Mina 13 livsregler

I min senaste live på instagram gick vi igenom mina 13 livsregler och ladies, you went bananas! Och jag förstår er! Det är himla bra livsregler tycker jag. Det är för att de alla strävar efter att skapa ett mjukt, innehållsrikt, harmoniskt, inspirerande, utvecklande, snällt liv. Ni var flera som bad mig skriva ett blogginlägg om livsreglerna så att ni kan återvända till detta inlägg vid behov. Inget gör mig gladare så här kommer mitt inlägg med mina 13 livsregler. Och för att du riktigt ska få den där berusande känslan av liv och inspiration har jag gjort ett soundtrack för dig att lyssna på medan du läser det här inlägget. För all del, lyssna på spellistan precis när du vill och behöver.





1.Var lite naughty
Allt för många kvinnor lever ett liv där allt ska vara propert och rätt. Inte sticka ut och inte ta plats. Men inte heller vara för lite eller en grå mus. I alla val i livet finns det individer som gör allt för att inte smälta in. De vill gå under radarn och inte väcka uppsyn. Jag tycker det är fel. För mig är det som att leva ett liv som mest efterliknar de raka strecket på akutens maskin när hjärtat slutat slå. Så va lite naughty. Spara pengar, men en månad kan du strunta i det och köpa något härligt istället. Nakenbada. Bli lite full med bästa vännerna. Strunta i dina rigorösa rutiner och släpp loss lite. Va inte så himla proper hela tiden.

2. Gör alltid bara 80%
Det här är faktiskt så himla skönt ska du veta. Att släppar kravet på perfektion. För dit når du ändå aldrig. Oavsett hur ofta du gör något, hur noggrann du är eller hur hårt du sliter. Perfektion är onåbart. Det resultat du når vid 100% istället för vid 80% motsvarar inte den enorma kraftansträngning det krävs att göra 100%. Du kommer fortfarande göra ett riktigt bra jobb, nå dina drömmar och utföra det du bör, vill och ska. Men det kommer vara en lite mer njutningsbar väg dit.

3. Bli inspirerad varje dag
Livet kan fyllas med precis så mycket eller så lite du vill. Det kan fyllas med oro, missnöje och stress eller med inspiration. Inspiration är så viktigt för människans själ. Att låta sig bli hänförd, förförd och påverkad på djupet är något väldigt vackert. Lyssna på ny musik, läs böcker, köp glossiga magsin, gå en kurs, lyssna på poddar och radioprogram. Se dokumentärer, serier och filmer. Låt en solnedgång, ett blogginlägg, en mening du överhörde på bussen eller ditt barns framsteg inspirera dig. Det kan vara stora saker som utsikten från ett berg i ett land långt borta eller litet som i din soffa framför en dokumentärfilm om samma berg.

4. Lev ett väl levt liv
Livet är oändligt kort. Det är som en suck när man tänker på hur länge tiden själv har funnits. Jag tänker väldigt ofta på mig själv som en gammal gammal kvinna. Vad hade hon tyckt om valet jag gjorde. Och allra oftast hade hon applåderat och hejat på de livsbejakande besluten. Men hon hade himlat med ögonen åt vad jag i denna ålder ser som läskigt, pinsamt och opassande. Hon applåderar dekadens, livsglädje, kärlek och hade alla dagar i veckan uppmuntrat till livsval som gör livet större och mer. Jag är av uppfattningen att livet bör fyllas och levas så gott det bara går.

5. Känn dig som den vackraste kvinnan i rummet
Bli kvinnan som går in i rummet med en aura av självsäkerhet. En säkerhet som kommer från att hon ser sig som den vackraste kvinnan i rummet. Det gör inte henne varken arrogant eller att hon anser andra kvinnor vara fula. Det är en inre bild som inte påverkar hennes beteende utan bara hennes känsloliv. Den vackraste kvinnan går inte på en fest i urtvättad t-shirt och sandaler. Hon går in i rummet och är fin. Vad fin nu innebär för dig. För mig är det att göra det lilla extra. Lite smink eller fixat hår. En vacker outfit, skor med klackar och de dyraste smyckena. Hon har sprutat sin signaturparfym på handlederna och strålar. Det handlar inte om att vara ytlig. Det handlar om att fira din existens genom att bejaka den. Inte låta din existens svepa förbi helt osynlig.

