80-talsmänniskan äter alltid frukost

Jag ska vara helt ärlig. Jag har det lite kämpigt med mig själv och kosten för tillfället. Inte att jag har ångest över att jag äter eller så utan att jag har svårt att bryta det emotionella ätandet. Jag gillar det inte för jag hatar att inte få bestämma över mig själv. Jag hatar när skyddsmekanismer, rädslor, stress tar över och ”bestämmer åt mig”. Jag har därför gått tillbaka till min trotjänare. Boken ”Mattillåtet”. Jag kan inte nog understryka vikten av den boken. Den är min bibel. Nu går jag tålmodigt igenom alla de steg som sätts upp i boken. Denna vecka har jag klarat av steg 5 som är att äta frukost. Jag är inte alls så bra på att äta frukost. Men nu har jag gett mig tusan på att leva som 80-talsmänniskan och den äter ALLTID frukost. Anledningen till att jag ofta skippar frukost är för att jag inte hinner på morgonen och tänker att jag ska äta när jag kommit in till kontoret, men så blir det sällan. Förr i tiden struntade jag i frukost för då ”slapp man de kalorierna”. Det tänket har jag inte idag men minnet av det tänket lever kvar. Om jag har en dålig period blir det lätt för mig att tänka att det kanske var bra att jag inte åt frukost. Man kan äta något annat istället. Det blir en kohandel som inte är hälsosam på något sätt.

Frukost är jätteviktigt. Så är det bara. Många med ätstörningar som äter frukost känner att ”jahapp, då var hela dagen redan förstörd”. Men så är det verkligen inte. Jag skulle vilja vända på steken och säga att om man inte äter frukost är dagen förstörd. För kroppen och hjärnan kommer vilja ta igen det den missade till frukost vilket kommer leda till jobbiga tankar, enorm hunger och/eller hetsätning. Mentalt sett är vi mest aktiva under dagens första timmar så genom att äta frukost ger du hjärnan en chans att vara mer kreativ och uthållig.

Jag planerar att göra ett långt frukostinlägg med alla mina frukostips, men redan nu vill jag bjuda på min personliga superfavvis. Chiabowl extra allt! Så enkelt, så gott! Om man bara förbereder pytte dagen innan tar det kortare tid att svänga ihop det här än att göra mackor och fixa med pålägg och sånt, vilket jag innan såg som den fortaste frukosten. Jag ser frukost som en del av ett kroppsvänligt ätande och det låter mycket lockande för egen del. Hur har du det? Äter du alltid frukost?

INGREDIENSER:
1/2 banan
granatäppelkärnor (jag använder frysta)
naturell yoghurt
jordnötssmör

Chiapudding
1 burk kokosmjölk 400 ml
4 msk chiafrön
1/2 tsk vaniljpulver

Kanelhavre
1 dl havregryn
1/2 tsk malen kanel
3/4 msk flytande honung

GÖR SÅHÄR:
Dagen innan:
Blanda ingredienserna till chiapuddingen i en plastlåda med lock. Låt stå i kylen över natten.
Gör kanelhavren genom att rosta havregrynen i en stekpanna, ta sen på kanel och honung och rör ihop. Låt svalna någon minut på en kall tallrik. Lägg sedan i en tättförslutande burk. (här kan man ju med fördel göra tiofalt det här receptet så att man har en rejäl laddning att ta av framöver).

Samma dag:
Häll yoghurt i skålen. Lägg på en stor klick av chiapuddingen. Dela en halv banan och lägg ut. Ta en rejäl näve kanelhavre. Toppa med en klick jordnötssmör och strössla över granatäppelkärnor.

Magiskt gott!

Författare: Frida Kummerfeldt

Här får du en livstilsblogg med fokus på female empowerment, mode, inredning och feminism. Min blogg ska du läsa om du vill må bra.

Prenumerera
Notis om
guest

4 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
View all comments
Birgitta
Birgitta
4 år sedan

Jag vill ha mitt hembakade surdegsbröd med ost och paprika till en kopp te. Är brödet lite gammalt är det bara att rosta! Önskar jag tyckte det var gott med nyttigheter till frukost. Funderade lite på inlägget där du tycker en advents stjärna är dyr men samtidigt skriver om en kappa som jag uppfattar som löjligt dyr. Vi tänker ju olika såklart men vad tycker du? Gillar din blogg jättemycket även om jag inte alltid håller med dig. Stor kram för allt självförtroende du ger vidare. Min situation är olik din men ändå ser jag vad vi har gemensamt, som systrar. Keep up the hard work girl!

Frida Kummerfeldt
Frida Kummerfeldt
Reply to  Birgitta
4 år sedan

angående priser tänker jag inte på själva priset enbart. jag tittar på hållbarhet, materialval och huruvida det är klassiskt eller trendigt. Julstjärnor i papper har en tendens hos mig att bara hålla i typ 2-3 jular. men en underbar kappa i ull eller kashmir kan hålla en livsstid. jag tittar mycket på PPU-pris. Pris per använding. en dyr klänning som används 20 gånger blir i längden billigare än 20 billiga klänningar som används 1 gång. Kram!

Ulla
Ulla
4 år sedan

Din frukosttallrik ser verkligen mumsig ut! Och tack för att du lade till receptet! Jag har ju alltid tid på morgonen så jag skall genast inhandla det som inte finns hemma redan och börja njuta av min frukost.😘

Frida Kummerfeldt
Frida Kummerfeldt
Reply to  Ulla
4 år sedan

testade du det? vad tyckte du?

4
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x