Hantera svartsjuka och avundsjuka

svartsjuka-1
Det finns få känslor som är så otroligt destruktiva som svartsjuka och avundsjuka. Jag är idag helt befriad från dem och det skänker mig ca. 100 miljon procent mer livskvalité. Man kan inte få runt och låta ens själ och goda energi förpestas av dessa totalt dåliga känslor och tankar.

Svartsjuka
Jag är skonad från svartsjuka. Jag har aldrig känt mig svartsjuk eller haft en svartsjuk partner. Låt mig först slå fast det viktigaste! “En liten dos svartsjuka är romantiskt” är den mest felaktiga felaktighet av felaktigheter. Det är inte sant. Svartsjuka handlar alltid om kontroll, oavsett hur liten eller stor svartsjukan är.

Svartsjuka handlar om dålig självkänsla. Antingen har du en bra partner som du inte behöver vara svartsjuk kring och då är det bara i dig problemet ligger. Du har dålig självkänsla och vågar inte tro och lita på din partner. Snacka om slöseri med kärlek. Eller så har du en dålig partner som har svikit dig och ditt förtroende. Hen har kanske varit otrogen, eller trycker ner dig och din självkänsla eller är oärlig. Denna negativitet försämrar självkänslan och är man i relation där ens självkänsla blir sämre istället för bättre ska man lämna.

Svartsjuk kan enbart försvinna när du älskar dig själv på riktigt känner att du är värd att älskas. Och än en gång, det är inte romantiskt med en partner som är svartsjuk, det är kontrollerande och destruktivt.

Avundsjuka
Den här hemska känslan har jag däremot varit allt för van vid förr i tiden. Jag kunde vara SÅ avundsjuk på andra. Grön av avund. Så avundsjuk att jag blev tokig. VARFÖR hade jag inte det som hen hade, eller såg ut som den eller hade lika mycket pengar som den tredje. Men vet ni, min självkänsla var under samma tid botten. RIktigt usel! I takt med att min självkänsla stärktes, växte även min livsglädje. Jag övade mig dagligen på postivit tänkande, jag fokuserade på tacksamhet och att se allt jag hade istället för allt det jag inte hade och jag la mycket tid på psykisk träning. Och idag är jag otroligt stark psykiskt.

Idag är jag inte avundsjuk på någon alls. Därför att jag känner att mitt liv är perfekt, härligt, fyllt med härlighet och tacksamhet. Klart jag längtar efter saker, resor och har mål, men i stunden där jag är, känner jag mig alltid otroligt nöjd. Jag känner att jag har allt jag behöver och det händer så mycket fantastiskt i mitt liv. Det finns ingen anledning att vara avundsjuk på någon annan. Idag inspireras jag istället av andra. Idag hittar jag kraft och positivitet i den som har något jag vill ha. Förr blev jag arg och passiv när jag träffade samma person.

Tricket för mig att sluta vara avundsjuk var helt klart bättre självkänsla, tacksamhet och fokus fokus fokus på allt det jag har än allt det jag inte har. Om någon säger till mig “du har inte x” så är det som att det automatiskt rasslar till i mig och allt jag faktiskt har raddas upp istället. Jag blir inte hotad av att någon gör x bättre än mig, bor finare än mig eller kan mer än mig. Antingen aspirerar jag inte på det hen har, eller så inspireras jag av hen och känner glädje i den resan jag gör mot målet.

No Responses

 1. Ulla Wolter skriver:

  Som vanligt, jättebra skrivet, Frida! Du är en fantastisk förebild för alla, både kvinnor och män!❤️❤️❤️👍👍👍

 2. Sara skriver:

  Jättebra skrivet! Ibland kan man behöva en påminnelse 😊

  • Frida G Svensson skriver:

   men visst kan man behöva! livet blir så mycket härligare om man kan bli av med de känslorna!

 3. Linda skriver:

  Intressant inlägg!

 4. Dixi Wonderland skriver:

  Vilken härlig bild 😀

 5. Carro skriver:

  Bra inlägg och håller med dig helt! 🙂

 6. Hanna skriver:

  hihi älskar klänningar, stilrena och söta ska det vara 😀

  • Frida G Svensson skriver:

   jag hade en vision om hur vår dotter skulle se ut, men hon är vild och aktiv och söta stilrena klänningar funkar inte! =)

 7. Anna skriver:

  Har inte heller varit svartsjuk nån gång i mitt liv. Inte ens när det var befogat (då jag blev bedragen av min pojkvän). Tror alltid gott om människor. Tills de bevisat motsatsen 🙂

  Avundsjuka är bara elände. Skönt att du numera slipper det.

  • Frida G Svensson skriver:

   Skönt att du ändå tog dig igenom trots att pojkvännen bedrog. Det är en fin egenskap du har att du alltid tror gott om folk. Jag håller helt med dig!Avundsjuka är ett riktigt elände! Stor kram på dig

 8. Natalie Midestad skriver:

  Intressant och underhållande inlägg att läsa. Har aldrig funderat på skillnaderna till nu mellan svart -och avundsjuk! 🙂

  • Frida G Svensson skriver:

   det finns en skillnad, men det de har gemensamt är just det där med den dåliga självkänslan.

 9. Netti Starby skriver:

  Så himla bra skrivet! <3 Kramis

 10. Pia Widlund skriver:

  Ja, det gäller att fokusera på det man har för att kunna trycka bort avundsjukekänslorna. Kloka ord!

 11. ljuva julia skriver:

  Du är så duktig och medryckande i ditt skrivande. Jag känner igen mig mycket: svartsjuka vet jag inte ens hur det känns. Det har aldrig varit något jag upplevt. Jag har inte varit med svartsjuka partners heller, så jag har ABSOLUT ingen aning om det. Men avundsjuka… desto mer >.<

  • Frida G Svensson skriver:

   Åh tack, vilken fantastisk komplimang! Haha ja den där avundsjuka. fy fan! Den suger all glädje ur allt. Ett ofog till känsla.

 12. Så otroligt klokt och viktigt inlägg! Härligt att höra att du har denna inställning i dag, det bådar gott för resten av livet.

  Underbar bild också!

 13. Hej, kul att du hittade till mig, välkommen tillbaka!
  Fastnade hos dig med och vilken fantastisk bild du har i detta inlägg! <3
  /Lisa

 14. Anneli skriver:

  Du skriver så fantastiskt bra! Tack! Det här behövde jag läsa! Min självkänsla har alltid varit låg och det är först nu, sedan jag blev sjuk ironiskt nog, som jag börjar få den tillbaks genom psykisk träning!

  Du är en fantastisk förebild ❤️

  Stora kramar,
  Anneli

  • Frida G Svensson skriver:

   Det är skönt att den har blivit bättre men det är tråkigt att det skedde under dessa omständigheter. Tack för allt ditt stöd på insta och i bloggen!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *