Investeringar som ändrade mig som kvinna.

Jag fick en väldigt bra fråga på instagram som handlade om ekonomi. Personen frågade om hur man ska spendera på sig själv utan att få dåligt samvete men samtidigt försöka spara pengar. Jag vill inledningsvis säga att ekonomi och rikedom ser väldigt olika ut för olika personer. Och mer pengar än mindre kan göra livet enklare. MEN storleken på ens plånbok eller bankkonto behöver faktiskt inte alls avgöra hur rik man kan känna sig. Rikedom är en känsla och jag tror på att om du känner dig rik, kommer du agera som en rik person vilket kommer leda till en större rikedom.

Motsatsen till rikedom är för mig någon som lever över sina tillgångar. När man köper saker man egentligen inte har råd med skapar det inte rikedom, det skapar stress. Det är varken fint eller rikt att leva i en charad där man påskiner att man är mer förmögen än man är. Jag har träffat otroligt rika människor som är djupt olyckliga. Och jag har träffat människor som lever enkelt men som känner en oerhörd rikedom. Rikedom ska förgylla ditt liv och inte skapa oro eller prestationsångest. Pengarna du spenderar ska ändra dig eller förgylla ditt liv till det bättre. Det finns ett antal investeringar jag gjort som verkligen ändrat mig som kvinna.

Men innan jag listar dem vill jag ge en kort bakgrund om hur jag sett på pengar. Jag har alltid haft en pengaångest och en oro att pengarna ska ta slut. I 13 år med David har jag, alldeles oavsett om vi båda arbetat, varit studenter eller föräldralediga, oroat mig för pengar. Jag har haft en känsla av att jag är ansvarslös med pengar. Det kommer från att jag blev tillsagd att jag var oansvarig med pengar. Men trots detta har jag alltid betalat mina räkningar och haft tak över huvudet. En dag tröttnade jag på att känna mig så himla orolig över pengar. Jag tittade tillbaka på mitt liv och såg att oavsett om jag sparat eller gjort större inköp har det alltid löst sig med pengar. Jag bestämde mig för att se pengar som något som är tillgängligt för mig och bara ha positiva tankar kring ekonomi.

  1. Mitt första lyxköp var en nyckelhållare från Miu Miu. Jag och David var i Rom och vi gick i alla lyxbutikerna. Jag såg plaggen från catwalken i verkligheten och kunde inte titta mig mätt. Jag studerade vid denna tid och David arbetade som resefotograf. Vid denna tidpunkten var kostnaden för nyckelhållaren väldig stor. Det kändes orimligt att lägga så mycket pengar på något så ytligt. Men samtidigt var min kärlek till mode och design otroligt stor. I mitt huvud var jag redan en flärdfull kvinna med en garderob full av lyx och nyckelhållaren blev en påminnelse om detta. Än idag använder jag samma nyckelhållare. Den har över 10 år på nacken och börjar verkligen sjunga på sista versen. Men tro mig, oavsett vad mitt faktiska bankkonto visat har denna nyckelhållare direkt fått mig att känna mig som den flärdfulla kvinnan i Rom som svassade in och ut ur lyxbutiker djupt tyngd av alla kassarna. En investering som gjorde mig stark.

2. Nästa lyxköp var något år senare när jag klarat av halva juristutbildningen. Jag hade bestämt mig för att detta skulle firas. Målbilden var tydlig. När jag klarat av tentamen i skatterätt skulle jag köpa en väska från Mulberry. En klassisk Bayswater i ljusbrunt. Jag gick in i butiken oändligt många gånger och ångrade mig varje gång. Det kändes så fel och syndigt att köpa något dyrt. Vem trodde jag att jag var? Tänk så mycket jag kunde göra för de pengarna!? Tillslut med uppbackning av David köpte jag väskan. Och det är fortfarande min vardagsväska. Den är så älskad och använd och den sedan länge tjänat in sitt pris. Jag må ha bott i en hyresrätt i en ruffig förort men den väskan fick mig att känna att jag bodde i ett slott. Den har skänkt så otroligt mycket glädje att jag idag vet att ett genomtänkt hyllande inköp alltid är en investering i en själv. Jag kunde köpt andra saker för de pengarna, men de inköpen hade inte skänkt samma glädje. En investering som fick mig att släppa pengaskam.

