Kvinnor måste ha ett fuck off kapital!

kvinnor måste ha ett fuck off kapital-1
(citat från denna bok)

Jag skulle kunna lämna David vilken dag som helst. Jag vill inte det just nu bör tilläggas, men rent praktiskt så skulle jag kunna gå ut ur vårt hem idag och klara mig själv. Och det av en enda anledning, jag har egna pengar. Jag har en god utbildning, en fast månadslön och sparade pengar. Jag har vad man kallar ett fuck off-kapital! Jag har så pass mycket pengar att jag skulle kunna lämna en bedrövlig man, ett bedrövligt arbete eller en bedrövlig stad. Jag är inte fastkedjad vid något destruktivt för att jag helt enkelt inte har råd att vara ensam.

Detta är nog det allra viktigaste när det kommer till kvinnlig frigörelse, nämligen egna pengar i fickan. Inte förrän kvinnor tjänar 10 kronor av mannens 10 kronor är vi jämställda. Idag tjänar kvinnor 7,5 kronor för varje 10-krona en man tjänar.

Jag läste en gång att under den ekonomiska krisen gick skilsmässorna i USA drastiskt ned. Detta var givetvis inte för att par blev så otroligt lyckliga av att befinna sig i ekonomiskt trångmål, nej det var på grund av att kvinnor hade inte råd att skilja sig. Att vara hemmafru eller deltidsarbetande är med andra ord att leva med mycket stor risk. Om en familj vill att mamman ska vara hemmafru så bara måste mannen ekonomiskt kompensera sin hustru för den inkomst och framtida pension hon går miste om. Allt annat är ytterst oansvarigt.

För mig handlar det även om att jag som kvinna måste stå upp för mitt värde. Jag är en mans like och jag förtjänar samma värde, respekt och ekonomiska utdelning. Vi har förhoppningsvis kommit långt ifrån tiden då man trodde att en livmoder automatiskt gjorde en person mindre kapabel och mindre värd. Samhället måste självklart arbeta mot den ojämlikhet som finns i vårt samhälle, men varje kvinna har även ett visst mått av eget ansvar. Man kan inte arbeta deltid och tro att man ska kunna göra en karriär på samma villkor som någon som arbetar mer. Man kan inte strunta i att utbilda sig och samtidigt förvänta sig att man kommer landa ett arbete som kräver en utbildning. Man kan inte heller tro att man kan vara karriärkvinna och bullmamma samtidigt, man får vara en i taget.

Att vara ekonomiskt självständig innebär inte att du måste vara en högutbildad, toppresterande karriärkvinna i ett högre skikt i näringslivet. Det innebär bara att du måste ansvara för att du ber om löneökning, håller koll på vilka förmåner du har rätt till på ditt arbete, att du har ett privat sparande för din framtida pension och att du har ett fuck off-kapital. Tre, fyra månadslöner är ett bra fuck off-kapital för det ger dig tid och utrymme att göra de justeringar i ditt liv som du behöver göra, utan att du hamnar i en ekonomisk knipa.

Nya skor i alla ära, men ett rejält sparkonto är den största lyxen av dem alla!

Författare: Frida Kummerfeldt

Här får du en livstilsblogg med fokus på female empowerment, mode, inredning och feminism. Min blogg ska du läsa om du vill må bra.

Prenumerera
Notis om
guest

10 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
View all comments
Ulla Wolter
Ulla Wolter
6 år sedan

Du blir bara bättre och bättre, Frida! Jag älskar dina inlägg!

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Ulla Wolter
6 år sedan

Tack ulla! du ska veta att jag uppskattar så att du läser OCH tar dig tid att kommentera!

La Dolce Musica
6 år sedan

Du har alldeles rätt!

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  La Dolce Musica
6 år sedan

<3 <3 <3

Ninni
6 år sedan

Jättebra skrivet!

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Ninni
6 år sedan

tack! <3

Anna
Anna
6 år sedan

Så jäkla bra! Älskar det. Hoppas på att kunna komma på lördag. Har lite stul med ungarna och passning.

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Anna
6 år sedan

jag lägger in dig i FB-eventet så du får all info!

Beata Rydén
6 år sedan

Håller verkligen med!!! Att ha ett sparkonto ger en frihetskänsla just för att man kan säga upp sig, eller lämna en situation som man mår dåligt av om det skulle behövas. Sparade pengar framför skor alla dagar i veckan! 🙂

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Beata Rydén
6 år sedan

japp, ett sparkonto kan ibland vara det som står mellan lycka och olycka.

10
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x