Boktips: Kroppspanik av Julia Skott

kroppspanik-1
I debatten om vikt, hälsa och tjock vs. smal saknas så många nyanser. I boken kroppspanik av Julia Skott sätts så många fördomar på prov och jag är väldigt tacksam för denna bok. Det är ingen självhjälpsbok, du är inte garanterad att gå ner i vikt när du läst den och du är inte heller garanterad att trivas med hur du ser ut just nu. Men vad jag kan garantera är att du får en hel del nya insikter och väldigt mycket ny kunskap. Jag tycker om att boken visar att hälsa och kilon inte alltid går hand i hand och att BMI egentligen inte säger ett enda jota om en person. Jag älskar hur boken pinpointar den diskriminering som riktas mot överviktiga och alla de fördomar som appliceras på tjocka personer.

Om du är tjock, eller anser att du är tjock, eller inte har en åsikt om din kropp men behöver feministisk kroppspositivism i ditt liv så bara måste du läsa denna boken. Man känner sig otroligt stolt över sin kropp när man läst den. Eller, jag gjorde det iallafall. Och samtidigt öppnade det mina ögon för att jag måste hitta ett sätt att sträva efter ett hälsosamt liv och samtidigt frikoppla det helt från utseende. Och det är inte enkelt. När ett helt samhälle oavbrutet berättar att smalhet är bra, smalhet är hälsan och smalhet är värdigt så är det svårt att anse sig vara bra, hälsosam och värdig även om man inte ser ut som normen.

Jag märker en stor skillnad i mig. Inne i mig. Jag lyckades sluta känna ångest när jag åt mat. Vilken otrolig frihet. Jag har aldrig dåligt samvete när jag äter längre. Lyckan i detta var och är enorm. Det har varit fantastiskt att få vara helt fri när det kommer till mat. Bara vara, äta och njuta. Nu känner jag hur fas 2 börjar mogna i mig. Nämligen att välja vilka tillfällen jag äter vad men utan att hamna tillbaka i känslan av att det finns fel och rätt mat. Det tog mig många år att klara av den första delen och nu börjar som sagt den andra delen mogna. Detta blir kanske lite snurrig text, för eftersom jag är mitt inne i det finns det ingen början eller något slut. Jag är mitt i det. Min poäng är att jag känner en förändring i mig och jag är redo att följa den känslan och se var det tar mig. På vägen tar jag bland annat med mig den här boken. En mycket viktig bok för mig.

Författare: Frida Kummerfeldt

Här får du en livstilsblogg med fokus på female empowerment, mode, inredning och feminism. Min blogg ska du läsa om du vill må bra.

Prenumerera
Notis om
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x