Boktips: Varat och varan av Kajsa Ekis Ekman

varat och varan-1
Inför att vi i Liberala kvinnor skulle fatta beslut kring surrogatmödraskap läste jag den här boken. Varat och varan: protitution, surrogatmödraskap och den delade människan av Kajsa Ekis Ekman. En otroligt intressant bok även om den är skriven med en politisk vinkel som kanske är mer röd än blå.

Oavsett så var den faktamässigt ambitiös och väckte många tankar i mig. Som titeln avslöjar handlar den om vad prostitution och surrogatmödraskap gör med kvinnor, synen på kvinnor och hur det påverkar kvinnoideal. Hon likställer inte direkt dem två, men de binds samman i en tes om människohandel. Båda handlar om att man köper en vara, men varan går inte att koppla bort från människan. Därför blir kvinnans kropp till själva varan. Och vad gör det egentligen med en kvinnas själ och syn på sig själv?

”I debatten görs en uppdelning mellan det kvinnliga varat – hennes jag – som fritt och självständigt, och den kvinnliga varan – hennes kropp – som ett redskap, en slags naturresurs. Vi slutar att se män och kvinnor som människor och betraktar varandra som utbytbara produkter.”

Boken gjorde på inget sätt det solklart för mig huruvida vi ska tillåta surrogatmödraskap i Sverige. Snarare gjorde boken mig än mer förvirrad, och jag tänker att det är bra. Det verkar farligt att ha en solklart inställning i en sådan här komplex fråga. Därför valde jag i slutändan att rösta emot att tillåta altruistiskt surrogatmödraskap. 

Författare: Frida Kummerfeldt

Här får du en livstilsblogg med fokus på female empowerment, mode, inredning och feminism. Min blogg ska du läsa om du vill må bra.

Prenumerera
Notis om
guest

15 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
View all comments
Hanneles bokparadis
6 år sedan

svåra saker med många sidor, man ska både skydda och låta vuxna bestämma själv.

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Hanneles bokparadis
6 år sedan

jag vet, det är en otroligt komplex situation!

MALIN
6 år sedan

Hoppas att din tisdag blir bra! Kram

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  MALIN
6 år sedan

tack gumman! och då får jag önska dig en fab onsdag! <3

Netti Starby
6 år sedan

Låter som en intressant bok! 😀 Kramis

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Netti Starby
6 år sedan

ja du MÅSTE läsa den!

Sanna
6 år sedan

Wow, den här boken känner jag att jag hade velat läsa! Jag känner precis som du, och gör det med mycket. I grunden är jag liberal men ibland sätter pragmatiska och realistiska lösningar stopp för en. Jag minns när jag gick med i LUF och Fri Invandring var mest på tapeten. Det är min liberala dröm någonstans att det inte ska finnas gränser, men jag inser att i praktiken blir det svårt att införliva. Och precis så känner jag med surrogatmödraskap och likaså prostitution. Visst, det kanske finns en lycklig på 1000, men när trafficking och prostitution i stort sett är samma sak idag så känns det orimligt att låta en på tusen avgöra om så många människor ska fara illa. Där är dock jag och min man (som jag träffade via Liberalerna) olika. Jag är ofta för den stora mssan och han för individen. Där sällar väl jag mig till de mer nyliberala, men å andra sidan var jag typ för nattväktarstat när jag var aktiv i ungdomsförbundet… Det är jag inte idag i alla fall, kan en säga hehe 🙂 Men det är intressanta diskussioner och jag tycker absolut att det är något som SKA diskuteras, men jag ser inte hur människor ska kunna göra det av fri vilja när det finns andra människor som kommer att se dollar signs i möjligheten. Och sedan är jag lite tveksam i och med att det är typ den största påfrestningen en kan utsätta sin kropp för, och det känns då som att det kan bli en klassfråga på samma sätt som svarta organmarknaden. Men jag ska väl tillägga att jag inte alls är påläst på området, men det är min spontana uppfattning om jag ser till hur jag brukar resonera kring liknande dilemman 🙂
Kram!

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Sanna
6 år sedan

tack för en så himla bra kommentar! för mig handlar det om att om jag måste välja mellan liberal och feminist så är jag alltid främst feminist. Men som jag skrev i inlägget om surrogatmödraskap, jag kanske inte alltid är emot. Jag kanske ändrar mig när jag vet mer. Det är en komplex fråga och jag ställer mig ödmjuk inför det.

Sanna
Reply to  Frida G Svensson
6 år sedan

Ja men exakt, jag känner någonstans likadant. Och samtidigt som jag känner att det här är ju något som ska bestämmas på individnivå – om jag vill vara surrogatmamma så ska jag få vara det, så ser jag inte hur det ska funka i praktiken. Det kommer alltid komma människor (jag vågar också påstå att dessa människor kommer vara män till största del) som kommer se möjligheten att tjäna pengar på det och det är ju där problemet ligger. Samtidigt som jag som sagt också ser en liten problematik i att få betalt för att utsätta sig själv för något som inte är helt riskfritt.. Det finns förstås fler sådana yrken, men det här är ju också något som bara kommer drabba kvinnor – det är ju bara vi som kan föda barn. Det ser jag lite också som ett problem… Men jag ska definitivt springa till biblioteket och se om jag kan hitta den här boken för jag läser gärna på mer 🙂 Tack för en bra blogg!

Sanna
Reply to  Sanna
6 år sedan

Oj kanske ska klargöra att jag inte har något problem med att människor tjänar pengar, men att tjäna pengar på andra och kanske mot deras vilja tycker jag inte är okej. Jag är fri så länge jag inte inkräktar på någon annans frihet. Å andra sidan tycker jag i vissa fall att förbud snarare leder till att den svarta marknaden ökar och också organiserad brottslighet. Men ju äldre jag blir desto mindre tror jag på att låta exakt precis alla människor få göra exakt precis vad de vill. Jag tycker det är tydligt att vissa grupper av människor inte är särskilt duktiga på att ta ansvar… men det är så klart tråkigt när den större massan kan. Anarki är liksom inte detsamma som frihet för mig. Men ja… nu ska jag sluta svamla 😀

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Sanna
6 år sedan

tack själv! du resonerar väldigt likt mig. Det känns skönt för det blev ett jäkla hallabalo bland mina partikamrater efter att vi i Liberala kvinnor röstade för ett förbud mot surrogatmödraskap. och tack för att du läser och tar dig tiden att kommentera! <3

Lillan
6 år sedan

Vilket oerhört svårt ämne.. Förstår rösten emot, faktiskt. Alldeles för komplext och jag tror det lätt skulle bli så att gränserna mellan att hjälpa och ren och skär handel, suddades ut.

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Lillan
6 år sedan

i nuläget finns det inget system som säkerställer barnens rättigheter.

Andreas Bengtsson
Andreas Bengtsson
6 år sedan

För att få lite balans till denna ”förträffliga” bok kan man också läsa detta
http://www.surrogat.info/ekis/

Alternativt ägna sig åt källkritik och kolla upp de referenser som Ekis Ekman hänvisar till i sin bok så ser man att det är mycket som inte stämmer.
Forskaren Amrita Pande som Ekman hänvisar till har för övrigt varit i Sverige och debatterat emot Ekis Ekman som ger en alldeles för enkel bild av frågan och faktiskt missbrukar hennes forskning då hon klipper och klistrar vilt i citat.

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Andreas Bengtsson
6 år sedan

Du har helt rätt, jag vet att det riktats kritik mot boken så källkritik är nödvändig.

15
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x