Trädgårdsdagbok #1

trädgårdsdagbok 1-1
Här kommer ett mastodontinlägg, och det första inlägget i trädgårdsdagbok. Jag tänker att det här kommer vara en bra fingervisning för mig själv att gå tillbaka till varje år. Det här är lite vad som hände under januari, februari och mars.
trädgårdsdagbok 1-2
Jag började köpa fröer. Massa fröer. Här hittar du inlägget om alla snittblommefröer jag köpte.
trädgårdsdagbok 1-3
Jag började med min försådd och med facit i hand så började jag rent för tidigt. Fröerna utvecklades till rangliga sorgliga små plantor som inte gick att hantera. Vissa fröer försökte jag mig på en omgång till lite senare men inte alla av de fröerna tog sig heller. Nästa år ska jag ha is i magen och vänta tills mitten av mars. Istället för slutet av januari.
trädgårdsdagbok 1-6
Jag köpte 60 trädgårdstidningar av en kvinna som sålde i vår lokala säljsida på Facebook. Jag började metodiskt läsa mig igenom dem i kronologisk ordning. Varenda tidning fick postit-lappar och hundöron och något av en plan började formas hos mig. Jag köpte lite fler fröer.
trädgårdsdagbok 1-5
Nu undrar jag, kommer dessa fröer bli till blommor i år eller måste man vänta tills nästa år? De här levererades ju inte som knölar?
trädgårdsdagbok 1-4
Estrid hjälpte mig med försådd, skriva på glasspinnar och mycket mer. Häng med så får du se.
trädgårdsdagbok 1-7
Jag började rensa ogräs i februari. Det var rent för tidigt att plantera något där ute men jag längtade ut så himla mycket. Det enda som fanns att göra var att plocka ogräs. Tur att jag anser det vara en mycket angenäm syssla.
trädgårdsdagbok 1-14
I fönstret samsades, och gör fortfarande, mina små plantor. Vissa har klarat sig riktigt bra, andra har fått lite första hjälpen med plastfolie och vissa utvecklades inte alls.
trädgårdsdagbok 1-13
Nu är denna fönsterkarm proppfull med små plantor.
trädgårdsdagbok 1-12
Så kom mars och mina knölbeställningar började trilla in på posten. Det var som rena rama julafton. Det är otroligt att något så fullt som knölar kan växa upp till magiska dahlior. Här är inlägget med alla dahlior jag köpte. 
trädgårdsdagbok 1-11
Jag köpte luktärtsfrön från Cecilia Wingård och fick dem levererat som en ask med karameller.
trädgårdsdagbok 1-10
I mars började det spira i trädgården och vintergäck, krokusar, snödroppar och pärlhyacinter började komma upp. Jag har nog varit ute i trädgården varje dag för att inspektera. Det är onekligen en stor glädje att se blommorna växa.
trädgårdsdagbok 1-9
I mars började jag beskära. Fjärilsbusken fick en rejäl kapning.
trädgårdsdagbok 1-8
Och så även min klematis. Det vana ögat ser att vi har väldigt mycket mossa i gräset så i mars strödde jag kalk på gräsmattan i hopp om att stävja mossan. Tveksamt. Eventuellt gör vi som syrran och mina föräldrar och använder en vertikalskärare och fixar till gräsmattan rejält.
trädgårdsdagbok 1-15
Fler dahliaknölar trillade in och jag började stilla klia mig i huvudet och undra var allt egentligen skulle få plats. Och hur skulle jag förkultiverar dem alla med tanke på den lilla mängd krukor jag har.
trädgårdsdagbok 1-16
Fler fröer trillade in! Denna gång grönsaker från Runåbergs fröer! Detta är Estrids odling faktiskt. Hon har fått bestämma vilka grönsaker hon vill ha och så körde vi på dem.
trädgårdsdagbok 1-17
Hon har försått sina grönsaker själv. <3
trädgårdsdagbok 1-18
När solen tittade fram kunde vi sitta sida vid sida i värmen vid husväggen. Och så plockade vi ogräs i en rasande fart. Små flinka barnhänder är onekligen effektiv arbetskraft!
trädgårdsdagbok 1-19
Jag planterade mina pelargonsticklingar i nya krukor.
trädgårdsdagbok 1-20
Kvar vittnade mjölkiga små vaser om sticklingarna.
trädgårdsdagbok 1-21
Ta da! Krukorna köpte jag av en kvinna som sålde dem på Marketplace på Facebook.
trädgårdsdagbok 1-22
Vi beskar vår bambu och sen rensade jag och Estrid alla bambupinnarna på det torr ytlagret. Nu har vi hundratals bambupinnar att använda som blomstöd. Och jag funderar lite på att bygga en bambuspaljé. Vi får se vad det blir av det hela.
trädgårdsdagbok 1-23
Här står dem. De små påskliljorna, i ljuset från kvällssolen. För nu är det faktiskt sol på kvällen. Vi har söderläge på tomtens trädgård och kan njuta av kvällssolen. Det är verkligen vår i luften och överallt börjar det knoppa sig. Påskhelgen utlovar strålande sol och varm temperatur. Och jag har en lång to do list på saker att fixa i trädgården. Gräva två nya rabatter. Plantera ut Estrids grönsaker. Bygga två stora pallkragar för mina luktärter. Rensa det sista ogräset. Och mycket mycket mer. Men det är en trivsam lista att ha framför sig. Och det är en lista jag längtat väldigt mycket efter att få sätta tänderna i.

Författare: Frida Kummerfeldt

Här får du en livstilsblogg med fokus på female empowerment, mode, inredning och feminism. Min blogg ska du läsa om du vill må bra.

Prenumerera
Notis om
guest

2 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
View all comments
Frida
5 år sedan

Hehe, klassiker att så allt för tidigt de första åren och sen ha alla fönster fulla med plantor (alla år). Kul att ni kommit igång med så mycket!

Hanna Suleika
5 år sedan

Jösses så avis jag är på dig som har en trädgård – fast samtidigt så har jag så många inomhusväxter att ta hand om att det kanske får ses som en kompensation? Hmm.. Ska bli så spännande att se resultatet av alla dessa Dahliaknölar! Heja dig Frida!

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x