A night of hysteria med Heja livet.

Förra veckan var jag bjuden på ett litet event som gick under namnet ”a night of hysteria”. Det var heja livet som bjöd in för att prata om kvinnohälsa. Visste du att ”hysteria” är det latinska ordet för livmoder? Jag hade på mig en vit blus från H&M (liknande här – adlink), rutiga byxor från Alice dot international, stövletter från H&M (här – adlink), väska från Atp Atelier (finns liknande här – adlink) och bagstrap från Carin Wester.

Eventet hölls i Ab Smålands mysiga lokaler. Ab Småland är verkligen en av Malmös bästa butiker. Gud vad allt där är fint. Jag vill bara ha ett rustikt sommarhus på Gotland och fylla med saker från denna butik. Det var vackert dukat och jag visste direkt att villhöver deras linneservetter och dukar.

Det dukades upp en buffé av tilltugg som förrätt och därefter serverades vi både huvudrätt och efterrätt. Eftersom kvällen hade temat kvinnohälsa fick vi lyssna på fantastiska föreläsningar. Louise Bernström, barnmorska på min doktor, pratade om underlivshälsa. Hon viftade bort påhitt som underlivsdeo och sa de bevingade orden ”underlivet SKA lukta lite kvinna helt enkelt”. Hon pratade om olika slags blödningar, flytningar, vanliga besvär, svampinfektioner, könssjukdomar osv. Alltså de vanligaste frågorna som finns kring just underlivshälsa.

Det som är fint med lokala events här nere är att man träffar sina kompisar. Jag gick till eventet med Sara, som är min nyfunna instagramkompis som jag ÄNTLIGEN även börjat träffa IRL. Även Lina var där! <3 Det är banne mej livskvalité att ha modemodiga kompisar. Det är som en modekavalkad varje gång man träffas! Det jag älskar med Saras färgsprakande outfit är att ALLT är second hand! Helt otroligt. Linas magiska topp var ett hyrplagg från Kajsa Magdalenas uthyrningsshop.

Nästa föreläsning blev emotionell för mig. Den handlade om bland annat om förlossningsskador. Något ni som följt mig länge vet hände mig. Eva Jarnhäll från @mammastygn föreläste. Hon arbetar på moderns försäkringar och är initiativtagare till Sveriges första och enda förlossningsförsäkring. Jag hade frustrerade tårar i ögonen när hon berättade att om en man förlorar en testikel får han ersättning för denna skada. Men om en kvinna förlorar en äggledare står hon utan ersättning. Det är förfärligt hur ojämställt det fortfarande är mellan könen. Hon pratade mycket om de muskelskador som kvinnor kan få i underlivet och att om en man skadar en muskel när han spelar tennis får han ersättning för detta på sin försäkring. Men om en kvinna skadar en muskel i underlivet under förlossning så täcker hennes försäkring inte detta. Tänk om denna försäkring funnits innan jag födde Estrid. Jag fick mig dock en spark i baken och bokade en tid hos en läkare, specialiserad på underlivsskador, framfall osv, för att kolla hur allt ser ut nu några år efter Estrids förlossning.

Charlotte Ljung, grundare av @endbright_official, driver ett företag som specialiserar sig på skilsmässa och separation. Här finns stöd för den som går igenom, eller ska påbörja, en separation och behöver rådgivning kring alla de praktiska bitar som ska falla på plats vid en separation. Hon har alltså startat Sveriges första divorce planning tjänst. Det kan låta negativt men tvärtom tror jag att alla parter vinner när en separation kan göras så bra, smärtfri, enkel och lösningsfokuserad som möjligt.

Efter eventet traskade jag hem i kvällen tillsammans med Sara. Vi pratade om underlivshälsa och hur det fortfarande är något som man inte riktigt pratar om. Visst har vi kanske blivit bättre på att prata svampinfektioner och knipövningar, men pratar vi verkligen om smärta vid samlag, tappad lust, framfall, illalukt osv? Jag tror vi kvinnor hade gynnats mycket av att öppna oss mer om de här sakerna. Man tror alltid att man är ensam om sitt problem men sekunden man väl börjar prata så visar det sig att många andra i ens närhet har upplevt samma problematik.

Författare: Frida Kummerfeldt

Här får du en livstilsblogg med fokus på female empowerment, mode, inredning och feminism. Min blogg ska du läsa om du vill må bra.

Prenumerera
Notis om
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x