3. Våra sparkonton. Jag är kortsiktig när det kommer till pengar och har därför svårt att spara. Men jag blev ju så himla trött på att oroa mig över pengar så sparkonto blev lösningen. Jag har David att tacka för mycket eftersom han är den som hellre håller i pengarna. Jag tänker att allt sparande är positivt, alldeles oavsett hur mycket det är i månaden. Vi började smått med en liten peng i månaden för att successivt öka till fler sparanden. Vi sparar Estrids barnbidrag på ett fondkonto, till vår pension, för oförutsedda utgifter på huset. Inför Davids studier sparade vi en peng för att klara en eventuell framtida föräldraledighet under hans studietid. Jag har även haft ett fuck-off-kapital att använda för mina drömmar, som ju nu kommer användas under min tjänstledighet. En investering som fick mig att slippa pengaångest.

4. Vår villa. Vårt hus är utan tvekan vårt största köp. Men också vårt bästa köp. Jag älskar detta hus så väldigt väldigt mycket. Vi har en skruttig liten tvättstuga men jag älskar den. För varje gång jag är där inne så minns jag hur besvärligt det var att släpa tvätt tre trappor, med en nyfödd bebis på armen, när vi bodde i hyresrätt. I detta hem finner vi återhämtning, vardag, fest och mys. Det var svettigt när vi var på banken och såg huslånets summa med stora minustecken registreras på våra namn. Men jag vägrade känna ångest för att vi valde att köpa hus på en ort med höga huspriser. Jag kände mig så otroligt värd att få bo på en plats jag fullt ut kunde må bra på. Efter åratal i hyresrätter i trista områden, med usla hyresvärdar och högljudda grannar var denna investering den som gav mig total sinnesfrid.

5. Bra mat och råvaror. Vi storhandlar varje vecka och eftersom vi lagar all mat från grunden, köper mycket frukt och grönt och livsmedel av bra kvalitet lägger vi en stor slant på det. Och jag kan, om jag inte är försiktig, känna olust när jag vid kassan ska betala. Men jag vet hur denna mat får mig att må. Den gör mig glad, den inspirerar mig och den är bra för mig och min familjs kroppar och sinnen. Att äta gott och bra är en av den största lyxen som finns. Det är en investering som skapar självaktning.

6. Våra bilar. Vår första bil köpte vi av min chef. En gammal volvo V70 utan AC och jag kände mig SÅ rik! En egen bil. Friheten att kunna köra var jag ville, när jag ville och aldrig vara fast. I hela mitt liv har jag varit beroende av att passa tider för buss och tåg, och en missad nattbuss innebar flera timmar att vänta på morgonbussen. Nu var jag fri. Nästa bil köpte vi från Davids föräldrar och då hade den AC. OMG vad jag kände mig lyx. Svettiga sommardagar i bil var nu ett minne blott. Nu har vi två bilar. En liten ganska flärdlös sak som jag kör men som jag älskar så. Och en lite finare större familjebil. En investering som gav mig frihet.

7. Hudvård. Jag var plågad av hormonell acne under många år och jag testade allt! Inget funkade förrän jag började använda Exuviance, och andra högkvalitiva märken med aktiva ingredienser. Jag bestämde mig för att alltid unna mig hudvård som jag vet fungerar och hellre köpa färre och inte testa så mycket nytt. Det kan svida att köpa en dagkräm för flera hundra kronor men resultatet det ger mig är underbart. Det ger mig en konkret problemlösare och ger både ytlig och själslig avkoppling. En investering som gav mig självkänsla och självförtroende.

8. PT. Jag hade en PT under en tid och det var den bästa investeringen jag någonsin gjort. Jag vet att jag kommer återgå till det i framtiden för trots att det var stora pengar så gav det mig mod och självkänsla på gymmet. I framtiden hoppas jag vara mentalt framme på min resa så att jag kan träna med en PT för vissa mål. Det var och är en investering som ger mig kroppsligt välmående och träningssjälvkänsla.

Nu hoppas jag du en känsla av att det ÄR värt att investera i sig själv. Det är inte fult eller egoistiskt. Det är det som gör dig till den kvinna du vill vara.

Författare: Frida Kummerfeldt

Här får du en livstilsblogg med fokus på female empowerment, mode, inredning och feminism. Min blogg ska du läsa om du vill må bra.

Prenumerera
Notis om
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x