Varför demonstrera över en bit tyg?

iransk kvinna
Den här otroligt gripande bilden är tagen under demonstrationerna i Iran. Folket har demonstrerat mot regimen, för demokrati och för sina mänskliga rättigheter. En kvinna tar av sig sin slöja, mitt på öppen gata. Ett brott enligt den iranska lagen och kan leda till svåra straff. När jag diskuterar slöjan och dess problematik möts jag ofta av påståenden om att slöjan bara är ett klädesplagg, bara ett stycke tyg. Men om slöjan bara är ett stycke tyg. Helt utan innebörd och laddning, varför blir det då sådan uppståndelse när kvinnan på bilden står där med sin slöja på en pinne. Varför är det revolutionerande?

Svaret är enkelt. Därför att slöjan är mer än ett klädesplagg, mer än ett stycke tyg. Slöjan är ett symbol för manligt förtryck, det är hederskulturens klädesplagg och är en dygnet runt närvarande påminnelse för kvinnor att de ska förminska sig själv, behaga män, följa hederskulturens regler och vara kyska. Innebär detta att alla som bär slöja är förtryckta? Nej, självklart inte. Men så länge slöjan är förenad med tvång och att det. enligt lag eller samhällets outtalade regler, är förenat med straff att avlägsna den från sin kropp så är slöjan en mycket problematisk fråga.

Kan kvinnor och män nå jämställdhet så länge en religiös symbol enbart appliceras på ett av könen? Mitt svar är nej. För varför ska en symbol enbart guida ena könets livsstil och vanor? Den dagen valet av slöja är helt fritt och inga sanktioner drabbar den som väljer att bära eller inte bära, den dagen kommer slöjan bara vara ett klädesplagg. Men så länge det är som det är nu, så måste frågan om slöja fortsätta problematiseras, givetvis med stor respekt.

Bilden på kvinnan är en sådan bild som kommer gå till historien. En bild på en sann frihetskämpe.

Författare: Frida Kummerfeldt

Här får du en livstilsblogg med fokus på female empowerment, mode, inredning och feminism. Min blogg ska du läsa om du vill må bra.

Prenumerera
Notis om
guest

12 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
View all comments
Sara
6 år sedan

Bra och viktigt inlägg!

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Sara
6 år sedan

tack fina du!

Marie
Marie
6 år sedan

Viktigt inlägg. Jag prenumererar på Damernas Värld och blev väldigt förundrad över ett modereportage med en kvinna i slöja. Jag tycker inte det är ok, det symboliserar ett förtryck för mig.

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Marie
6 år sedan

det är en svår avvägning att inkludera alla, men samtidigt problematisera slöjan.

Pia Widlund
6 år sedan

Fin och stark bild som innebär mer än vi fattar!

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Pia Widlund
6 år sedan

jag håller helt med dig!

Jeanette
6 år sedan

Alltså så himla bra inlägg! Jättebra skrivet och jag håller verkligen med dig i allt.

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Jeanette
6 år sedan

tack, det glädjer mig att vi har ett debattklimat där detta går att diskutera på ett resonabelt och respektfullt sätt.

Annelie
Annelie
6 år sedan

Jag håller med dig till fullo. Dessutom är det osolidariskt av kvinnor, som inte lever under slöjtvång, att bära plagget.

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Annelie
6 år sedan

Jag vet inte om det är osolidariskt när muslimska kvinnor i väst gör det. Men det är verkligen märkligt när svenska politiker gör det och typ tycker de gör en bra grej. helt utan att uppmärksamma förtrycket.

Frugan E
6 år sedan

Personligen tycker jag att det är tråkigt att slöjan och de muslimer som bär den ska ses som en och samma massa. Jag som bär slöja får ofta höra ”men i Iran”, eller ”men Saudiarabien då!” fast jag inte har ett skvatt att göra med vare sig dessa länder eller deras lagar. Sålänge debatten i Sverige styrs av sådana resonemang och jämförelser med förtryckarregimer så kommer det bara fortsättas att talas över huvudena på oss, för det är precis så det är nu. Vi får inte plats i debatten överhuvudtaget utan den förs åt oss.
Som med reklamen för ett tag sedan med en tjej i slöja, där halva Sverige helt plötsligt blev arga islamexperter som kritiserade dessa regimer (som åter igen inte har något med vare sig reklamen eller tjejen att göra) medan vi liksom bara var glada över att få vara med och synas vi också, eftersom vi också faktiskt finns.

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Frugan E
6 år sedan

Tack för en konstruktiv kommentar. Jag tänker att man måste generalisera för att få fram en poäng, men att det då är väldigt viktigt att inte glömma bort att likväl se varje individ. Jag tycker att slöjan, oavsett om man bor i ett demokratiskt land eller en diktatur, står för ett kvinnoförtryck. Av den anledning att det bara är kvinnor som ska skyla sig. Du för fram en väldigt viktig poäng att man inte ska tala över huvudet på kvinnorna som bär slöja, utan prata med er. Jag tycker det är en fin balans mellan att representera alla invånare men samtidigt fortsätta upprätthålla vår jämställdhet i Sverige, i vilken jag inte tycker slöjan får plats.

12
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x