det var inte heller lika mycket mensvärk som innan jag fick barn. Egentligen ingen alls nu när jag tänker efter. Men blödningarna var sinnessjuka. Jag blödde massor och tamponger extra allt hjälpte föga under nätterna och jag var så trött på att vara rädd för min mens. Men spiken i kistan var att jag fick kli igen. Precis som vid p-pilleranvändningen var det samma sak än en gång. Varje månad, runt ägglossning, började det svida och klia. Tillslut hade jag ont och kli hela tiden förutom när jag hade mens. Livskvalité zero med andra ord.

Jag gick till barnmorskan. Tog ut spiralen och frågade henne om natural cycles. Ett preventivmedel där man med hjälp av en app och en termometer mäter sin kroppstemperatur och ser när man är fertil eller inte.

Barnmorskan var tveksam inför det hela. Det funkar för vissa och inte för andra, sa hon. Om jag ville undvika graviditet var NC kanske inte det bästa alternativet tyckte hon. Nu vill jag helst vänta lite med att bli gravid. Orka ha foglossning på sitt bröllop liksom!? Och svettas, och ha ryggont, och inte ha en fin klänning, och tvingas ha fotriktiga skor, och…ja ni fattar. MEN skulle jag bli gravid är det inte hela världen. Även om jag komma vara sjukt, SJUKT, bitter med tanke på bröllopet. Så med denna lite hakuna matata inställning till ett barn har jag nu valt att testa NC.

Det känns läskigt. Ingen fattar hur detta egentligen kan funka. Och det är rätt svårt att komma ihåg att mäta temperaturen varje morgon, vid samma tid, innan man gått upp. Och om man glömmer för många dagar eller inaktiverar dagens mätning pga exempelvis sjukdom eller sovmorgon, så säger den att man ska använda skydd. Alltså jag vågar inte lita på den här, men jag ska för er skull vara ett livs levande experiment och om jag är bitter, tjock och svettig på mitt bröllop så är det ERT fel. Åh, vad jag inte offrar för bloggens skull!

Och ett litet förtydligande är även på plats. Man tar tempen i munnen. David var helt skärrad och trodde jag skulle mäta temperaturen i fiffin varje morgon. Till hans försvar trodde även vår vän det. Och han är läkare OCH var bäst i klassen på gynekologi. Hmm, ja jag vet inte riktigt vad det säger om hans klasskamrater eller utbildningens utformning. Men iallafall, munnen, man tar tempen som vanligt, under tungan.

Här kan du läsa mer om den vetenskapliga biten.
hur funkar natural cycles-2

8 Responses

 1. Sandra skriver:

  Förlåt, det här vill du ev inte höra.. Men har en kompis som testade nc, också med hakuna matata inställning till bebis. Hon väntar sitt andra barn i sommar. Hoppas att det funkar bättre för dig, åtminstone över bröllopet! ☺💗

 2. Sara skriver:

  Kul att du ska prova! Har också haft mkt problem med alla olika preventivmedel, ska bli spännade att se hur det faller ut 🙂

 3. Angelica skriver:

  Åh, så spännande att följa!! Har två små barn(de är ju preventivmedel i sig, haha) men har varit nyfiken p detta då jag inte använt ngt p flera år o en oplanerad graviditet nu hade varit småjobbigt…

  • Frida G Svensson skriver:

   ja som sagt, NC är ju klassat som ett preventivmedel nu och vissa är superpositiva. Min barnmorska var mer tvek inför det. Så jag råder ICKE någon att testa si eller så för då får jag väl på huvudet när ni börjar få barn till höger och vänster! =)

 4. Charlotte skriver:

  Alltså jag återberättar min mans okunskap om vaginaltemp för ALLA!! Så sjukt!!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *