Hur håller man motivationen uppe?

hur håller man motivationen uppe-1
Denna vecka utgår ”veckans to do” för jag har i ärlighetens namn inte en särskilt intressant vecka. Men inte gör det mig något. På sistone har saker varit C to RAZY så inte mig emot med en lite lugnare vecka. Istället får ni ett inlägg om hur man egentligen ska hålla motivationen uppe.

1. Gör det som är roligt
För att hålla motivationen uppe är det A och O att du tycker det är roligt. Jag har noll motivation när det kommer till träning, men jag tycker inte det är roligt. Och även om det finns träningsformer som jag faktiskt tycker är roliga, så är min tid begränsad, och det finns roligare saker jag hellre lägger tid på. Min motivation för bloggen dalar aldrig, den snarare ökar i styrka. Och det är främst för att jag tycker det är SÅ roligt!

2. Var disciplinerad
Men är det roligt varje dag? Nej, det är det inte. Ibland vill jag inte behöva blogga på kvällen, släpa med mig kameran eller alltid tänka på bloggen. Men det måste jag. Om man ska lyckas med något måste man vara disciplinerad. Nu snackar vi göra to-do listor, se på det som ett arbete man inte kan skubba ifrån och inte ge upp. För när man mår nål ökas motivationen, men målen går aldrig att nå om man bara jobbar efter dem halvhjärtat.

3. Konkretisera dina mål
Gör en drömlista där du konkretiserar dina mål. Vad är det du vill? Starta en butik, göra en smyckekollektion, gå ner i vikt, springa en maraton eller inreda ett hem. Oavsett vad du drömmer om måste du ha klara tydliga mål. Och de kan vara hur crazy som helst för…

4. Dela upp i mindre mål
…de ska sen delas upp i delmål. Har man ett stort tydligt mål så tror jag att man undermedvetet och medvetet tar steg för att komma dit. Säg att målet är att bli miljonär, ja det blir du inte över natt (antagligen). Du måste ha delmål, du måste börja spara lite åt gången. Samma för mig, jag drömmer om att leva på bloggen och ha hur många läsare som helst. Men det är inte ett nåbart mål i nära framtid. Därför har jag som delmål att ha 10.000 unika besökare. En viktnedgång på 30 kg går knappt att föreställa sig, men delmål på 2 kilo åt gången kanske är mer hållbart. Och inte går du från soffan till en mara, nej du börjar med en promenad runt kvarteret som sen blir en powerwalk på 30 min osv. De små delmålen ska givetvis också konkretiseras och skrivas ned.

5. Fira dina framgångar
För varje delmål du når ska du FIRA! Go crazy! Köp en klänning, bjud din familj på en god middag, gå på en massage eller investera i en skrivbok. Du måste fira för då intalar du din hjärna att du är på väg mot målet, du klarar det, du är så nära! Och de tankarna är otroligt motiverande.

6. Det är vägen som gör mödan värd
Lev inte för målet, lev för vägen mot målet. Om man ställer allt på paus tills man nått hela vägen fram blir livet otroligt tråkigt. Och ett tråkigt liv motiverar nog inte någon. Det får vara slut på ”sen, när jag väger 5 kg mindre”, ”då när jag bytt jobb då ska jag…” osv. Nej, du ska leva livet NU! Att njuta av sitt liv skapar livsglädje, energi och du blir motiverad av all denna positivet som finns i ditt liv.

7. Var snäll mot dig själv
Nu kommer jag till det uppenbara. Det finns ingen väg som är spikrak. Håhå jaja, om det ändå vore så enkelt. Nej du, our maker ville luras med oss och se till att vi skulle testas, klättra, rasa, gå åt fel håll och gud vet vad. Du kommer ha bra dagar och mindre bra dagar. Ibland är du superstat och ibland går det käpprätt åt skogen. De dagarna ska du INTE klanka ner på dig själv. De dagarna är det extra viktigt att vara snäll mot dig själv. Då ska du tänka på att ja, jag kanske brände 1.000 kr av mina sparpengar på något onödigt, men innan dess hade jag ändå lyckats spara ihop 8.000 kr. Du är fortfarande 7.000 rikare än innan du började din resa.