6. Ta revansch om du känner att du haft en motgång.
Livet ÄR svårt. Det är det för oss alla i perioder av livet. Ingen undkommer sorg, tragedi, krossade hjärtan och svikna löften. Det är en del av att vara människa. Men som min mamma alltid så vist har sagt. ”Antingen går du vidare eller så går du under”. Amen mama! Amen på det utbrister jag! Du kan välja att stanna kvar i motgången, älta den och riskera att fastna i den. Eller så kan du slicka dina sår och sen slå dig ur motgången genom att ta revansch på livet. Se dig själv som en eländig larv som legat i en puppa och nu är redo att shine shine shine! En dag spricker skalet och du vecklar ut dina vingar och B-L-Ä-N-D-A-R!

7. Skapa ett liv i lyx
Jag kan säga såhär att mina gener kommer varken från min mor eller mormor. De kommer från min gammelmormor Karla. Där min mamma och mormor är praktiska kvinnor är jag en lyxapa. Precis som Karla. Jag älskar lyx. Lyx som kostar pengar och lyx som inte kostar några pengar alls. Jag har hellre ett dyrt läppstift från chanel än 20 från H&M. För när jag tar på läppstiftet från H&M är det ett läppstift. När jag tar på ett läppstift från Chanel så är det spänning, hopp, löften om magi och ja, det är ju chanel! Jag vill ha ett härligt doftljus i varje rum och mjuka lakan i finaste bomull. Morgonjuicen i finglas och strandklänningar med lämpade för citychicness än stranden. Jag tror att ett lyxigt liv berikar våra liv. Det skapar mervärde och mening. En frukost blir mindre slentrian om den bara får tre extra minuters förberedelse.

8. Skapa ett elegant liv
Detta är för mig inte detsamma som lyx. Elegans för mig är mindre ytligt. Det handlar om hur du för dig och beter dig. Det handlar om att värdera kultur, allmänbildning och att skapa betydelsefulla möten med människor. Det kan vid en första läsning låta elitistiskt men det är det inte alls. Det handlar inte om att kunna namedroppa varenda nobelvinnare i fysik eller ta 10-poängaren vid varje på spåret-resa. Det handlar om att våga se sig själv som en kvinna med mening. Som någon vars röst är betydelsefull och värd att höras. Det är också så att allt för många kvinnor undervärderar sin egen kompetens. En elegant kvinna skulle aldrig få för sig att sjunka till en sådan nivå. Hon skulle aldrig förminska sig själv. Istället skulle hon stå rakryggad, men sina välmanikyrerade händer och göra sig hörd, sedd, förstådd och respekterad.

9. Bli självupptagen
Nu ska du inte sätta kaffet i halsen. ”Självupptagen!?”. Det kan väl aldrig vara något bra säger du? Nej, inte om du är en medelålders vit medelklassman. Men om du är något annat än detta så har du min fulla tillåtelse att bli mer självupptagen. När kvinnor är i barnafödande ålder, oavsett om hon har eller inte har barn, så ska den självuppoffrande kvinnan göra entré. Allt det som är viktigt för henne ska nu bort. Nu ska hon vara projektledare för sitt och andras liv. Hon ska hålla koll på födelsedagar, räkningar, sparkonton, att gympapåsar ska packas och packas upp, att tacka nej till en brunch för mannen ska spela golf, att hon måste komma ihåg att boka fönsterputs, trätte sina gamla föräldrar och inte glömma bort att osa till barnens sjuttioelva kalasinbjudningar. NEJ STOP! Det är dags för oss kvinnor att säga till våra familjer att nu tar jag en time-out och så gör man det. Man går hemifrån. Man tar sig tiden. Man släpper kontrollbehov och micromanaging. Varje kvinna bör ha MINST en timme om dagen, två kvällar i veckan och 3 dagar i månaden vigda åt sig själv.

