IKEA-hack: platsbyggd garderob i barnrum

ÄNTLIGEN har jag fått tummen ur för att visa er en steg-för-steg guide till hur vi platsbyggde garderob i Estrids barnrum. Jag fick idén för många år sedan och älskade den. Jag sparade ner bilden och återkommande har jag tittat på den och funderat men känt att det var rent för komplicerat. Men vet du, det var inte alls särskilt svårt. Några moment var tidskrävande och det krävdes noggrannhet, men det var inte svårt. Och tänk då på att jag och David är jordens mest otekniska. Nu ska jag ta dig igenom bygget steg för steg. Men kom ihåg, jag kan inte ett enda fackord så det kan bli lite hittepåord för att beskriva processen.

Såhär såg det ut före vi satte igång. En fin kortsida men mycket döyta och prylar Ö-V-E-R-A-L-L-T och visst är man bara sååå allergisk mot det! Lösningen var att bygga en garderob, med inbyggd bokhylla och sittyta. Det du behöver först är garderoben STUVA från IKEA och BESTÅ tv-bänk (eller moduler av bestå som passar in i utrymmet du ska bygga i). Till sittbänken använde vi en måttsågad mdf-skiva och till bokhyllan använde vi vanligt furu. Allt trä inhandlades på byggmax.

Först placerade vi ut BESTÅ där den skulle vara på golvet och därefter var det dags att såga toppen på STUVA så att den gick att skjuta in mot väggen trots att det är snedtak. Här krävdes lite matematiska kunskaper för att kunna räkna ut vinkel och vi mätte, ritade streck, mätte igen och höll på en himla tid. Döden för mig som vill få det att gå undan men toppen ändå eftersom resultatet blev bra. När långsidorna var korrekt sågade kunde vi bygga ihop själva garderoben. För att få en platsbyggd känsla sågade vi ut toppdelarna du ser i högra bilden. Dessa skruvades fast i varandra och sattes fast på insidan med vinkeljärn innan garderoben sköts in på plats. Detta var också ett himla mätande och sågande och sandpapprande innan vinklarna blev perfekta. Inte svårt, bara pilligt.

Såhär såg det ut innan toppdelarna på garderoben var på plats. Här ser du att vi satt dit en liten ”träremsa” på vänster sida av garderoben. Där var nämligen ett glapp som behövde tätas för att få det att se platsbyggd ut. Vi ville inte skjuta garderoben helt mot väggen eftersom dörren då skulle krocka med väggen. Denna ”träremsa” målade vi sen in i samma färg som väggen har så såg det så prydligt ut. Du ser också att vi tog bort golvlisten innan vi påbörjade bygget. Detta för att kunna ha hela bygget vägg i vägg. Därefter sågade vi till befintliga golvlister och satte tillbaka dem.

Här är garderoben klar med alla sina delar. Alla fogar, och mellantummet mellan garderob och snedtak, fogades och fick sen tork innan alla träbitar målades i samma färg som väggen.

Alla dörrar fick nya handtag. Vi valde ÖSTERNÄS läderhandtag från IKEA. Eftersom BESTÅ inte är lika djup som garderoben la vi en måttsågad mdf-skiva ovanpå den delen av BESTÅ som var utanför garderoben. På denna la jag sedan en hemmagjord måttanpassad dyna. Jag köpte skumgummi, tyg och tråd hos stoff & stil. Sedan dammade jag av min gamla symaskin och mätte, klippte, sicksackade och sydde försiktigt ihop madrassen. Det var kämpigt att trycka in skumgummit i fodralet men det gick! För att veta hur man syr ett dyn/kuddfodral var youtube min bästa vän.

Här ser du hur vi byggde bokhyllan. Vi hade ett kortare bakfoder som skruvades upp på väggen och som i nederkant var kloss i kloss mot BESTÅ. Ytterfodret var längre eftersom snedtaket gjorde höjden högre samt att denna del skulle nå ända till golvet. Här sågade vi till denna panel så att den kunde gå lite över BESTÅ-bänken. Jag tycker det gav en prydligare look. Denna panel målades också i samma väggfärg som det andra. Inne i bokhyllan satte vi upp små trästavar som vi sedan kunde lägga tillsågade hyllplan ovanpå. Sedan var det bara att fylla bokhyllan med allt fint.

Efter att denna bild togs har jag satt upp några tavlor på väggen ovanför sittbänken. Vi gjorde även en supersmart lösning där vi drog in en förlängningssladd som sitter inne i bokhyllan så att vi kan sätta upp en läslampa. Jag ska bara köpa en mysig en till henne. I BESTÅ-bänken finns nu alla leksakerna och i garderoben alla kläderna. En underbar lösning som gjorde Estrid otroligt lycklig och även mig och David för vi kände oss väldigt stolta över vår prestation. Jag hoppas min beskrivning av hur vi gick tillväga var något sådär tydlig. Och om du skulle ge dig på det här själv så LOVA att visa mig bild på hur det blev.

Författare: Frida Kummerfeldt

Här får du en livstilsblogg med fokus på female empowerment, mode, inredning och feminism. Min blogg ska du läsa om du vill må bra.

Prenumerera
Notis om
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x