10 sätt att förenkla julen

10 sätt att förenkla julen
Okej people, nu är det fyra dagar kvar till julafton och i de bästa av världar är du avslappnad och harmonisk. I de sämsta och världar, och kanske i en realistisk värld, är du megastressad. Därför ska vi idag gå igenom hela 10 saker du kan göra för att förenkla julen.

1. Julen infaller lite dumt i år så det blir väldans mycket att göra där på lördagen och jag tänker främst på städningen. Och städa bör man, i måtta. Ingen kommer veta om du julstädat skafferierna, jultvättat fönstrena och gått igenom varenda garderob. Strunt i megastädningen. Gör bara det du måste. Dammsug golvet, våttorka golv om väldigt fläckigt, städa toaletterna (för en oren toalett är en partykiller) och plocka undan sådant som ligger på golvet och utspritt över huset. Därefter lägger du tid på att duka vackert och tända doftljus. Så var den julstädningen klar!

2. Man måste inte ha ALLT på julbordet. Hos oss kör vi knytis så att ingen ska behöva fixa allt. Och så tar vi bara det som vi verkligen vill ha. Ingen vill ha ål eller ris a la malta, förutom min kära far, så han får fixa det själv. Och köp färdigt! Du behöver inte baka brödet, lägga in sillen och stoppa korven. Det går prima att köpa det färdigt och klart på ICA.

3. Bröllopet kostade oss en slant och när jag inte har en viss summa på sparkontot känner jag mig stressad. Därför fattade vi år beslutet att inte köpa julklappar. Vi köper till Estrid och hennes kusin, men inget till de andra vuxna. Jag och David ger inte varandra julklappar, utan lägger pengar på vårt gemensamma hem istället. Det kanske låter tråkigt, men det är ännu tråkigare att köpa dyra julklappar som man känner att man inte har råd med och som bara ger en ångest över att köpa. Och vill man ge något, men inte har så mycket pengar, kan man ju baka fröknäcke eller kakor och lägga i en vacker burk. Strunt i konsumtion om det just i år inte känns lustfyllt.

4. Jag vill fortsätta lite på spåret om ekonomin. För julen kan bli hur dyr som helst. Det är inte bara julklapparna som kostar utan maten, kläderna, pyntet, dekorationer och gud vet allt. Du behöver inget av det där. Jag är inte emot konsumtion, jag älskar att shoppa. Men inte när jag känner att jag egentligen inte har råd. Då får jag bara så himla pengaångest. Så om ekonomin stressar dig i år, skär ner. Barnen behöver inte massa presenter och dyra presenter. Du kan duka vackert och klä dig fint med det du har hemma.

5. Du behöver inte springa runt i butiken för en ny juloutfit om du inte orkar, vill eller har råd. Du ska nu få förslag på perfekta outfits som du säkerligen redan har hemma. Först ut är förra årets julklänning. Ofta har man en juloutfit från ett tidigare år och om kronprinsessan kan återanvända outfits kan ju vi det också. En svart klänning, eller svart blus och kjol har du kanske redan hemma? Perfekt! Släng på något vackert örhänge, sväng upp håret i en enkel knut och måla läpparna röda. Du kommer va smashing och behöver inte stressa upp dig för att hitta en outfit.

6. Stressar släkten dig? Jag har sagt det förut och säger det igen. Våga vägra fira jul på andras vis. Om du inte vill träffa släkten, strunta i det. Vill ni resa bort? Res bort! Vill ni inte splitta upp er och stressa runt i olika familjer? Välj då en sida att vara hos vartannat år. Våga säga ifrån hur du vill fira. Livet är för kort för att lida igenom jul, när den gjord på rätt sätt, kan vara årets med underbara dag.

7. Några snabba tips! Hinner du inte stryka? Spraya blusen fuktig och låt den hänga på galge på en luftig plats. Nåja, inte perfekt resultat men i vart fall bättre än innan.

8. Duka dagen innan! Det kommer vara så hektiskt på julafton så jag kommer duka klart kvällen innan.

9. Förbered det du kan. Igår shoppade jag klart klapparna, idag ska jag packa in paketen, imorgon handlar vi all maten och på fredag städar jag. På lördag ska vi iväg till Davids familj så jag vill ha så mycket som möjligt klart i förväg.

10. Slutligen! tagga ner människa. Det är bara en helt vanlig dag! Fokus är på att samlas med din familj, äta, umgås, skratta och ta hand om varandra. Det är det viktiga. Allt det andra spelar kanske inte så stor roll. För vad är väl massvis med julklappar, en perfekt outfit och ett glänsande hem om man bara vill lägga sig ner och sova, eller ännu värre gråta.

Ta nu hand om dig så fira jul på dina premisser! <3

Författare: Frida Kummerfeldt

Här får du en livstilsblogg med fokus på female empowerment, mode, inredning och feminism. Min blogg ska du läsa om du vill må bra.

Prenumerera
Notis om
guest

2 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
View all comments
Finurliga fröken
6 år sedan

Tack för alla fina tips! Hoppas du får en riktigt härlig jul. Kram

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Finurliga fröken
6 år sedan

Hoppas din jul blev riktigt fin och mysig! <3

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x