Vad innebär det att vara liberal

vad innebär det att vara liberal
Att vara liberal, vad innebär det egentligen? Det är inte helt lätt att svara på. Kärnan i liberalismen är fokus på individen. Det gör att alla liberaler är individualistiska till tusen och såklart finns det en miljon och tusen förklaringar till vad liberalism är. Därför får jag utgå från vad det betyder för mig.

Jag är liberal därför att jag tycker att individens frihet är det viktigaste som finns. Jag avskyr det kollektiva, när alla ska göra samma sak, ha det likadant, tycka samma sak och vara likadana. Jag vill ha hela regnbågen. Liberalism är att stå upp för mänskliga rättigheter och friheter. All sorts förtryck måste enligt min mening stävjas, oavsett om det är en regim som förrycker hela sitt land, en släkt som förtrycker en tonårsflicka eller en man som förtrycker sin fru. Varje människa ska äga rätten att fatta sina livsval helt utifrån egna preferenser utan inblandning av någon utomstående påtryckning.

Jag är socialliberal, för mig innebär det att det måste finnas ett fokus på individen men att samhället måste vara starkt för att kunna fånga upp dem som faller. Det innebär att jag vill skapa ett samhälle som ger förutsättningar för individen att få den faktiska möjligheten att genomföra något som personen anser vara önskvärt. Därför är jag positiv till ett starkt samhälleligt skyddsnät och tycker att viss mått av statlig styrning är ok.

För mig är det viktigt att individen är i fokus för annars finns det inte incitament för någon att göra något. Om alla ska tjäna lika mycket finns det ingen mening att vidareutbilda sig och ta sig framåt i karriären. Om alla ska bo likadant finns det ingen anledning att drömma och jobba hårt för att uppfylla sin dröm. Kort sagt, om alla ska göra samma sak finns inget incitament för drömmar, och utan drömmar blir allt grått. Då blir det 1986 där allas liv är som en väloljat maskineri men helt utan passion och framtidstro.

För att staten ska garantera alla individer deras rättigheter är det lika viktigt att varje individ uppfyller sina skyldigheter. Det finns vissa saker som man bara ska göra, i den utsträckning man kan. Studera, arbeta och betala skatt. Följa lagen och även anpassa sig. Om alla individer för göra precis som de vill hela tiden blir det tillslut anarki. Det krävs att vi alla anpassar oss till viss del för det är enda sättet som varje individ får lite andrum att utveckla just sig själv. Annars är risken att någons frihet inkräktar på någon annans frihet. Exempelvis är det inte ok att den religiösa pappans religionsfrihet inkräktar på dotterns kroppsliga frihet.

Jag är stolt över att vi lever i ett sekulärt samhälle, men jag tycker det har gått för långt i vurmandet för tolerans som vi i Sverige så länge varit noga med. Märk väl, detta gäller inte bara synen på invandrare utan jag pratar även om annan typ av tolerans. Vi har helt enkelt blivit toleranta mot det intoleranta. Nu accepteras skilda badhustider och vissa låtsas inte om att kvinnor lever i starkt förtryck i våra förorter. Folk kastar skräp på gatorna och lämnar engångsgrillar i parken. Det bränns bilar, målas graffiti, skolkas och stökas på lektionerna.

Jag kan uppfattas som gammalmodig och sträng. Det är jag inte. Jag ser bara att vissa tagit sina friheter till en sådan gräns att det nu inkräktar på andras frihet. Liberalism för mig är att stå upp för individen även om det innebär att sätta vissa begränsningar i andras frihet. Liberalism för mig är att skapa lite ordning och reda i samhället, se till att människor börjar bete sig som folk och att alla människor får den respekt de förtjänar.

Först då kan varje individ få utrymme att blomstra.

Författare: Frida Kummerfeldt

Här får du en livstilsblogg med fokus på female empowerment, mode, inredning och feminism. Min blogg ska du läsa om du vill må bra.

Prenumerera
Notis om
guest

18 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
View all comments
Kattis
6 år sedan

Delar väldigt många av dina tankar och åsikter!☺
sv: Så roligt, vart i Grekland var ni då?

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Kattis
6 år sedan

vad roligt! great minds think alike! =) Vi var på Kolimbari på Kreta.

Amanda Jona [FOTOGRAF]
6 år sedan

Så fantastiskt bra och välskrivet inlägg! 🙂

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Amanda Jona [FOTOGRAF]
6 år sedan

tack fina du! vad glad jag blir! <3

Jeanette Gustafsson
Jeanette Gustafsson
6 år sedan

Mycket bra uttryckt , tack Frida! Jag delar vidare!

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Jeanette Gustafsson
6 år sedan

tack själv fina fina du! varje delning är en gåva ska du veta! <3

Linda
6 år sedan

Vilket bra inlägg!!

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Linda
6 år sedan

tack fina du!

Paula
Paula
6 år sedan

Bra inlägg!

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Paula
6 år sedan

tack syster! <3

★ Orsakullan som blev mamma vid 20, numera även lärare och doula ★
6 år sedan

Intressant att läsa :). Fick en liten inblick i vem du är också 🙂

Frida G Svensson
Frida G Svensson

tack! ja jag är en liberal feminist med förkärlek för vackra saker!

Wilda
6 år sedan

Intressant och välskrivet, även om jag har i stort sett motsatt syn på samhället och människan än du har. För mig är gruppens välmående grundläggande för individens frihet och trygghet och jag tror inte alls på att vi behöver sträva mot utveckling och framgång hela tiden. Det kommer alltid ske på bekostnad av någon annan och därmed leda till förtryck.

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Wilda
6 år sedan

tack för en konstruktiv kommentar. så är det ju med politiken, att vi har väldigt olika ingångslägen.

Bella
6 år sedan

Intressant läsning!

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Bella
6 år sedan

visst är det! politik är så himla roligt!

Susanna
6 år sedan

Hadde tenkt kommentere dette tidligere, men tiden sprang ivei. Uansett synes jeg det er veldig spennende å lese om dine vinkler og innlegg om feminisme.Leser gjerne mer om dette:)Hadde vært interesant å lese om ditt syn på for eksempel foreldreforsikringen, kvinners økonomi og pensjon, som etter min mening er veldig skjevfordelt mellom kvinner og menn i dagens Sverige. Fortsatt god sommer!

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Susanna
6 år sedan

men tack för en SÅ bra kommentar! jag ska givetvis skriva om både föräldraförsäkring, kvinnors ekonomi och pension! tack för bra inspiration!

18
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x