Boktips: Kalla dem vid deras rätt namn & Alla frågors moder av Rebecca Solnit

Jag har fått två underbara tillskott till mitt bibliotek. ”Alla frågors moder” och ”Kalla dem vid deras rätta namn” av Rebecca Solnit. Jag har tidigare läst hennes bok ”män förklarar saker för mig” som jag verkligen ÄLSKADE. Därför var det med stort intresse jag läste dessa böcker. De består av hennes olika texter och krönikor och boken har ett genomgående tema. Jag tycker om det här upplägget med kortare essäer som är enkla att ta till sig. Dessa böcker läste jag med en penna i hand för det var så mycket smarta och tankeväckande meningar som jag vill bära med mig.

Rebecca Solnit är en amerikansk författare som skriver böcker om bla politik, feminism och miljön. Hon har ägnat sitt liv åt aktivism och varit en stark förespråkare inom olika feministiska frågor såväl som inom mänskliga rättigheter. Det jag särskilt tycker om är att hon är en viktig röst för att belysa mäns våld mot kvinnor.

Alla frågors moder är en bok fylld med essäer med fokus på feminism och hur den nya feministiska vågen tar över i Nordamerika. Hon fördjupar sig i tankar kring könsmaktsordning, patriarkat och könsroller. Det är en så viktig och bra bok. Såhär beskriver hon själv boken.

”Jag skriver om hur den nyväckta feministrörelsen i Nordamerika och runt om i världen förvandlar samhället i snabb takt, inte bara i form av ändrade lagar. Den förändrar vår syn på samtycke, makt, rättigheter, kön, röst och representation. Den här rörelsen är en underbar motor för förändring, som framför allt leds av de unga, på universiteten, i sociala medier, på gatorna, och jag känner en enorm beundran för denna nya, orädda generation av feminister och människorättsaktivister som inte ber om ursäkt för sig själva. Lika stor är min rädsla för det bakslag som rörelsen har mött, ett bakslag som i sig bevisar att feminismen, som ett led i ett bredare frigörelseprojekt, är ett stort hot mot patriarkatet och status quo.”

Den andra boken ”kalla dem vid deras rätta namn” är en arg och politisk bok. Och jag älskar det! Adlibris skriver: ”boken belyser en rad centrala politiska problem i dagens USA och inte bara där. Texterna handlar bland annat om Donald Trumps obotliga ensamhet, klimatkrisen som våldsutövning, våra möjligheter att hålla hoppet om en rimligare värld vid liv och vikten av att inse att olika slags förtryck (baserat på klass, kön eller ras) kan vara olika uttryck för samma destruktiva maktstrukturer. Men central i alla bokens texter är frågan om vilket språk vi använder för att beskriva och förstå vår belägenhet. Genom att värna om språkets precision och nyansrikedom, värnar vi på samma gång om vår framtid.”

Det är en rasande uppgörelse med den samtid som Solnit ser sig själv leva i just nu. Jag kan verkligen varmt rekommendera dessa två böcker.

Här var jag förövrigt tvungen att föreviga de sista dahliorna som jag fick från min rabatt innan frosten tog dem. Wow, vad dessa blommor bjudit mig på njutning denna sommar. Nu ska knölarna grävas upp och förvaras fram till de får skapa magi nästa år igen.

Författare: Frida Kummerfeldt

Här får du en livstilsblogg med fokus på female empowerment, mode, inredning och feminism. Min blogg ska du läsa om du vill må bra.

Prenumerera
Notis om
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x