Känner du dig konventionell och tråkig?

Är du tråkig och alldaglig? Kanske både till det inre och till det yttre? Har du tappat bort dig sen du blev mamma eller tappade du all lust när du gick upp i vikt? Har du inte längre någon koll på vad som faktiskt är dina intressen? Och om någon frågar dig vad du helst gör på fritiden vet du inte riktigt vad du ska svara. Du vet knappt vad du gillar för kläder, vilken mat du helst äter eller vad du tycker om saker och ting.

Jag vet vad som hänt. Du har blivit birollen i ditt eget liv istället för att vara huvudrollen.

Det är inget fel på dig för att det blivit såhär. Jag tror det är både vanligare än man tror och i perioder oundvikligt. Det är okej att vara ”tråkig” under förutsättning att du är nöjd i den situationen. Jag är på vissa sätt tråkig. Jag lever ett oerhört inrutat liv och i kombination med att jag ogillar spontanitet och överraskningar gör det mitt liv ganska tråkigt. Men jag känner mig inte tråkig. Och jag känner mig inte konventionell. För jag har tagit mig ur det. Efter noggrann soul searching blev det tydligt för mig vad jag faktiskt vill med mitt liv, hur jag vill klä mig, vad jag tycker om saker och ting och vad jag vill viga min tid åt.

Om du känner dig tråkig och konventionell och inte trivs med det, då är det dags att gå från tanke till handling. Och det är inte alls så svårt som du kanske tror. Svaret är att nämligen att du ska 1) drömma, 2) göra en action plan och 3) ge dig själv små utmaningar. Du kan inte agera om du inte vet vart du vill gå. Så ta en ostörd kväll och skriv ner allt du drömmer om. Vilka kläder du vill bära, vilken inredning du drömmer om, spara ner alla recept som ser goda ut, skriv upp alla böcker du vill läsa, tidningar du vill bläddra i och aktiviteter som intresserar dig.

När drömmarna är på plats, och ta det lugnt, listan behöver inte vara uttömmande. Den kommer fyllas på och dras ifrån under resten av ditt liv. Den är en avspegling av där du är i livet just nu. Titta på drömmarna och lista vilka som rent konkret är möjliga just nu. Lyxig handväska, tända ljus, köksrenovering, en annan frisyr, 3 boktitlar, en kurs i salsa, en tjejmiddag är kanske saker som finns på din lista och de är just faktiskt i viss mån möjliga att förverkliga just nu. Detta är din actionplan. En lista på vad du kan börja göra från och med nu.

Steg tre är att börja utmana dig och göra mål för att förverkliga din actionplan. Gå och hyr böckerna och vid 30 min varje kväll åt att läsa. Be familjen sova borta en kväll och bjud in vännerna på en tjejmiddag. Köp hem ljus och boka en tid hos frisören. När du sitter där och har läst böckerna kommer du bli inspirerad att läsa nästa och nästa bok. När tjejmiddagen är avslutad och du lycklig står och diskar vinglasen kommer du bli inspirerad att återskapa denna känsla under morgondagens fiskpinnemiddag med familjen. När du blåser ut de tända ljusen kommer du känna lusten över att passa på att tända ljusen i sovrummet istället när du njuter av dina 30 minuter lästid.

För du är inte tråkig eller konventionell. Jag tror bara du tappat bort dig själv lite och glömt bort vad som får dig att känna dig levande. Och det är varken egoistiskt, ytligt eller tramsigt att drömma och leva stort. Det är härligt, unnigt och ett sätt att hylla din existens.

Och om du efter denna text fortfarande inte vet vad du ska börja med så får du en liten helglista på härliga saker att göra. Köp hem en fredagsbukett. Gör amerikanska pannkakor till frukost imorgon och servera dem på finporslin och med tända ljus. Ta en lång dusch och skrubba kroppen och smörj den efteråt. Duka helgmiddag med duk och linneservetter. Ta på dig läppstift när du skjutsar barnen till aktiviteter. Gå på en promenad med något härligt i lurarna. Bjud familjen på söndagsmiddag med långkok och en härlig äppelpaj till efterrätt.

Livet ska inte vara så himla jobbigt. Det ska mest vara härligt så att man är rustad att orka de förhoppningsvis få men oundvikliga jobbiga stunderna. Resten av tiden är det faktiskt tillåtet att njuta maximalt.

Författare: Frida Kummerfeldt

Här får du en livstilsblogg med fokus på female empowerment, mode, inredning och feminism. Min blogg ska du läsa om du vill må bra.

Prenumerera
Notis om
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x