10. Sluta låt din historia definiera dig i nutid
Vi kan aldrig radera vår historia men vi kan välja om den definierar den man är eller om den bara är en parantes i livet. Man kan välja att se sig själv som den sjuka, den ensamma, den lämnade, den mobbade eller så kan man välja att se att sjukdom, ensamhet, svek eller mobbing var något som en gång hände en. Jag möter ofta kvinnor som lever kvar i förflugna kommentarer, dåliga relationer från förr, svikande vänner eller sorg. Det går inte. Ingen kan leva ett väl levt liv under de förutsättningarna. Du ÄR inte ditt förflutna. Ditt förflutna är något som HÄNDE dig.

11. Gör varje dag magisk
Ungefär två tredjedelar från mitt arbete mot mitt hem kommer jag till en rondell. Vid denna rondell öppnar havet upp sig och året runt är det en magisk scen som utspelar sig framför mina ögon. Det är en av mina många dagliga ögonblick av magi. Ibland är det mitt enda ögonblick och det är också ok. Det viktigaste är att varje dag i något känns magiskt. Ibland kan hela livet kännas så magiskt att man vill spricka av glädje. Ibland är livet så skit att magin ligger i att få lägga sig i sängen och tänka ”tack gode gud att den skit dag är över. Det känns magiskt att få sträcka ut min trötta kropp i denna säng och vila mitt ledsna huvud mot denna mjuka kudde”. Det är också magi. Magi kan vara vad som helst. Det är det som gör det så speciellt. Du kan välja vad som är magi för dig. Egenodlade grönsaker, ett glas iskallt vatten med isbitar i, en bil som klarade besiktningen eller en extra peng på kontot att köpa dyra skor för.

12. Se dig själv som ett unikt konstverk
Människor är som konst på ett museum. Vi är så många, från olika tider, olika former och uttryck. Vissa tittar på konstverket som är jag och tycker det är det vackraste de någonsin sett. Andra lägger inte märke till det eller på sin höjd tycker att det är ok. Det finns också dem (jag vet, helt jävla orimligt men ändå) som inte gillar konstverket som är jag. Det är för högljutt eller i för skarpa färger. Och en tavla kan restaureras och poleras. Men den kan inte förändras. Tavlans grund är densamma. Det ända sättet att totalt förändra tavlan är att förstöra den eller måla över den. Och det går inte att måla över den man är. Man kan slipa på sämre sidor men i grund och botten gör väldigt få människor en total förändring. Man föddes som man föddes. Oavsett om vi talar insida eller utsida. Du är ett unikt konstverk och det tycker jag är något alldeles fantastiskt. Vilken gåva!

13. Bli rik snabbt
Detta är inte en guide på hur man får den första miljonen på kortast tid möjligt. Det handlar om rikedom i pengar och rikedom i livet. När vi pratar om rikedom i pengar så har jag alltid sagt att det är först när en kvinna har egna pengar på fickan som hon är på riktigt fri. Därför är det otroligt viktigt att ha koll på sin ekonomi och se till att man har ett fuck-off kapital. Varje kvinna bör ha pengar nog för att kunna lämna en dålig relation, ett dränerande arbete eller en dålig livssituation. Och varje 100-lapp som man sätter in på ett sparkonto gör dig rikare. Varje dag är du lite rikare än dagen innan. När det då kommer till rikedom i livet så handlar det om mitt livsmotto ”se allt det du har istället för allt det du inte har” och ”se allt det du är istället för allt det du inte är”. Tro mig, med det tankesättet kommer du omedelbart känna sig otroligt rik.


Författare: Frida Kummerfeldt

Här får du en livstilsblogg med fokus på female empowerment, mode, inredning och feminism. Min blogg ska du läsa om du vill må bra.

Prenumerera
Notis om
guest

1 Comment
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
View all comments
Sara
Sara
3 år sedan

Älskar varenda en!!!

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x