Saker varje man bör förstå

saker varje man bör förstå david b day 3-1 david b day-1
Foto: att vara någons fru

Idag är det Davids födelsedag. Min vackra, fina, snälla, feministiska man fyller 35 år och jag vill fira honom från idag och till söndag. Tänk allt han gör för mig, tänk så jädra förbannad han gör mig och tänk vilken fin förebild han är för vår dotter. För David är faktiskt, trots sin förvirrade konstnärshjärna och långsamhet, en väldigt bra förebild. För han är feminist. Så nog om David. Låt oss prata om de saker som varje man bör förstå i dagens samhälle.

1. Mens är inte äckligt
Vi har mens. I många många år. Det är blod. Det är blir fläckar i trosorna. Det blir fläckar på lakanen. Så är det för oss alla. Vi väljer inte mens, när den ska komma eller hur mycket vi blöder. Det bara blir så för de kromosomerna vi råkar ha i vår kropp. Därför är vi inte äckliga. Att vi får mens är lika normalt som att du får hår i näsan när du blir gubbe. Det är lika normalt som att det kommer bajs och kiss, att vi får snor i näsan och att du luktar illa i munnen om du inte sköter din hygien. Så sluta säg att mens är äckligt.

2. Känslor är inte PMS, PMS är känslor. Förstå skillnaden!
Hur många av oss kvinnor har inte fått frågan om vi ”har mens eller” om vi är ledsna, upprörda, passionerade eller engagerade. Så fort en kvinna inte är modest så kastas PMS-kortet på oss. Det är för jävligt. Det är så otroligt förminskande. Min mens styr inte mitt intellekt. På andra sidan har vi då kvinnor som på riktigt mår dåligt av sin PMS. Och dessa kvinnor är totalt osynliggjorda. Så förminska inte dessa reella problem genom att jämföra dem med dåligt humör. PMS kan vara ett otroligt lidande. Men PMS är inte detsamma som en engagerad kvinna som du anser är vara besvärlig.

3. En kvinna glad i sex är inte en hora
Vi kvinnor dubbelbestraffas hela tiden när det kommer till vår sexualitet. Kvinnor som är intresserade av sex, har mycket sex, har olika sexpartners får stämpeln hora. Denna stämpel sätts på kvinnor som inte ens har haft sex bara för att de har hånglat med fel kille. En kvinna ska vara sexuellt tillgänglig men bara för mannen, om hon är det för sin egen skull så är hon en hora. Du får aldrig kalla en kvinna för hora eller slampa. Oavsett hur många hon legat med. Kvinnor äger sin egen sexualitet fullt ut!

4. En kvinna som avvisar dig är inte en hora.
En kvinna som nekar dig, som avvisar din invit, som inte är intresserad av dig är inte en hora. Men allt för ofta får kvinnor höra även i dessa situationer att vi är horor. Vi är alltså damned if you do, damned if you don’t. Du är inte guds gåvan till kvinnan och du har ingen rätt att bli kränkt för att kvinnan på krogen inte vill dansa med dig, ta emot din drink eller umgås med dig. Vi kvinnor är nämligen fria att välja helt själv vem vi vill ragga på och vem vi vill ska ragga på oss.

5. Du bestämmer inte över en kvinna.
Det får vara slut på ”mannen i huset”-tänket. Du bestämmer inte över en kvinna. Vi kvinnor är fria att klä oss hur vi vill, studera och arbeta med vad vi vill, umgås med vem du vill och du har ingen rätt att ha någon åsikt om det. En kvinna är inte din passop. En kvinna är inte till för din tillfredsställelse och bekvämlighet. Du bestämmer över dig själv men jag bestämmer basek mig över mig själv.

6. Du är inte mer värd än en kvinna.
Hand i hand med att du inte bestämmer över en kvinna är att du inte heller är mer värd än en kvinna. En kvinnas tid är lika betydelsefull som din och därför ska vi kvinnor inte behöva ägna mer tid åt hemmet, barnen och städet än vad du gör. Kvinnans pengar ska inte betala räkningar så att du kan köpa golfklubbor. Våra pengar är lika mycket värda och det vi vill göra med våra pengar är lika mycket värt. Ditt behov av sex är inte viktigare än kvinnans behov, eller icke-behov. På ingen plats i livet är du mer värd än en kvinna. Vi är värda lika.

7. Du är lika viktig förälder som mamman.
Du måste förstå att barnets behov av en god och nära anknytning till dig är lika viktigt som den barnet har till modern. Du har ett ansvar i att ta en stor del av föräldraledigheten. Du har ett ansvar att vara en omhändertagande förälder och inte bara den roliga föräldern. Om du är med och sätter barn till världen är du lika viktig för barnet som mamman är. Därför måste du vara engagerad inom alla aspekter av barnets liv så som mamman är. På samma villkor och i samma utsträckning.

8. Du ansvarar till hälften för din partners ekonomi.
Hand i hand med punkten ovan är att du som man ska vara smärtsamt medveten om den ekonomiska konsekvens som din partner får om ni lever ett ojämställt liv. Vi kvinnor ansvarar givetvis för att se till att vi utbildar oss, arbetar och pensionssparar. Men vi kan slita ut oss gråhåriga utan framgång om du inte tar ansvar för din del. För om du ansvarar lika mycket som din partner för föräldraledighet och vabb möjliggör du för att minska hennes ekonomiska konsekvens. Så ta ditt ansvar. Gör inte din partner till en fattigpensionär.

9. Kvinnor är inte till för dig.
Vi är inte din husfru, hemmahjälp eller barnflicka. Vi är inte till för din komfort, din sexuella njutning eller ditt samtalsämne. Kvinnor finns till för oss själva. Tiden där vårt existensberättigande var att finnas till för mannen är över. Vi är ingen trofé, erövring eller tillgång. Om du vill få något gjort så gör det själv. Vi är inte till för att tjäna dig. Du får börja ta hand om dig själv. Du får hålla koll på din familjs födelsedag själv, vill du ha middag på bordet får du själv se till att det görs inköpslistor och storhandlas. Behöver du rena kalsonger, tvätta själv. Vi kvinnor har inte tid att serva dig längre för vi är fullt upptagna med att ta oss fram i våra egna liv.

10. Du måste ta ansvar för jämställdheten.
Du är framförallt SÅ OTROLIGT viktigt för jämställdhetskampen. Vi kvinnor är bara 50% procent av befolkningen och vi behöver dig med på tåget. Vår kamp är din kamp och arbetet kommer gå så mycket fortare och vara så mycket mer smidigt om vi gör det tillsammans. Ditt liv kommer inte bli sämre för att vi kvinnor får det bättre. Du kommer behöva maka på dig, ge rum, skapa utrymme och dela med dig av makten. I början kan det svida, men jag lovar att det i slutändan kommer bli så bra.

Författare: Frida Kummerfeldt

Här får du en livstilsblogg med fokus på female empowerment, mode, inredning och feminism. Min blogg ska du läsa om du vill må bra.

Prenumerera
Notis om
guest

2 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
View all comments
Linnea
5 år sedan

Underbart bra skrivet

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Linnea
5 år sedan

tack! vad fin du är! <3

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x