Fråga Frida: kan man vara tjock och snygg?

Ibland tänker jag att vi av någon märkligt invand dålig vana automtiskt kopplar samman våran vikt med vårt utseende. Att man per automatik är ful för att man är överviktig. Eller har en kropp som på annat sätt inte är idealbilden av en vacker människa. För visst händer det hela tiden att vi tänker att en viss person är otroligt vacker samtidigt som den personen själv tycker att den är ful. Det finns en tjej jag följer på instagram som har en, enligt mitt tycke, helt magisk badonkadonk! Japp, jag pratar om hennes rumpa. Den är så sjukt jäkla persikohärlig. Så jag skrev det till henne. Svaret jag fick förvånade mig verkligen när det visade sig att just denna rumpa är det hon har komplex för. 

Det må vara ett slitet uttryck men skönhet är i betraktarens ögon. Därför är det ett otroligt slöseri med tid att slita ut sig för att nå ett utseende som alla tycker är vackert. För till och med om man skulle mejsla fram ett utseende helt i enlighet med rådande ideal kan man ge sig tusan på att det lik förbaskat kommer finnas en hel drös med människor som inte finner idealet attraktivt.

Jag får även en känsla av att människor lite slentrianmässigt talar ner sitt eget utseende. Och lite som av en vana hasplar ur att om man gick ner fem kilo så skulle man se riktigt bra ut. Men om personen verkligen lutade sig inåt skulle hen känna att hen faktiskt ser bra ut precis just nu. Jag tror att anledningen till att just tjocka per automatik tycker att de är fula är för att övervikt är raka motsatsen till idealpersonens utseende. 

Hänger du med på vart jag vill komma? 

Det finns alltså egentligen inget samband mellan vikt och skönhet. Däremot tror jag att tjocka människor förfular sig själva. Vad menar jag med detta provokativa uttalande? Jo, att tjocka skäms så förfärligt för sin vikt och sin kropp att de bara vill smälta in i omgivningen. Det är få som klär i capritights och tunika, tältliknande plagg och foppatofflor. Men den tjocka människan vill bara försvinna in i en kokong och inte titta ut förrän hon är en perfekt fjäril redo att möta världen. Det är så sorgligt för det finns inget som säger att du inte kan vara en fjäril prick just nu.

Och alldeles oaktat vad min vikt varit och att jag alltid velat vara en fjäril har det funnits personer som fann mig mer eller mindre snygg. Även i mitt smalaste jag var det säkert lika många människor som tyckte jag var inte deras kopp te som det finns idag.

När det kommer till kritan är det för mig rätt ointressant vad andra tycker. Jag är inte satt på denna jorden för att behaga min omgivning med min skönhet. Jag är satt på denna jorden för att leva mitt bästa liv. Därför lever jag för mig. JAG ska se min skönhet och jag ska möta världen som mitt bästa jag. FÖR MIG!

Författare: Frida Kummerfeldt

Här får du en livstilsblogg med fokus på female empowerment, mode, inredning och feminism. Min blogg ska du läsa om du vill må bra.

Prenumerera
Notis om
guest

5 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
View all comments
Minna Kortesalmi
Minna Kortesalmi
3 år sedan

Hei
I am 57 years women i have 6 children
4 boys and 2 daughters
I think that yuo are so beautiful and i think that is a good role model to the yuong girls because model is usually horribly skinny women
I am also fat but i am thats who i am
And it is okay to me and i hope that it is okay to the everyone else.

Malin
Malin
3 år sedan

Håller med att det är lätt att börja gömma sig. Jag har precis köpt några outfits som passar o är fina, så jag slipper tjockångest på morgonen. Men, jag är dock en sådan som verkligen passar bäst 10 kg lättare, som hur knäppt det än är, får blickar, blir uppmärksammad o du vet, smickrad då. Man lyssnar mer o vill vara mig till lags. Även om jag inte är smalsmal då men kurvig o ändå tight, typ stl 40-42 i 1,76. Kruxet är att jag måste typ vara hungrig minst sex dagar i veckan för att väga tio kg mindre. Så försöker just nu vara snäll mot mig själv o acceptera. Men det är fasen inte lätt.

Boris
Boris
2 år sedan

Snyggare med 30 kg i övervikt än 30 kg i undervikt

Lars
Lars
1 år sedan

Det finns ett mycket starkt samband mellan vikt och skönhet. Några kilo extra gör ingenting om de sitter på rätt ställen men du är kraftigt överviktig och det är varken attraktivt eller hälsosamt.

5
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x