Hantera svartsjuka och avundsjuka

svartsjuka-1
Det finns få känslor som är så otroligt destruktiva som svartsjuka och avundsjuka. Jag är idag helt befriad från dem och det skänker mig ca. 100 miljon procent mer livskvalité. Man kan inte få runt och låta ens själ och goda energi förpestas av dessa totalt dåliga känslor och tankar.

Svartsjuka
Jag är skonad från svartsjuka. Jag har aldrig känt mig svartsjuk eller haft en svartsjuk partner. Låt mig först slå fast det viktigaste! ”En liten dos svartsjuka är romantiskt” är den mest felaktiga felaktighet av felaktigheter. Det är inte sant. Svartsjuka handlar alltid om kontroll, oavsett hur liten eller stor svartsjukan är.

Svartsjuka handlar om dålig självkänsla. Antingen har du en bra partner som du inte behöver vara svartsjuk kring och då är det bara i dig problemet ligger. Du har dålig självkänsla och vågar inte tro och lita på din partner. Snacka om slöseri med kärlek. Eller så har du en dålig partner som har svikit dig och ditt förtroende. Hen har kanske varit otrogen, eller trycker ner dig och din självkänsla eller är oärlig. Denna negativitet försämrar självkänslan och är man i relation där ens självkänsla blir sämre istället för bättre ska man lämna.

Svartsjuk kan enbart försvinna när du älskar dig själv på riktigt känner att du är värd att älskas. Och än en gång, det är inte romantiskt med en partner som är svartsjuk, det är kontrollerande och destruktivt.

Avundsjuka
Den här hemska känslan har jag däremot varit allt för van vid förr i tiden. Jag kunde vara SÅ avundsjuk på andra. Grön av avund. Så avundsjuk att jag blev tokig. VARFÖR hade jag inte det som hen hade, eller såg ut som den eller hade lika mycket pengar som den tredje. Men vet ni, min självkänsla var under samma tid botten. RIktigt usel! I takt med att min självkänsla stärktes, växte även min livsglädje. Jag övade mig dagligen på postivit tänkande, jag fokuserade på tacksamhet och att se allt jag hade istället för allt det jag inte hade och jag la mycket tid på psykisk träning. Och idag är jag otroligt stark psykiskt.

Idag är jag inte avundsjuk på någon alls. Därför att jag känner att mitt liv är perfekt, härligt, fyllt med härlighet och tacksamhet. Klart jag längtar efter saker, resor och har mål, men i stunden där jag är, känner jag mig alltid otroligt nöjd. Jag känner att jag har allt jag behöver och det händer så mycket fantastiskt i mitt liv. Det finns ingen anledning att vara avundsjuk på någon annan. Idag inspireras jag istället av andra. Idag hittar jag kraft och positivitet i den som har något jag vill ha. Förr blev jag arg och passiv när jag träffade samma person.

Tricket för mig att sluta vara avundsjuk var helt klart bättre självkänsla, tacksamhet och fokus fokus fokus på allt det jag har än allt det jag inte har. Om någon säger till mig ”du har inte x” så är det som att det automatiskt rasslar till i mig och allt jag faktiskt har raddas upp istället. Jag blir inte hotad av att någon gör x bättre än mig, bor finare än mig eller kan mer än mig. Antingen aspirerar jag inte på det hen har, eller så inspireras jag av hen och känner glädje i den resan jag gör mot målet.

Författare: Frida Kummerfeldt

Här får du en livstilsblogg med fokus på female empowerment, mode, inredning och feminism. Min blogg ska du läsa om du vill må bra.

Prenumerera
Notis om
guest

30 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
View all comments
Ulla Wolter
Ulla Wolter
6 år sedan

Som vanligt, jättebra skrivet, Frida! Du är en fantastisk förebild för alla, både kvinnor och män!❤️❤️❤️👍👍👍

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Ulla Wolter
6 år sedan

Men åh tack! Vilken underbar kommentar! Den bär jag med mig!