8. Omvärdera
Ibland tar man fel väg och det finns ingen anledning att av stolthet, högmod eller duktig flicka-syndrom fortsätta kämpa på den felaktiga vägen. Jag ska ge ett dagsfärskt exempel. Jag fick för mig att blogga ännu mer. Mina två inlägg om dagen skulle bli tre och jag testade det härom veckan. Det blev too much! Jag klarade det inte. Jag hade inte tid, energi eller möjlighet att få ihop det. Och det gick ut över mitt liv och min motivation. Bloggen kändes som ett tvång, det var blä att tvinga ner mig framför datorn och jag var sur, stingslig och inte alls en särskilt sympatisk mor och partner. Så jag omvärderade. Detta funkade inte. Då testar jag något annat, eller tar ett steg tillbaka och fortsätter jobba vidare från den lägre etappen. Det finns ingen mening med att envist kämpa att springa 10 km om du bara är redo att springa 6 km. Då fortsätter du springa 6 km några veckor till, tills du kan ta ett nytt tag mot 7:an.

Lite såhär jobbar jag för att hålla min motivation uppe! Och visst, sen skadar det aldrig med peppande kommentarer från omgivningen. Så om du har någon i din omgivning som sliter med ett mål, peppa och var glad för personens skull. No one wants Moping Myrtle in their corner!

 

Författare: Frida Kummerfeldt

Här får du en livstilsblogg med fokus på female empowerment, mode, inredning och feminism. Min blogg ska du läsa om du vill må bra.

Prenumerera
Notis om
guest

32 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
View all comments
★ Orsakullan som blev mamma vid 20, numera även lärare och doula ★
6 år sedan

Vilka inspirerande tips 🙂

Frida G Svensson
Frida G Svensson

tack! <3

Days by Johanna
6 år sedan

Så skönt och läsa någon mer är omotiverad till träna…. trodde jag var ensam om det haha

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Days by Johanna
6 år sedan

you are not alone girlfriend!

Carro
6 år sedan

Men åh vad roligt att ni ska gifta er! 🙂

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Carro
6 år sedan

ja det ska bli underbart! vi gifter oss på vårt 10 års jubiluem!

Cindy
6 år sedan

Takk for gode tips!

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Cindy
6 år sedan

tack själv fina du!

Sofia Vähäjylkkä
6 år sedan

Vilka bra tips! 🙂 sv: recept kommer, annars är det bara att googla silviakaka 😀

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Sofia Vähäjylkkä
6 år sedan

i’m on it! =)

ISA
ISA
6 år sedan

Sjukt himla jättepeppiga och bra tips! TACK <3

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  ISA
6 år sedan

men ja vad glad jag blir! tack!

Sara
6 år sedan

Bra tips!! 🙂

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Sara
6 år sedan

<3<3<3

ljuva julia
6 år sedan

Min motivation för bloggen dalar aldrig heller, och det är jag såååå tacksam över 😀 😀

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  ljuva julia
6 år sedan

det märks! <3

Gabriella
6 år sedan

Bra inlägg!! 😊

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Gabriella
6 år sedan

tack fina du!

Sara
6 år sedan

Att konkretisera sin mål är ju verkligen ett av de absolut bästa tipsen!

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Sara
6 år sedan

det är a och o för att jobba mot ett mål tror jag!

Lisa / livet från den ljusa sidan
6 år sedan

Riktigt bra tips!

Tack för din fina kommentar hos mig <3

Frida G Svensson
Frida G Svensson

tack själv min fina!

Saga
6 år sedan

Tack för bra tankar och inspirerande tips! 😀👍

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Saga
6 år sedan

tack själv! tillsammans kan vi peppa varandra till nya höjder! <3

Anita
6 år sedan

Bra tips! 😀

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Anita
6 år sedan

tack! vad glad jag blir! <3

Matilda Berlin
6 år sedan

Verkligen så himla bra inlägg!! Precis så peppigt och realistiskt som det bara kan bli! Älskart!

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Matilda Berlin
6 år sedan

tack! vad glad jag blir fina du!

Amanda Jona [FOTOGRAF]
6 år sedan

Så himla bra inlägg! 🙂

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Amanda Jona [FOTOGRAF]
6 år sedan

tack! vad glad jag blir! <3

Ouk
Ouk
6 år sedan

Hej fina!
Jag gillar verkligen din inställning, målmedvetenhet och attityd. Grattis till bröllopet, det är en härlig dag som jag GÄRNA gjort om (med samma karl 😉 )

Puk – http://www.kaosco.se

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Ouk
6 år sedan

haha det var ju för väl att det var samma karl! Vad glad jag blir för din kommentar! Du verkar superhärlig!

32
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x