Kläder kan ge en genuint bättre självkänsla

INLÄGG I SAMARBETE MED STUDIO HEIJNE

Det finns många som fnyser åt kläder. Det är ytligt och tramsigt. Det ifrågasätts varför man ens vill lägga så mycket pengar på tyg. Vi som älskar mode får ibland höra lite småsura kommentarer om miljö, konsumtion och att vi är jordens mest oansvariga. Jag tar det med ro för jag tänker att skillnaden på dem och mig är att de antagligen alltid haft möjlighet att klä sig som de vill. Då finns lyxen att välja bort det. Jag som länge inte kunde, ville eller vågade klä mig efter min nuvarande kropp kände mig fast i ett fängelse. Det är olidligt att varje dag drömma om något, i mitt fall ett visst innehåll i garderoben, bara för att dagligen inse att det man drömmer om inte finns. Du som varit gravid känner kanske igen känslan av att allt i garderoben är botten och det enda du längtade efter var dina gamla kläder. Så är det för många kvinnor hela tiden och de har inte lyxen att det är kortvarigt på grund av en graviditet, utan det kan vara ett livslångt tillstånd.

Men, det behöver inte vara så. Genom att köpa kläder som passar, alldeles oavsett vad storlekslappen säger har man kommit långt på vägen till en garderob som är både bekväm och välsittande. Man måste också ta lite eget ansvar. Strunta i kedjorna som Gina tricot och Cubus som bara gör kläder upp i typ 42. Titta på nätet, plussizemodetjejers tips och våga testa. Det är så sorgligt att drömma om låt säga en röd klänning men strunta i att köpa den för att den finns, men bara i en storlek som enligt dig är fel. Hint hint, DU HAR DEN STORLEKEN. Oavsett du vill eller inte så är du 38, 48 eller 58. Bara gilla läget. Om du vill ändra kroppen så gör det, men vänta inte med att köpa den röda klänningen till du har DEN kroppen. För ler’s face it. Du kanske aldrig får den kroppen. Ska du gå hela livet och drömma om den där röda klänningen?

Den röda klänningen var för mig en svart lyxig kostym. En riktig powerkostym. ”När jag gått ner 40 kilo ska jag ha en vit, en röd och en svart powerkostym” sa jag till mig själv. Och varje gång jag i mitt yrke önskade att jag hade en sådan kostym att ta på mig, men inte hade en, kände jag en kväljande känsla komma över mig. ”Fan att du fortfarande är så fet och ful att du fortfarande inte har den där kostymen”. Jag började sakta trotsa min huvudspöken. Om jag ville ha ett visst plagg gav jag mig fanken på att hitta det i min storlek. Och köpa det NU! Inte sen. När det där drömplagget äntligen finns i garderoben, i en storlek som passar, är det en berusande känsla. När ens yttre äntligen matchar hur man på insidan ser sig själv. Man blir en meter längre, 100% med modig och man strålar. Alltså STRÅLAR!

När jag tog på mig kostymen från Studio Heijne grät jag. Jag grät för att jag var så otroligt vacker, stark, mäktig och magisk. Jag grät sådär fulgråtigt med snor och hulk och en förlösande gråt av ÄNTLIGEN! Min inre powerwoman var nu exponerad på exakt det sätt jag så länge drömt om. Så raljera du över ”kvinnor som bara shoppar”. Jag kan säga dig att vi som inte har den lyxen att alltid hitta något som passar, vi shoppar för vår självkänsla. För självkänslan växer genuint när man vågar leva i nuet och i sin sanning. När man vågar acceptera sin nuvarande form och sedan celebrera den genom att klä den som man hade klätt den vore man smalare. Säg du att vi miljöbovar. Jag rycker på axlarna. Jag vet att mitt enda köp av en perfekt kostym i hållbart material är bättre för miljön än vad slit och släng-shopping är. Du kan kalla mig vad du vill. Himla med ögonen eller hytta med pekfingret. Jag bryr mig inte. För jag mår äntligen bra. Jag är äntligen fri och levande i min sanning. Och det är det man främst är skyldig sig själv.

Författare: Frida Kummerfeldt

Här får du en livstilsblogg med fokus på female empowerment, mode, inredning och feminism. Min blogg ska du läsa om du vill må bra.

Prenumerera
Notis om
guest

5 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
View all comments
Cia
Cia
4 år sedan

Det måste vara en otrolig känsla.
grattis till din powerkostym.

Jag är långt ifrån den känslan, mkt på grund av expojkvännen som alltid pikade mig för min storlek.

Frida
Frida
Reply to  Cia
4 år sedan

du måste, även om det är svart, sluta leva i det förgångna och inte låta din historia definiera den du är nu!

Anneca
Anneca
4 år sedan

Tack för kloka ord! Det är precis som du skriver, det är viktigt att inte förneka sig själv pga storlek som någon annan har bestämt ska vara ”fel” för det plagget och den kroppen. Storlek är ju bara en siffra. Och du är smashing i kostymen. Också!

Linda
Linda
4 år sedan

Så många gånger jag köpt kläder i storlekar som skall passa ”sen”. Garderoben är fylld med sådana plagg, sånt slöseri med både pengar och energi. Nej, det är slut med det nu 🙂 Köper kläder i rätt storlek och i material som håller i många tvättar.

Bland Kastruller och Vinglas
4 år sedan

Fy fasiken vilket härligt inlägg. Härligt positivt tänk att oavsett storlek kan vi ge oss den glädjen att klä oss snyggt. För vem har inte tänkt att….jag måste gå ner först tanken!
Själv har jag gått från vara liten 36 och efter 30 ökade jag 3 storlekar. Sen har jag haft svårt att gå ner vilket är en frustration. Är snart 50 och kan än känna att jag är inte snygg i min kläder…måste gå ner för att bli det igen. Nä! ska ta till mig varje ord och klä mig snyggt och stolt@
Kram Kajsa

5
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x