Sara
Sara
6 år sedan

Jättebra skrivet! Ibland kan man behöva en påminnelse 😊

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Sara
6 år sedan

men visst kan man behöva! livet blir så mycket härligare om man kan bli av med de känslorna!

Linda
6 år sedan

Intressant inlägg!

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Linda
6 år sedan

tack!=)

Dixi Wonderland
6 år sedan

Vilken härlig bild 😀

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Dixi Wonderland
6 år sedan

#divamoment

Carro
6 år sedan

Bra inlägg och håller med dig helt! 🙂

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Carro
6 år sedan

Tack så mycket! Great minde think alike! 😉

Hanna
6 år sedan

hihi älskar klänningar, stilrena och söta ska det vara 😀

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Hanna
6 år sedan

jag hade en vision om hur vår dotter skulle se ut, men hon är vild och aktiv och söta stilrena klänningar funkar inte! =)

Anna
6 år sedan

Har inte heller varit svartsjuk nån gång i mitt liv. Inte ens när det var befogat (då jag blev bedragen av min pojkvän). Tror alltid gott om människor. Tills de bevisat motsatsen 🙂

Avundsjuka är bara elände. Skönt att du numera slipper det.

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Anna
6 år sedan

Skönt att du ändå tog dig igenom trots att pojkvännen bedrog. Det är en fin egenskap du har att du alltid tror gott om folk. Jag håller helt med dig!Avundsjuka är ett riktigt elände! Stor kram på dig

Natalie Midestad
6 år sedan

Intressant och underhållande inlägg att läsa. Har aldrig funderat på skillnaderna till nu mellan svart -och avundsjuk! 🙂

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Natalie Midestad
6 år sedan

det finns en skillnad, men det de har gemensamt är just det där med den dåliga självkänslan.

Netti Starby
6 år sedan

Så himla bra skrivet! <3 Kramis

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Netti Starby
6 år sedan

Tack så mycket. jag uppskattar det verkligen!

Pia Widlund
6 år sedan

Ja, det gäller att fokusera på det man har för att kunna trycka bort avundsjukekänslorna. Kloka ord!

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Pia Widlund
6 år sedan

Exakt! Tack för att du tog dig tiden att kommentera! <3

Natalia Trojan
6 år sedan

Så bra skrivet!

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Natalia Trojan
6 år sedan

<3 <3 <3

ljuva julia
6 år sedan

Du är så duktig och medryckande i ditt skrivande. Jag känner igen mig mycket: svartsjuka vet jag inte ens hur det känns. Det har aldrig varit något jag upplevt. Jag har inte varit med svartsjuka partners heller, så jag har ABSOLUT ingen aning om det. Men avundsjuka… desto mer >.<

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  ljuva julia
6 år sedan

Åh tack, vilken fantastisk komplimang! Haha ja den där avundsjuka. fy fan! Den suger all glädje ur allt. Ett ofog till känsla.

Anna, New York - My Bite of the Big Apple/Travel on a Cloud
6 år sedan

Så otroligt klokt och viktigt inlägg! Härligt att höra att du har denna inställning i dag, det bådar gott för resten av livet.

Underbar bild också!

Frida G Svensson
Frida G Svensson

Tack! Ja verkligen, livet blir mycket härligare om man känner sig tacksam och glad!

majamyra | en livsstilsblogg mitt i uppförsbacken
6 år sedan

Hej, kul att du hittade till mig, välkommen tillbaka!
Fastnade hos dig med och vilken fantastisk bild du har i detta inlägg! <3
/Lisa

Frida G Svensson
Frida G Svensson

tack! klart jag kommer tillbaka till dig. <3

Anneli
6 år sedan

Du skriver så fantastiskt bra! Tack! Det här behövde jag läsa! Min självkänsla har alltid varit låg och det är först nu, sedan jag blev sjuk ironiskt nog, som jag börjar få den tillbaks genom psykisk träning!

Du är en fantastisk förebild ❤️

Stora kramar,
Anneli

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Anneli
6 år sedan

Det är skönt att den har blivit bättre men det är tråkigt att det skedde under dessa omständigheter. Tack för allt ditt stöd på insta och i bloggen!

30
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x